Αξίζει να δειςΓενόσημα φάρμακα: «Χάσμα γνώσης» ακόμα και για τους γιατρούς

Γενόσημα φάρμακα: «Χάσμα γνώσης» ακόμα και για τους γιατρούς

- Advertisement -

«Η πιστότητα στη δράση και αποτελεσματικότητα ενός πρωτότυπου φαρμάκου έχει καθοριστικό ρόλο για την φαρμακοβιομηχανία, καθώς επηρεάζει σημαντικά τις πωλήσεις, τα έσοδα, ενώ επίσης λειτουργεί ως “εμπόδιο” για τα γενόσημα φάρμακα, που κάνουν την εμφάνιση τους μόλις λήξει η προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας», όπως τονίζει η Urte Jakimaviciute από την GlobalData.

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

«Η πιστότητα στη δράση και αποτελεσματικότητα ενός πρωτότυπου φαρμάκου έχει καθοριστικό ρόλο για την φαρμακοβιομηχανία, καθώς επηρεάζει σημαντικά τις πωλήσεις, τα έσοδα, ενώ επίσης λειτουργεί ως “εμπόδιο” για τα γενόσημα φάρμακα, που κάνουν την εμφάνιση τους μόλις λήξει η προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας», όπως τονίζει η Urte Jakimaviciute από την GlobalData.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ακριβώς το ίδιο δραστικό συστατικό, αποτελεσματικότητα και δοσολογικό σχήμα διαθέτουν τα γενόσημα φάρμακα με τους προκατόχους τους. Ωστόσο, εάν η χαμηλότερη τιμή δεν ήταν κίνητρο, δεν θα αποτελούσαν ακόμα και σήμερα πρώτη επιλογή για πολλούς γιατρούς, όπως διαπιστώνει έρευνα της GlobalData, που διεξήχθη σε σχεδόν 300 επαγγελματίες υγείας, σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα παρέμεναν «πιστοί» στα πρωτότυπα φάρμακα, εάν η εξοικονόμηση του κόστους των γενοσήμων αφαιρούνταν από την εξίσωση.

Γιατροί από την Ιαπωνία, την Ισπανία και την Ιταλία ήταν πιθανότερο να προτιμήσουν τα επώνυμα φάρμακα από τα γενόσημα, με το 57%, 50% και 45% αντίστοιχα, να δηλώνουν ότι θα επέλεγαν να συνταγογραφήσουν τη θεραπεία με το εμπορικό της σήμα (πρωτότυπο φάρμακο), εάν η τιμολόγηση δεν αποτελούσε πρόβλημα.

Συνταγογράφηση…

Οι γιατροί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έρευνα, συνταγογραφούν γενόσημα φάρμακα σε υψηλότερο ποσοστό από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα, με την Ιταλία να βρίσκεται στο τέλος της λίστας.

Συνολικά, πολλοί γιατροί στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία και την Γερμανία επισημαίνουν ότι η εξάλειψη των ανησυχιών σχετικά με το κόστος δεν θα είχε καμία διαφορά στο εάν θα επέλεγαν να συνταγογραφήσουν πρωτότυπα ή γενόσημα φάρμακα.

Η απροθυμία συνταγογράφησης των γενοσήμων, που διαπιστώθηκε μεταξύ πολλών από τους γιατρούς που συμμετείχαν στην έρευνα, μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην επιφυλακτικότητα τους για τη σύνθεση των φαρμάκων, όπως τονίζει η GlobalData. Σύμφωνα με τα ευρήματα, περισσότερο από το 40% των γιατρών στην Ιαπωνία, την Ισπανία και την Ιταλία συμφώνησαν ότι «απαιτούνται περισσότερες μελέτες βιοϊσοδυναμίας για την αξιολόγηση της καταλληλότητας των γενόσημων φαρμάκων», όπως σημειώνει η Urte Jakimaviciute, ανώτερη διευθύντρια στην εταιρεία ανάλυσης δεδομένων GlobalData.

Τα πρωτότυπα φάρμακα, μπορεί να φαίνονται πιο αξιόπιστα λόγω της εκτεταμένης διαδικασίας ανάπτυξης που περνούν πριν λάβουν έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές. Στην πορεία του, «χτίζεται» η αναγνώριση του ονόματος και, τελικά η αφοσίωση στην επωνυμία, τόσο μεταξύ των γιατρών όσο και των ασθενών.

Αποτελεσματικότητα και δράση

«Η πιστότητα στη δράση και αποτελεσματικότητα ενός πρωτότυπου φαρμάκου έχει καθοριστικό ρόλο για την βιομηχανία φαρμάκου, καθώς επηρεάζει σημαντικά τις πωλήσεις, τα έσοδα, ενώ επίσης λειτουργεί ως “εμπόδιο” για τα γενόσημα φάρμακα, που κάνουν την εμφάνιση τους μόλις λήξει η προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας», όπως τονίζει η Urte Jakimaviciute από την GlobalData. «Η θετική εμπειρία με τα πρωτότυπα φάρμακα διαμορφώνει τις προτιμήσεις των γιατρών και των ασθενών, καθιστώντας τους απρόθυμους να αρχίσουν να χρησιμοποιούν μια νέα εναλλακτική με γενόσημα».

Πράγματι, οι γιατροί που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι πιστεύουν ότι οι ασθενείς τους προτιμούν τα εμπορικά σήματα των πρωτότυπων φαρμάκων από τα γενόσημα, συστήνοντας επίσης ότι οι ασθενείς θα πρέπει να μπορούν να επιλέξουν εάν θα τους συνταγογραφηθεί ένα επώνυμο φάρμακο ή το γενόσημο ισοδύναμό του.

«Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των γενόσημων φαρμάκων για την αντιμετώπιση του κενού γνώσης είναι απαραίτητη», όπως δήλωσε η Jakimaviciute. «Η εκπαίδευση ασθενών και γιατρών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη χρήση και σημαντική εξοικονόμηση κόστους, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ