Αξίζει να δειςGSK: Σε συμβιβασμό με πολίτη για το διάσημο φάρμακο Zantac

GSK: Σε συμβιβασμό με πολίτη για το διάσημο φάρμακο Zantac

- Advertisement -

Σε διακανονισμό κατέληξε η φαρμακευτική επιχείρηση GlaxoSmithKline (GSK) με Αμερικανό πολίτη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το διάσημο φάρμακο Zantac που χρησιμοποιείται για την καούρα του προκάλεσε καρκίνο, όπως ανακοίνωσε ο βρετανικός φαρμακευτικός κολοσσός, αποτρέποντας την πρώτη τέτοια αγωγή να οδηγηθεί σε δίκη.

Σε διακανονισμό κατέληξε η φαρμακευτική επιχείρηση GlaxoSmithKline (GSK) με Αμερικανό πολίτη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το διάσημο φάρμακο Zantac που χρησιμοποιείται για την καούρα του προκάλεσε καρκίνο

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η υπόθεση ασκήθηκε από τον James Goetz, κάτοικο Καλιφόρνιας, στο ανώτερο δικαστήριο της κομητείας Alameda. Η υπόθεση επρόκειτο να δικαστεί στις 24 Ιουλίου και θα ήταν η πρώτη δοκιμή για το πώς οι ισχυρισμοί για καρκίνο του Zantac αντιμετωπίστηκαν ενώπιον ενόρκων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, oι δυο πλευρές κατέληξαν σε εμπιστευτικό διακανονισμό και η δίκη θα απορριφθεί, δήλωσε η GSK.

«Ο διακανονισμός αντανακλά την επιθυμία της εταιρείας να αποφύγει την απόσπαση της προσοχής που σχετίζεται με την παρατεταμένη δικαστική διαμάχη σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε η GSK, προσθέτοντας ότι δεν παραδέχθηκε καμία ευθύνη.

Πρόσθεσε επίσης ότι «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά τον εαυτό της με βάση τα γεγονότα και την επιστήμη σε όλες τις άλλες υποθέσεις Zantac».

Η κατάρρευση του Zantac

Το Zantac που αρχικά κυκλοφόρησε στην αγορά από έναν πρόδρομο της GSK Plc, πωλήθηκε αργότερα διαδοχικά στην Pfizer, στην Boehringer Ingelheim και τελικά στη Sanofi. Οι εταιρείες αυτές αντιμετωπίζουν επίσης αγωγές σχετικά με το φάρμακο. Όλες έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ότι το Zantac μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Το Zantac, που εγκρίθηκε το 1983, ήταν ένα από τα πρώτα φάρμακα που ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις.

Ωστόσο, το 2019, ορισμένοι κατασκευαστές και φαρμακεία σταμάτησαν τις πωλήσεις του Zantac λόγω ανησυχιών ότι το δραστικό συστατικό του, η ρανιτιδίνη, αποικοδομείται με την πάροδο του χρόνου και σχηματίζει μια χημική ουσία που ονομάζεται NDMA.

Βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στα τρόφιμα και το νερό, η έρευνα έχει δείξει ότι σε μεγάλες ποσότητες NDMA προκαλεί καρκίνο.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) το 2020 απέσυρε όλες τις υπόλοιπες μάρκες του Zantac και τις γενόσημες εκδόσεις του από την αγορά, προκαλώντας αγωγές.

Τον Μάρτιο, δικαστής της Καλιφόρνιας απέρριψε την προσπάθεια της GSK να κρατήσει στην προγραμματισμένη δίκη την κατάθεση εμπειρογνώμονα για το αν το φάρμακο συνδέεται με τον καρκίνο.

Τον περασμένο μήνα, καναδικό δικαστήριο απέρριψε προτεινόμενη ομαδική αγωγή κατά του Zantac για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ