Ροή ΕιδήσεωνCovid: Αναποτελεσματικές 2 θεραπείες με αντισώματα - Ποιες είναι

Covid: Αναποτελεσματικές 2 θεραπείες με αντισώματα – Ποιες είναι

- Advertisement -

«Ισχυρή σύσταση» ενάντια σε δύο θεραπείες αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς τις θεωρεί πλέον αναποτελεσματικές, αντικαθιστώντας έτσι την προηγούμενη σύστασή του για χρήση τους.

«Ισχυρή σύσταση» ενάντια σε δύο θεραπείες αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς τις θεωρεί πλέον αναποτελεσματικές, αντικαθιστώντας έτσι την προηγούμενη σύστασή του για χρήση τους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πρόκειται για τα φάρμακα-μονοκλωνικά αντισώματα που αποτέλεσαν θεραπείες κατά της Covid-19: sotrovimab (των GlaxoSmithKline και Vir Biotechnology) και casirivimab-imdevimab («κοκτέιλ» των Regeneron και Roche).

Η GSK και ο συνεργάτης της Vir Biotechnology – η οποία έχει δημιουργήσει δισεκατομμύρια σε πωλήσεις με το sotrovimab, αποσύρθηκε από την αγορά των ΗΠΑ και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τον περασμένο Απρίλιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρχίσει να αμφισβητούν την κλινική αποτελεσματικότητα του sotrovimab έναντι της Omicron ήδη από τον Φεβρουάριο. Η απόφαση του ΠΟΥ έρχεται λίγο αργότερα, όπως δηλώνει η κ. Penny Ward, καθηγήτρια φαρμακευτικής ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου.

Η ομάδα των διεθνών ειδικών του ΠΟΥ έκανε τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ).

Η νέα αρνητική σύσταση προέκυψε μετά από εργαστηριακές μελέτες που έδειξαν ότι τα εν λόγω φάρμακα είναι απίθανο να φέρουν αποτέλεσμα έναντι των νέων παραλλαγών του κορονοϊού, ιδίως της Όμικρον και των υποπαραλλαγών της.

Υπό όρους χρήση…

Στην ίδια ανανεωμένη οδηγία η επιτροπή του ΠΟΥ συστήνει την υπό όρους χρήση του αντιικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη (της Gilead) σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19, αλλά όχι σε εκείνους σε κρίσιμη κατάσταση. Η νέα σύσταση προέκυψε με βάση τα αποτελέσματα πέντε κλινικών μελετών σε συνολικά 7.643 ασθενείς, οι οποίες έδειξαν 13 λιγότερους θανάτους ανά 1.000 ασθενείς με σοβαρή Covid-19 μεταξύ όσων έπαιρναν ρεμδεσιβίρη, αλλά 34 περισσότερους θανάτους ανά 1.000 ασθενείς με κρίσιμη Covid-19.

Ακόμη ο ΠΟΥ συμβουλεύει ότι τρία φάρμακα κατά της αρθρίτιδας (tocilizumab ή sarilumab και baricitinib) μπορούν πλέον να συνδυαστούν, επιπροσθέτως από τα κορτικοστεροειδή, σε ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη Covid-19.

Τέλος, δηλώνει αντίθετος στη χρήση ιβερμεκτίνης και υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19, ανεξαρτήτως από το πόσο σοβαρά νοσούν.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ