Αξίζει να δειςImfinzi: Επιτυχημένες οι δοκιμές του αντικαρκινικού φαρμάκου

Imfinzi: Επιτυχημένες οι δοκιμές του αντικαρκινικού φαρμάκου

- Advertisement -

Το Imfinzi, το φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα της AstraZeneca, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής ασθενών που νοσούν με μία εξαιρετικά επιθετική μορφή καρκίνου, σύμφωνα με δήλωση της φαρμακοβιομηχανίας.

 • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Το Imfinzi, το φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα της AstraZeneca, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής ασθενών που νοσούν με μία εξαιρετικά επιθετική μορφή καρκίνου, σύμφωνα με δήλωση της φαρμακοβιομηχανίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι το αντικαρκινικό της φάρμακο Imfinzi συνέβαλε στη βελτίωση της συνολικής και χωρίς εξέλιξη επιβίωσης σε ασθενείς με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα περιορισμένου σταδίου.

Σύμφωνα με την AstraZeneca, το φάρμακο έδειξε σε δοκιμή τελικού σταδίου «στατιστικά σημαντική και κλινικά σημαντική βελτίωση» στους δύο πρωταρχικούς στόχους, της συνολικής επιβίωσης και της επιβίωσης χωρίς εξέλιξη, σε ασθενείς στους οποίους η νόσος δεν είχε επιδεινωθεί μετά από ταυτόχρονη χημειοακτινοθεραπεία.

Η συνολική επιβίωση ορίζεται ως η αναλογία των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο στη δοκιμή και ήταν ζωντανοί προς τον αριθμό εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο, ενώ η επιβίωση χωρίς εξέλιξη αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που ένα άτομο ζει με τη νόσο αλλά χωρίς επιδείνωση μετά τη θεραπεία.

Επιθετική μορφή

Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα είναι μια εξαιρετικά επιθετική μορφή καρκίνου που συνήθως υποτροπιάζει και εξελίσσεται γρήγορα παρά την αρχική ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία, με μόνο ένα 15% με 30% των ασθενών να ζουν πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, ανέφερε η AstraZeneca.

Το κάπνισμα είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου εμφάνισης μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.

Οτιδήποτε αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης μιας ασθένειας χαρακτηρίζεται ως παράγοντας κινδύνου. Η ύπαρξη παραγόντων κινδύνου δεν σημαίνει ότι τα άτομα σίγουρα θα νοσήσουν από καρκίνο αλλά και η απουσία τους δεν σημαίνει ότι τα άτομα δεν μπορεί να νοσήσουν. Όταν θεωρήσουν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο, είναι απαραίτητο να συζητήσουν με τον γιατρό τους.

Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα:

Κάπνισμα τσιγάρων, πούρου και πίπας στο παρόν ή στο παρελθόν. Αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου. Ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με το πόσο νωρίς ένα άτομο ξεκίνησε το κάπνισμα, τη συχνότητα και το χρονικό διάστημα του καπνίσματος.

 • Παθητικό κάπνισμα
 • Έκθεση σε αμίαντο, αρσενικό, χρώμιο, νικέλιο, βηρύλλιο, πίσσα και αιθάλη στο εργασιακό περιβάλλον

Έκθεση στην ακτινοβολία:

 • Ακτινοθεραπεία μαστού ή θώρακος
 • Ραδόνιο στους οικιακούς ή εργασιακούς χώρους
 • Απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονική τομογραφία
 • Ακτινοβολία μετά από έκρηξη ατομικής βόμβας
 • Ατμοσφαιρική ρύπανση
 • Οικογενειακό ιστορικό
 • Λοίμωξη από HIV
 • Συμπληρώματα διατροφής με β-καροτένιο στους καπνιστές

Η αύξηση της ηλικίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τους περισσότερους καρκίνους. Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας.

Επίσης, ο κίνδυνος αυξάνεται με τον συνδυασμό καπνίσματος με άλλους παράγοντες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ