Αξίζει να δειςDupixent: Θεραπεία για παιδιά κάτω των 5 ετών με ατοπική δερματίτιδα

Dupixent: Θεραπεία για παιδιά κάτω των 5 ετών με ατοπική δερματίτιδα

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Ως μοναδικό βιολογικό φάρμακο με θετικά δεδομένα σε νέους ασθενείς χαρακτηρίζουν οι παρασκευάστριες εταιρείες Sanofi και Regeneron το Dupixent, καθώς πέτυχε τους κύριους στόχους στην κλινική δοκιμή Φάσης 3, σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα.

Ως μοναδικό βιολογικό φάρμακο με θετικά δεδομένα σε νέους ασθενείς χαρακτηρίζουν οι παρασκευάστριες εταιρείες Sanofi και Regeneron το Dupixent, καθώς πέτυχε τους κύριους στόχους στην κλινική δοκιμή Φάσης 3, σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα.
Dupixent – Sanofi, Regeneron

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, σε μελέτη όπου συμμετείχαν 162 παιδιά διαπίστωσε ότι το Dupixent, που συνδυάστηκε με τυπική φροντίδα και κορτικοστεροειδή χαμηλής ισχύος (TCS), μείωσε τη συνολική σοβαρότητα της νόσου και βελτίωσε την κάθαρση του δέρματος, τον κνησμό και συνολικά την ποιότητα ζωής των ασθενών σε 16 εβδομάδες σε σύγκριση με κορτικοστεροειδή μόνο (TCS).

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα παιδιά που χρησιμοποίησαν το συνδυασμό Dupixent και TCS, ανέφεραν στο 28% καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα σε σύγκριση με μόλις το 4% αυτών που χρησιμοποιούσαν μόνο TCS, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Sanofi και Regeneron.

Αξιοσημείωτα δεδομένα

Εν τω μεταξύ, λίγο περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς παρουσίασαν τουλάχιστον 75% βελτίωση της νόσου από την έναρξη της θεραπείας με Dupixent. Αυτό συγκρίθηκε με μόλις το 11% των ασθενών που έλαβαν TCS, ικανοποιώντας τα κύρια τελικά σημεία της δοκιμής. Δεν αναφέρθηκαν νέες ανησυχίες για την ασφάλεια του Dupixent.

Τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα του Dupixent στα παιδιά είναι αξιοσημείωτα δεδομένου ότι οι τρέχουσες ανοσοκατασταλτικές και τοπικές θεραπείες με στεροειδή μπορούν να βλάψουν το λεπτό τους δέρμα και να επηρεάσουν την ανάπτυξη του μακροπρόθεσμα.

Το Dupixent είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο από τον FDA για παιδιά ηλικίας έως 6 ετών.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις Sanofi και Regeneron θα παρουσιάσουν τα τελευταία τους ευρήματα στις ρυθμιστικές αρχές, όπως δήλωσαν.

Ολόκληρη η κατηγορία αναστολέων JAK έχει τεθεί υπό επιμελή έλεγχο από τον FDA τους τελευταίους μήνες, καθώς το Xeljanz της Pfizer, γνωστό και ως τοφασιτινίμπη, συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και καρκίνου. Η τοφασιτινίμπη (tofacitinib) είναι ένας ισχυρός, εκλεκτικός αναστολέας της οικογένειας JAK.

Σε ανθρώπινα κύτταρα, η τοφασιτινίμπη αναστέλλει, κατά προτίμηση, τη σηματοδότηση από ετεροδιμερείς υποδοχείς κυτοκινών που συσχετίζονται με την JAK3 ή/και την JAK1. Η αναστολή των JAK1 και JAK3 από την τοφασιτινίμπη εξασθενεί τη σηματοδότηση των ιντερλευκινών και των ιντερφερονών τύπου I και τύπου II, γεγονός που προκαλεί τροποποίηση της ανοσολογικής και φλεγμονώδους απόκρισης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ατοπική δερματίτιδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ