Αξίζει να δειςHIV: Ενέσιμη θεραπεία ή ημερήσια χάπια; Τι έδειξε μελέτη της GSK

HIV: Ενέσιμη θεραπεία ή ημερήσια χάπια; Τι έδειξε μελέτη της GSK

- Advertisement -

Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα της ενέσιμης θεραπεία μακράς δράσης κατά του HIV, όπως ανακοίνωσε ο βρετανικός φαρμακευτικός κολοσσός GSK, αποτελώντας μια ελπιδοφόρα εναλλακτική λύση για άτομα που λαμβάνουν καθημερινά χάπια προκειμένου να διατηρήσουν το ιικό φορτίο σε καταστολή.

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα της ενέσιμης θεραπεία μακράς δράσης κατά του HIV, όπως ανακοίνωσε ο βρετανικός φαρμακευτικός κολοσσός GSK, αποτελώντας μια ελπιδοφόρα εναλλακτική λύση για άτομα που λαμβάνουν καθημερινά χάπια προκειμένου να διατηρήσουν το ιικό φορτίο σε καταστολή.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με την GSK, το μακράς δράσης ενέσιμο φάρμακο Cabenuva για τον HIV, λειτούργησε καλύτερα -σε σχέση με τα καθημερινά χάπια- σε ορισμένους ασθενείς, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής τελικού σταδίου.

Η θεραπεία κατά του HIV, που αναπτύχθηκε από την φαρμακευτική επιχείρηση ViiV Healthcare και ανήκει στην GSK, είναι η πρώτη και μοναδική ενέσιμη θεραπεία μακράς δράσης που εγκρίθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 2021.

Τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ενέσιμου φαρμάκου, σε σύγκριση με την από του στόματος φαρμακευτική αγωγή, συλλέχθηκαν από την εν εξελίξει μελέτη που διενεργείται σε 31 τοποθεσίες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Πουέρτο Ρίκο, με την υποστήριξη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.

«Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα», όπως δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της ViiV, κ. Κίμπερλι Σμιθ, προσθέτοντας ότι η βελτίωση της θεραπείας για τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό «είναι κρίσιμη στην προσπάθεια τερματισμού της επιδημίας του HIV».

Τα πλήρη δεδομένα από τη δοκιμή που συγκρίνει το ενέσιμο με το τυπικό σχήμα από του στόματος αντιρετροϊκού φαρμάκου, θα παρουσιαστούν σε «επερχόμενο επιστημονικό συνέδριο», όπως δήλωσε η GSK.

Ποιος μπορεί να λάβει το ενέσιμο μακράς δράσης για τον HIV;

Το Cabenuva περιέχει δύο διαφορετικά αντιιικά φάρμακα, την καβοτεγκραβίρη και τη ριλπιβιρίνη, σε ένα σκεύασμα παρατεταμένης αποδέσμευσης των δραστικών. Το φάρμακο δεν θεραπεύει τη λοίμωξη από τον HIV, αλλά βοηθά στη διακοπή της μετάδοσης, εμποδίζοντας την εξέλιξη της λοίμωξης, ενώ ενδεχομένως βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, παρεμποδίζοντας την αναπαραγωγή του ιού και διατηρώντας τον σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο σώμα.

Στην παρούσα φάση, γίνονται δοκιμές προκειμένου να αξιολογηθεί εάν θα μπορούν να γίνουν αλλαγές στον τρόπο χορήγησης του Cabenuva. Για τη χορήγηση της ένεσης απαιτείται προς το παρόν επίσκεψη σε κλινική προκειμένου να γίνει από εκπαιδευμένο επαγγελματία.

Η ViiV ελπίζει να φέρει στην αγορά μια αυτο-ενέσιμη θεραπεία μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ώστε οι ασθενείς να τη χορηγούν στον εαυτό τους στο σπίτι. Υπάρχουν επίσης δοκιμές σε εξέλιξη που θα αξιολογήσει εάν το σημείο της ένεσης -επί του παρόντος είναι οι γλουτοί- θα μπορούσε να αλλάξει. Ο μηρός είναι ένα υποψήφιο σημείο. Οι γλουτοί χρησιμοποιούνται ως σημείο ένεσης, καθώς απαιτείται ένας μεγάλος μυς προκειμένου να λάβει την ποσότητα του φαρμάκου που απαιτείται.

Συμμόρφωση..

Μολονότι το καθημερινό σχήμα των αντιιικών χαπιών είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη θεραπεία της λοίμωξης από τον HIV, μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συμμορφωθούν ή δυσκολεύονται να έχουν σταθερή πρόσβαση στη θεραπεία.

Η ανάπτυξη τρόπων μακράς δράσης για τη θεραπεία του HIV έχει γίνει κύριος στόχος των προσπαθειών διαχείρισης του ιού, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της μόλυνσης, γνωστής ως προφύλαξη πριν από την έκθεση ή PrEP.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ