Εcstasy: Πιο κοντά στην έγκριση ως ψυχιατρική θεραπεία;

Έγκριση του MDMA σχεδιάζει να ζητήσει Αμερικανικός οργανισμός που στηρίζει τις έρευνες σε ψυχεδελικές ουσίες, περισσότερου γνωστού ως ecstasy, για την αντιμετώπιση της μετατραυματικής διαταραχής, μετά την ολοκλήρωση και δεύτερης κλινικής δοκιμής που έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Έγκριση του MDMA σχεδιάζει να ζητήσει Αμερικανικός οργανισμός που στηρίζει τις έρευνες σε ψυχεδελικές ουσίες, περισσότερου γνωστού ως ecstasy, για την αντιμετώπιση της μετατραυματικής διαταραχής, μετά την ολοκλήρωση και δεύτερης κλινικής δοκιμής που έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το MDMA και άλλες ψυχεδελικές ουσίες όπως η ψιλοκυβίνη των «μαγικών μανιταριών» και το αναισθητικό κεταμίνη μελετώνται τα τελευταία χρόνια για μια πληθώρα ψυχικών παθήσεων, από την κατάθλιψη και τη μετατραυματική διαταραχή μέχρι τον εθισμό.

Τον Ιούνιο, η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που επιτρέπει στους γιατρούς να συνταγογραφούν MDMA για τη μετατραυματική διαταραχή και την κατάθλιψη, σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία.

Η θεραπεία λειτουργεί ακόμα και σε ασθενείς που πάσχουν κι από άλλες ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Medicine, έδειξε ότι το 71% των ασθενών που έλαβαν MDMA σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία έπαψαν να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια της μετατραυματικής διαταραχής, συγκριτικά με 48% στην ομάδα του placebo.

Ecstasy: Η μελέτη

Η θεραπεία φαίνεται ότι λειτουργεί ακόμα και σε ασθενείς που πάσχουν κι από άλλες ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη, καθώς και σε άτομα που ζουν με μετατραυματική διαταραχή για πολλά χρόνια.

Η μελέτη, σε δείγμα 104 ασθενών, επιβεβαιώνει τα ευρήματα προηγούμενης δοκιμής το 2021. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνήθως απαιτεί δύο κλινικές μελέτες πριν εξετάσει αιτήματα αδειοδότησης.

H νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Διεπιστημονικής Ένωσης Ψυχεδελικών Μελετών (MAPS), η οποία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να υποβάλλει αίτημα κυκλοφορίας στις ΗΠΑ εντός του έτους.

Ο μηχανισμός δράσης του MDMA κατά της μετατραυματικής διαταραχής παραμένει άγνωστος, φαίνεται όμως ότι η ουσία επιτρέπει στους ασθενείς να ανακαλούν και να συζητούν τις τραυματικές εμπειρίες τους χωρίς να νιώθουν τρόμο ή ντροπή.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Photo: Pixabay

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ