Ροή ΕιδήσεωνBayer: Τo Vericiguat για την καρδιακή ανεπάρκεια και στην Ελλάδα

Bayer: Τo Vericiguat για την καρδιακή ανεπάρκεια και στην Ελλάδα

- Advertisement -

Το Vericiguat δρα σε μια νέα οδό σε σύγκριση με τις υπάρχουσες θεραπείες για την καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ μελετήθηκε σε πληθυσμό με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακό θάνατο ή νοσηλεία λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

Το Vericiguat δρα σε μια νέα οδό σε σύγκριση με τις υπάρχουσες θεραπείες για την καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ μελετήθηκε σε πληθυσμό με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακό θάνατο ή νοσηλεία λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τον Φεβρουάριο το Υπουργείο Υγείας συμπεριέλαβε στον «Κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων που καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση» το Vericiguat, έναν διεγέρτη της διαλυτής γουανυλικής κυκλάσης (sGC). Το Vericiguat (2,5 mg, 5 mg και 10 mg) έχει εγκριθεί για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακού θανάτου και νοσηλείας λόγω καρδιακής ανεπάρκειας σε ασθενείς με μειωμένο κλάσμα εξώθησης, οι οποίοι έχουν σταθεροποιηθεί μετά από ένα πρόσφατο συμβάν μη αντιρρόπησης, που απαιτεί ενδοφλέβια θεραπεία.

«Παρά τις υπάρχουσες θεραπείες, πολλοί ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια εξακολουθούν να παρουσιάζουν επιδείνωση της νόσου που διαταράσσει τη ζωή τους και προκαλεί συμβάντα απορρύθμισης της καρδιακής ανεπάρκειας, τα οποία οδηγούν σε νοσηλεία ή ενδοφλέβια χορήγηση διουρητικών.4,5,6

Η συνεχιζόμενη επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά από τέτοια συμβάντα, είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας, καθώς ένας στους πέντε ασθενείς δεν επιβιώνει για περισσότερα από δύο χρόνια, μετά από ένα τέτοιο συμβάν.4 Επομένως, είναι πολύ ευχάριστο ότι οι ιατροί στην Ελλάδα έχουν πλέον στη διάθεσή τους μια νέα από του στόματος θεραπευτική επιλογή που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς τους στην αντιμετώπιση της επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας, αλλάζοντας ενδεχομένως την πορεία της νόσου», δήλωσε ο Θανάσης Κώτσανης Καρδιολόγος, Ιατρικός Διευθυντής της Bayer Ελλάς και Επικεφαλής Ιατρικού για το Cluster των χωρών του South Mediterranean and Black Sea.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, στις μέρες μας, ένας στους δύο ασθενείς επανανοσηλεύεται εντός 30 ημερών από την εκδήλωση ενός συμβάντος απορρύθμισης της καρδιακής ανεπάρκειας.4 Βελτιώνοντας τα αποτελέσματα της θεραπείας και μειώνοντας την πιθανότητα επαναλαμβανόμενων νοσηλειών μπορούμε να αρχίσουμε να μειώνουμε ορισμένους από τους φόβους που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και οι οικογένειές τους. «Πιστεύουμε ότι η κυκλοφορία του Vericiguat είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της διαχείρισης του συνδρόμου της καρδιακής ανεπάρκειας, ενός συνδρόμου που συχνά περιορίζει τη διάρκεια ζωής», κατέληξε.

Η έγκριση του Vericiguat από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) βασίζεται στα αποτελέσματα της εγκριτικής μελέτη φάσης III, VICTORIA, η οποία δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine (NEJM), τον Μάρτιο 2020.1 Τα αποτελέσματα της μελέτης VICTORIA, έδειξαν ότι το Vericiguat μείωσε σημαντικά τον συνδυασμένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου και νοσηλείας λόγω καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με τη χορήγηση μόνο της βασικής θεραπείας, μετά από ένα συμβάν απορρύθμισης της καρδιακής ανεπάρκειας.1

Το Vericiguat αναπτύσσεται από κοινού με την MSD (εμπορική ονομασία της Merck & Co., Inc., Kenilworth, NJ, ΗΠΑ).

Σχετικά με το Vericiguat

Το Vericiguat (2,5 mg, 5 mg και 10 mg) – το οποίο χορηγείται από το στόμα, μία φορά την ημέρα – είναι ένας διεγέρτης της διαλυτής γουανυλικής κυκλάσης (sGC), ενός σημαντικού ενζύμου στην οδό σηματοδότησης του μονοξειδίου του αζώτου (NO). Όταν το ΝΟ δεσμεύεται στην sGC, το ένζυμο καταλύει τη σύνθεση της ενδοκυτταρικής κυκλικής μονοφωσφορικής γουανοσίνης (cGMP), ενός δεύτερου αγγελιοφόρου που παίζει ρόλο στη ρύθμιση του αγγειακού τόνου, της καρδιακής συσταλτικότητας και της καρδιακής αναδιαμόρφωσης. Η καρδιακή ανεπάρκεια σχετίζεται με τη διαταραχή της σύνθεσης του ΝΟ και τη μειωμένη δραστηριότητα της sGC, η οποία μπορεί να συμβάλλει στη δυσλειτουργία του μυοκαρδίου και των αγγείων. Με την άμεση διέγερση της sGC -ανεξάρτητα και συνεργικά με το ΝΟ-, το Vericiguat αυξάνει τα επίπεδα της ενδοκυτταρικής cGMP, οδηγώντας σε χαλάρωση των λείων μυών και αγγειοδιαστολή.

Το Vericiguat κυκλοφορεί στη χώρα μας με την εμπορική ονομασία Verquvo® και ενδείκνυται για τη θεραπεία της συμπτωματικής χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας σε ενήλικες ασθενείς με μειωμένο κλάσμα εξώθησης οι οποίοι είναι σταθεροποιημένοι μετά από ένα πρόσφατο συμβάν μη αντιρρόπησης που απαιτεί IV

Σχετικά με την παγκόσμια συνεργασία Bayer και MSD

Από τον Οκτώβριο 2014, η Bayer και η MSD (γνωστή ως Merck & Co., Inc. στις ΗΠΑ και τον Καναδά) έχουν συνάψει μια παγκόσμια συνεργασία στον τομέα των ρυθμιστών της sGC. Η συνεργασία αυτή φέρνει σε επαφή δύο κορυφαίες εταιρείες που προτίθενται να διερευνήσουν πλήρως τη θεραπευτική κατηγορία των ρυθμιστών της sGC, καλύπτοντας ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες. Το πρόγραμμα του Vericiguat αναπτύσσεται από κοινού από την Bayer και την MSD. Η MSD έχει τα εμπορικά δικαιώματα του Vericiguat στις ΗΠΑ και η Bayer έχει τα αποκλειστικά εμπορικά δικαιώματα στον υπόλοιπο κόσμο. Οι δύο εταιρείες μοιράζονται εξίσου το κόστος της ανάπτυξης του Vericiguat.

Σχετικά με το τμήμα Καρδιολογίας στην Bayer

Η Bayer ηγείται στην καινοτομία στον τομέα των καρδιαγγειακών παθήσεων, με μακροχρόνια δέσμευση να αξιοποιεί την επιστήμη για να προσφέρει μια καλύτερη ζωή, αναπτύσσοντας ένα χαρτοφυλάκιο καινοτόμων θεραπειών. Η καρδιά και τα νεφρά συνδέονται στενά μεταξύ τους, τόσο στην υγεία όσο και στις ασθένειες. Για αυτό το λόγο, η Bayer διερευνά ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών επιλογών προκειμένου να ανακαλύψει νέα φάρμακα για καρδιαγγειακές και νεφρικές παθήσεις, που θα καλύψουν σημαντικές ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες.

Το χαρτοφυλάκιο της Bayer στη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία περιλαμβάνει φαρμακευτικά προϊόντα που ήδη κυκλοφορούν, καθώς και μόρια που βρίσκονται σε διάφορα στάδια προκλινικής και κλινικής ανάπτυξης. Αυτό το χαρτοφυλάκιο φανερώνει την επικέντρωση της εταιρείας στην έρευνα, η οποία προτεραιοποιεί στόχους και οδούς που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Βιβλιογραφία

1) Armstrong P, Pieske B, Anstrom KJ, et al. Vericiguat in Patients with Heart Failure and Reduced Ejection Fraction. New England Journal of Medicine, 2020; 382(20):1883-1893.

2) Gheorghiade M, Greene SJ, Butler J, et al. Effect of Vericiguat, a Soluble Guanylate Cyclase Stimulator, on Natriuretic Peptide Levels in Patients With Worsening Chronic Heart Failure and Reduced Ejection Fraction The SOCRATES-REDUCED Randomized Trial. The Journal of the American Medical Association. 2015;314(21):2251-62.

3) Pieske B, Butler J, Filippatos G, et al. Rationale and design of the SOluble guanylate Cyclase stimulatoR in heArT failurE Studies (SOCRATES). European Journal of Heart Failure. 2014;16(9):1026-38.

4) Butler J, Yang M, Manzi MA, et al. Clinical Course of Patients With Worsening Heart Failure With Reduced Ejection Fraction. Journal of the American College of Cardiology. 2019;73(8):935-944.

5) Ponikowski P, Anker SD, AlHabib KF, et al. Heart failure: preventing disease and death worldwide. ESC Heart Failure. 2014;1(1):4-25.

6) Ambrosy AP, Fonarow GC, Butler J, et al. The global health and economic burden of hospitalizations for heart failure: lessons learned from hospitalized heart failure registries. Journal of the American College of Cardiology. 2014;63(12):1123-1133.

Σχετικά με την Bayer

Η Bayer είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που δραστηριοποιείται στο χώρο των Βιοεπιστημών και συγκεκριμένα στους τομείς της Υγείας και της Γεωργίας. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της Bayer σχεδιάζονται με γνώμονα το όφελος των ανθρώπων και του πλανήτη και για να βοηθήσουν στις προσπάθειες της ανθρωπότητας να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, όπως ο συνεχώς αυξανόμενος και γηράσκων πληθυσμός.

Η Bayer, επίσης, είναι προσηλωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θετικού αντίκτυπου μέσα από όλες τις δραστηριότητες της. Ταυτόχρονα, ο Όμιλος στοχεύει στη δημιουργία αξίας μέσω της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της υψηλής απόδοσης. Η Bayer είναι προσηλωμένη στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και αποτελεί σύμβολο της εμπιστοσύνης, της αξιοπιστίας και της υψηλής ποιότητας, σε όλο τον κόσμο. Κατά το οικονομικό έτος 2022, ο Όμιλος απασχολούσε περίπου 101.000 άτομα και είχε πωλήσεις της τάξεως των 50,7 δις ευρώ. Οι επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη προ ειδικών στοιχείων ανήλθαν σε 6,2 δις ευρώ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ