Αξίζει να δειςEli Lilly: Πειραματικό φάρμακο επιβράδυνε το Αλτσχάιμερ κατά 35%

Eli Lilly: Πειραματικό φάρμακο επιβράδυνε το Αλτσχάιμερ κατά 35%

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Το πειραματικό φάρμακο Donanemab για τη νόσο Αλτσχάιμερ, που αναπτύχθηκε από την φαρμακευτική επιχείρηση Eli Lilly, επιβραδύνει κατά 35% τη γνωστική υποχώρηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δοκιμής τελευταίου σταδίου. Η μελέτη ενισχύει τις ελπίδες για δεύτερη, αποτελεσματική θεραπεία ενάντια στην καταστροφική ασθένεια του εγκεφάλου.

Το πειραματικό φάρμακο Donanemab για τη νόσο Αλτσχάιμερ, που αναπτύχθηκε από την φαρμακευτική επιχείρηση Eli Lilly, επιβραδύνει κατά 35% τη γνωστική υποχώρηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δοκιμής τελευταίου σταδίου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Κατά τη διάρκεια μιας μελέτης 18 μηνών, οι ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία εμφάνισαν 35% πιο αργή μείωση στη μνήμη, τη σκέψη και την ικανότητά τους να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν τη θεραπεία. Οι ασθενείς που έλαβαν το Donanemab είχαν 39% λιγότερες πιθανότητες να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της νόσου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής.

Όπως έγινε γνωστό, το φάρμακο Donanemab εκπλήρωσε όλους τους πρωταρχικούς και δευτερεύοντες στόχους της δοκιμής, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, σε 1.182 άτομα που διαγνώστηκαν με τη νόσο σε πρώιμο στάδιο.

Σε δοκιμή και σε άλλη ομάδα 552 ατόμων υψηλότερου κινδύνου το φάρμακο έδειξε μικρότερη αποτελεσματικότητα, επιβραδύνοντας στο συνολικό δείγμα και των δύο ομάδων τη νόσο κατά 22% βάσει κλίμακας που αναπτύχθηκε από την Lilly και κατά 29% βάσει μίας πιο ευρέως χρησιμοποιούμενης για την εξέλιξης της άνοιας.

Επίπεδο αποτελεσματικότητας

Ο Dr. Daniel Skovronsky, επιστημονικός και ιατρικός υπεύθυνος της Lilly, δήλωσε ότι η θεραπεία Donanemab έδειξε το υψηλότερο επίπεδο αποτελεσματικότητας από οποιαδήποτε θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ σε κλινική δοκιμή, με την εταιρεία να εργάζεται για να κυκλοφορήσει στην αγορά το συντομότερο δυνατό.

Σχεδόν οι μισοί ασθενείς (το 47%) που έλαβαν Donanemab δεν εμφάνισαν εξέλιξη της νόσου ένα χρόνο μετά την έναρξη της θεραπείας, σε σύγκριση με το 29% που δεν έλαβαν θεραπεία.

Σημειώνεται ότι με την ίδια κλίμακα άνοιας, τα αποτελέσματα δοκιμών πέρυσι του φαρμάκου Leqembi των Eisai και Biogen είχαν δείξει μείωση της εξέλιξης κατά 27% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ