«Λαυράκι» έβγαλε η γιγαντιαία διεθνής επιχείρηση υπό το συντονισμό της Interpol, για την πάταξη κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση και εμπορία φαρμάκων για σοβαρές χρόνιες ασθένειες, που σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζονται επικίνδυνα για την δημόσια υγεία, καθώς και ιατρικών μηχανημάτων, μέσω διαδικτύου, πραγματοποιήθηκε σε 116 χώρες του κόσμου, με την συμμετοχή και της ελληνικής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά 859 άτομα, ελέγχθηκαν περίπου 1.000.000 αποστολές δεμάτων και κατασχέθηκαν περίπου 500 τόνοι με περισσότερα από 10 εκατομμύρια παράνομα σκευάσματα, εκτιμώμενης αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α. περίπου.
Μεταξύ των ψευδεπίγραφων και παράνομων φαρμάκων που κατασχέθηκαν ήταν αντικαρκινικά φάρμακα, παυσίπονα, φάρμακα επιληψίας, αντιψυχωτικά, αντιδιαβητικά, αναβολικά στεροειδή, φάρμακα για τη θεραπεία του HIV, συμπληρώματα διατροφής κ.α., τα οποία αξιολογήθηκαν ως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Επίσης κατασχέθηκαν πάνω από 11.000 οδοντιατρικές συσκευές και εμφυτεύματα, σύριγγες, βοηθήματα ακοής, φακοί επαφής, χειρουργικό εξοπλισμό κ.α.
Πρόκειται για την 11η κατά σειρά διεθνή επιχείρηση, με την ονομασία «Pangea XI», η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 9 έως 16 Οκτωβρίου 2018 και συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές, Τελωνεία και Κανονιστικά τμήματα υγείας, των 116 χωρών που έλαβαν μέρος.
Σε παγκόσμιο επίπεδο εντοπίσθηκαν και διερευνήθηκαν 16.218 παράνομοι ιστότοποι-ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι, απο τους οποίους απενεργοποιήθηκαν συνολικά 3.671, από τους οποίους 2.688 ιστοσελίδες και 983 λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αγγελίες και διαφημίσεις.
Πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο
Η πώληση πλαστών φαρμάκων μέσω διαδικτύου λαμβάνει διαστάσεις «επιδημίας» καθώς πέραν της αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας, ευθύνονται για το θάνατο περισσοτέρων από 1 εκατομμύριο ανθρώπων κάθε χρόνο.
Στις έως σήμερα σοβαρές προσπάθειες καταστολής του φαινομένου, οι επιτήδειοι καταφέρουν και «ξεγλιστρούν», αξιοποιώντας τις δαιδαλώδεις διασυνδέσεις που παρέχει η χρήση του διαδικτύου, δρώντας σχεδόν… ανενόχλητοι.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες εντός του 2019, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος πλαστών φαρμακευτικών προϊόντων στην αλυσίδα εφοδιασμού και συνεπώς, η κατάληξη τους στα χέρια των ασθενών.
Το καίριο θέμα που αφορά την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών έφερε πρόσφατα στο προσκήνιο, με γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν, ο Πολωνός ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Adam Szejnfeld, υπογραμμίζοντας πως «Το διαδίκτυο είναι το ιδανικό μέρος για την πώληση πλαστών φαρμάκων. Οι χαμηλές τιμές, η ευκολία και η διακριτική φύση των ηλεκτρονικών αγορών καθιστούν το διαδίκτυο όλο και πιο δημοφιλές για τους καταναλωτές να αγοράζουν φάρμακα και να γίνονται τα εύκολα θύματα των παράνομων δικτυακών τόπων πωλήσεων φαρμάκων στο διαδίκτυο.
Θεωρείται ότι τα μισά απ’ όλα τα φάρμακα που πωλούνται στο διαδίκτυο θα μπορούσαν να είναι ψεύτικα. Αυτό προκαλεί σημαντικές απώλειες στις φαρμακευτικές εταιρείες.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι τα παραποιημένα φάρμακα είναι επικίνδυνα – όχι μόνο δεν θεραπεύουν την ασθένεια για την οποία προφανώς προορίζονται, αλλά οι ουσίες σε αυτά μπορεί να βλάψουν τον ασθενή».
Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίσθηκαν 84 ιστοσελίδες, απενεργοποιήθηκαν οι 16, ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές έξι ιστοσελίδων προώθησης και πώλησης παράνομων προϊόντων αδυνατίσματος και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων.
Σημειώνεται ότι, στη φετινή επιχείρηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, τα οποία πωλούνται από μη εξουσιοδοτημένες-εγκεκριμένες πηγές. Για το λόγο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Φ., δημιούργησαν ενημερωτικά βίντεο και πληροφοριακό υλικό (infographics και text images) τα οποία αναρτήθηκαν στους επίσημους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram και Youtube).
Επιπρόσθετα, το σχετικό ενημερωτικό υλικό ενσωματώθηκε στις ενημερωτικές ημερίδες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που πραγματοποιούνται σε σχολεία, οργανισμούς και άλλους φορείς.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα