Αξίζει να δειςJaypirca: Ταχεία έγκριση FDA σε ασθενείς με λευχαιμία (ΧΛΛ)

Jaypirca: Ταχεία έγκριση FDA σε ασθενείς με λευχαιμία (ΧΛΛ)

- Advertisement -

Ταχεία έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) λαμβάνει το Jaypirca (πιρτομπρουτινίμπη) για ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ΧΛΛ) ή μικρό λεμφοκυτταρικό λέμφωμα (SLL) στους οποίους είχαν χορηγηθεί προηγουμένως τουλάχιστον δύο προηγούμενες γραμμές θεραπείας που περιλάμβαναν έναν αναστολέα BTK και έναν αναστολέα BCL2.

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Ταχεία έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) λαμβάνει το Jaypirca (πιρτομπρουτινίμπη) για ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ΧΛΛ) ή μικρό λεμφοκυτταρικό λέμφωμα (SLL) στους οποίους είχαν χορηγηθεί προηγουμένως τουλάχιστον δύο προηγούμενες γραμμές θεραπείας που περιλάμβαναν έναν αναστολέα BTK και έναν αναστολέα BCL2.
Photo: Eli Lilly

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το Jaypirca, της φαρμακευτικής επιχείρησης Eli Lilly είναι ένας άκρως επιλεγμένος, μη ομοιοπολικός αναστολέας BTK επόμενης γενιάς που έχει δείξει νανομοριακή ισχύ έναντι του «άγριου τύπου» και του μεταλλαγμένου C481 BTK, σε κυτταρικές και ενζυμικές αναλύσεις.

«Μόλις οι ασθενείς με ΧΛΛ ή ΣΛΛ έχουν προχωρήσει σε θεραπείες με ομοιοπολικούς αναστολείς BTK και αναστολείς BCL2, οι θεραπείες είναι περιορισμένες και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι φτωχά. Η έγκριση του Jaypirca είναι μια σημαντική πρόοδος και μια πολύ αναγκαία νέα θεραπευτική επιλογή για αυτούς τους ασθενείς», όπως δήλωσε ο William G. Wierda, MD, PhD, του Τμήματος Λευχαιμίας στο Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Διαφορετική στόχευση

«Το Jaypirca αποτελεί μια νέα θεραπευτική επιλογή και διαφορετική προσέγγιση για τη στόχευση του BTK, παρέχοντας κλινικό όφελος για ένα υψηλό ποσοστό ασθενών με ΧΛΛ ή ΣΛΛ στη δοκιμή φάσης 1/2 BRUIN των οποίων η νόσος εξελίχθηκε μετά από θεραπεία με ομοιοπολικό αναστολέα BTK και BCL2 ανασταλτικός παράγοντας».

Το Jaypirca είναι το πρώτο φάρμακο που προσφέρει μη ομοιοπολική, αναστρέψιμη δέσμευση, η οποία επιτρέπει μεγαλύτερη αναστολή της BTK και υψηλότερη επιλεκτικότητα, μειώνοντας τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες εκτός στόχου (ΑΕ). Οι ευνοϊκές φαρμακολογικές ιδιότητες του σκευάσματος επιτρέπουν τη διαρκή αναστολή της BTK σε όλα τα μεσοδιαστήματα δοσολογίας.

Ως αναστολέας BTK τρίτης γενιάς, το Jaypirca δεν βασίζεται στη δέσμευση με το Cys-481 στο ενεργό κέντρο, το οποίο αποτρέπει την αντίσταση. Καθώς το σώμα συνθέτει νέες ποσότητες BTK, το φάρμακο παραμένει στο σώμα και προκαλεί συνεχή αναστολή, διαφέροντας από άλλους αναστολείς BTK, οι οποίοι στερούνται μεγάλου χρόνου ημιζωής, προκαλώντας κενά στην αναστολή.

Η απόφαση του FDA βασίστηκε στα ευρήματα του συνολικού ποσοστού απόκρισης (ORR) και της διάρκειας απόκρισης (DOR) από τη δοκιμή φάσης 1/2 BRUIN (NCT03740529), μια μελέτη ενός σκέλους, πολλαπλών κοορτών. Μεταξύ των 108 ασθενών με ΧΛΛ/ΣΛΛ που εντάχθηκαν στη δοκιμή, το ORR ήταν 72%, οι οποίες ήταν όλες μερικές αποκρίσεις. Ο διάμεσος χρόνος απόκρισης παρατηρήθηκε στους 3,7 μήνες, με διάμεσο DOR 12,2 μήνες.

Έγκριση MCL

Τον Ιανουάριο, ο FDA ενέκρινε το Jaypirca για τη θεραπεία ενηλίκων με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα κυττάρων του μανδύα (MCL) μετά από τουλάχιστον 2 γραμμές συστηματικής θεραπείας, συμπεριλαμβανομένου ενός αναστολέα BTK.

Σε μια κύρια μελέτη, διαπιστώθηκε ότι το Jaypirca μείωσε την ποσότητα του καρκίνου στον οργανισμό ή εξάλειψε όλες τις ενδείξεις καρκίνου σε ασθενείς με ΛΚΜ των οποίων ο καρκίνος είχε υποτροπιάσει ή δεν ανταποκρίθηκε σε προηγούμενες θεραπείες, μεταξύ άλλων με αναστολέα του BTK.

Στην κύρια μελέτη μετείχαν 164 ασθενείς με ΛΚΜ και στην κύρια ανάλυση μετείχαν 90 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με αναστολέα του BTK στο παρελθόν και των οποίων η νόσος μπορούσε να αξιολογηθεί με τη χρήση σάρωσης. Το Jaypirca δεν συγκρίθηκε με άλλη θεραπεία στην εν λόγω μελέτη.

Περίπου το 57 % των ασθενών (51 από τους 90) παρουσίασαν είτε πλήρη είτε μερική απόκριση στο Jaypirca, γεγονός που σημαίνει ότι είτε δεν υπήρχαν ενδείξεις καρκίνου είτε η ποσότητα του καρκίνου στον οργανισμό μειώθηκε μετά τη θεραπεία. Περίπου το 19 % είχε πλήρη απόκριση (17 από τους 90). Η απόκριση στη θεραπεία διήρκεσε κατά μέσο όρο 18 μήνες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ