Beyfortus: 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλειών με RSV

Το Beyfortus (νιρσεβιμάμπη) της AstraZeneca και Sanofi μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας σε βρέφη που σχετίζεται με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Το Beyfortus (νιρσεβιμάμπη) της AstraZeneca και Sanofi μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας σε βρέφη που σχετίζεται με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αξιοποιώντας τα δεδομένα από σχεδόν 700 βρέφη, το CDC διαπίστωσε ότι το Beyfortus είχε 90% αποτελεσματικότητα, μειώνοντας τη νοσηλεία που σχετίζεται με λοίμωξη από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Τα συμπτώματα της οξείας αναπνευστικής νόσου εκδηλώθηκαν από 7 έως 127 ημέρες μετά τη χορήγηση του Beyfortus, με διάμεσο χρόνο 45 ημερών έως την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν την τρέχουσα σύσταση του CDC ότι «τα βρέφη θα πρέπει να προστατεύονται από τον μητρικό εμβολιασμό κατά του RSV ή τη λήψη του nirsevimab από βρέφη», όπως ανέφερε ο Οργανισμός στην έκθεσή του. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι το Beyfortus είναι «πολύ αποτελεσματικό κατά της νοσηλείας που σχετίζεται με τον RSV, σε βρέφη που εισέρχονται στην πρώτη τους περίοδο RSV».

Ωστόσο, το CDC προειδοποίησε ότι η πραγματική αποτελεσματικότητα του Beyfortus θα μπορούσε να είναι αδύναμη στη διάρκεια ανεπτυγμένης περιόδου με RSV «επειδή τα επίπεδα αντισωμάτων από την παθητική ανοσοποίηση μειώνονται με την πάροδο του χρόνου».

Περιορισμοί στην μελέτη

Ο Οργανισμός επεσήμανε επίσης άλλους περιορισμούς στην μελέτη του, συμπεριλαμβανομένου του μικρού αριθμού εμβολιασμένων βρεφών, αλλά και των περιπτώσεων RSV. Σε ορισμένες περιπτώσεις, βρέφη μπορεί επίσης να είχαν μολυνθεί από RSV πριν λάβουν το Beyfortus, κάτι που θα μπορούσε να έχει επηρεάσει την αποτελεσματικότητά του.

Σύμφωνα με το CDC, τα ευρήματα της μελέτης περιορίζονται στις περιπτώσεις νοσηλείας που σχετίζονται με τον RSV και δεν είναι ενδεικτικά των επιπτώσεων του φαρμάκου Beyfortus για τις επισκέψεις ασθενών στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Χορηγούμενο μέσω ενδομυϊκής ένεσης, το Beyfortus είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα μακράς δράσης που δεσμεύσει τμήμα του ιού που προσκολλάται στα κύτταρα-ξενιστές, εμποδίζοντας τη μόλυνση σε κυτταρικό επίπεδο. Αυτός ο μηχανισμός δράσης επιτρέπει στο Beyfortus να επάγει παθητική ανοσία στα βρέφη.

Το Beyfortus αναπτύχθηκε αρχικά από την AstraZeneca, αλλά η Sanofi το 2017 δαπάνησε 130 εκατομμύρια δολάρια προκαταβολικά για την ευκαιρία να αναπτύξει από κοινού και να εμπορευματοποιήσει το αντίσωμα RSV.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ