ΦαρμακοBayer: Εγκρίθηκε η δαρολουταμίδη ως θεραπεία για τον καρκίνο προστάτη

Bayer: Εγκρίθηκε η δαρολουταμίδη ως θεραπεία για τον καρκίνο προστάτη

- Advertisement -

Η δαρολουταμίδη είναι αναστολέας υποδοχέων ανδρογόνου, χορηγούμενος από το στόμα και έλαβε έγκριση για τη θεραπεία ανδρών με μη μεταστατικό, ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη (nmCRPC), οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης μεταστατικής νόσου.

Η δαρολουταμίδη είναι αναστολέας υποδοχέων ανδρογόνου, χορηγούμενος από το στόμα και έλαβε έγκριση για τη θεραπεία ανδρών με μη μεταστατικό, ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη (nmCRPC) - Bayer

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η Bayer ανακοίνωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε την κυκλοφορία της δραστικής δαρολουταμίδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), έναν από του στόματος αναστολέα υποδοχέων ανδρογόνων (ARi). Η δαρολουταμίδη, αναπτύσσεται από κοινού από την Bayer και την Orion Corporation. Η Orion είναι μια Φινλανδική φαρμακευτική εταιρεία που λειτουργεί παγκοσμίως. Ενδείκνυται για τη θεραπεία ανδρών με μη μεταστατικό, ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη (nmCRPC). Οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης μεταστατικής νόσου. Η Bayer είναι υπεύθυνη για την εμπορική διάθεση σε όλο τον κόσμο. Ενώ θα συν-προωθεί το σκεύασμα με την Orion Corporation σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές, π.χ. στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σκανδιναβία και τη Φινλανδία.

Η δαρολουταμίδη έχει μια ξεχωριστή χημική δομή που αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη ενώ περιορίζει τις επιπτώσεις των ανεπιθύμητων ενεργειών στην καθημερινή ζωή των ασθενών.

Η έγκριση του ΕΜΑ βασίζεται στα βασικά δεδομένα της μελέτης ARAMIS, μιας μελέτης Φάσης ΙΙΙ, όπου αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της συνδυαστικής θεραπείας δαρολουταμίδης και αντιανδρογόνων (ADT) σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο συν ADT. Τα αποτελέσματα έδειξαν εξαιρετικά σημαντική βελτίωση στο πρωτεύον τελικό σημείο αποτελεσματικότητας, το οποίο ήταν το διάστημα επιβίωσης ελεύθερο μεταστάσεων (Metastasis – Free Survival / MFS), με μέση τιμή 40,4 μηνών για το συνδυασμό δαρολουταμίδης και αντιανδρογόνου, έναντι 18,4 μηνών για το εικονικό φάρμακο συν ADT (p<0,0001), που συνοδεύεται από ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας.

Η δαρολουταμίδη έχει λάβει ήδη έγκριση στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, ενώ η διαδικασία έγκρισής του και σε άλλες χώρες, βρίσκεται σε εξέλιξη ή έχει προγραμματιστεί.

Καθημερινές δραστηριότητες

«Συνήθως, οι άνδρες με nmCRPC δεν έχουν συμπτώματα και μπορούν να επιτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Συνεπώς, είναι σημαντικό για αυτούς να υπάρχουν επιλογές θεραπείας που καθυστερούν την πρόοδο του καρκίνου τους, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις επιβαρυντικές παρενέργειες της θεραπείας. Έτσι, μπορούν να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους με ελάχιστες διαταραχές. Η δαρολουταμίδη παρέχει μια νέα επιλογή με ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, που βοηθά τους ασθενείς να παραμείνουν στη θεραπεία και μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτούς τους θεραπευτικούς στόχους», δήλωσε ο Karim Fizazi, MD, Ph.D., επικεφαλής του Τμήματος Ογκολογίας στο Ινστιτούτο Gustave Roussy, στο Villejuif της Γαλλίας.

Η μορφή καρκίνου του προστάτη που περιορίζεται στην περιοχή του προστάτη και αντιμετωπίζεται με αντιανδρογόνα, αλλά συνεχίζει να αναπτύσσεται, ακόμη και όταν η ποσότητα της τεστοστερόνης μειώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στον οργανισμό του ασθενούς, είναι γνωστή ως nmCRPC. Στην Ευρώπη, με βάση τον ρυθμό εμφάνισης καρκίνου του προστάτη το 2018, εκτιμάται ότι πάνω από 67.000 άνδρες πάσχουν από ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη,. Περίπου, δε το ένα τρίτο των ανδρών με nmCRPC αναπτύσσουν μεταστάσεις εντός δύο ετών από τη στιγμή της διάγνωσης.

Καινοτόμα φάρμακα

«Η έγκριση της δαρολουταμίδης στην Ευρώπη αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να παρέχουμε καινοτόμα φάρμακα τα οποία διαφοροποιούνται από τις τρέχουσες επιλογές. Και τα οποία αντιμετωπίζουν τις ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες. Βελτιώνουν τα αποτελέσματα της θεραπείας και διατηρούν την ποιότητα ζωής των ανδρών. Σε όλα τα στάδια καρκίνου του προστάτη», δήλωσε ο κ. Robert LaCaze, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του του Τομέα Φαρμάκων της Bayer και επικεφαλής του Τμήματος Ογκολογίας.

«Θα παρουσιάσουμε επίσης τα αποτελέσματα της ήδη προγραμματισμένης ανάλυσης για την συνολική επιβίωση (OS). Τα αποτελέσματα θα γίνουν σε προσεχή επιστημονική συνάντηση για τον καρκίνο, μέσα στη χρονιά».

Ο Αντιπρόεδρος, της Orion Corporation κ. Satu Ahomäki δήλωσε:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με τη Bayer συνδυάζοντας την τεχνογνωσία μας στην ανάπτυξη της δαρολουταμίδης. Προσβλέπουμε στη συν-προώθηση μας στην Ευρώπη. Να εξασφαλίσουμε ότι το συγκεκριμένο προφίλ ανδρών με nmCRPC. Οι θεράποντες γιατροί θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη νέα θεραπεία».

Τελική ανάλυση για τον καρκίνο του προστάτη…

Στη μελέτη ARAMIS, η συνολική επιβίωση (OS) και ο χρόνος έως την πρόοδο του πόνου ήταν επιπρόσθετα δευτερεύοντα τελικά σημεία αποτελεσματικότητας. Την στιγμή της τελικής ανάλυσης για το διάστημα χωρίς μεταστάσεις, παρατηρήθηκε μία θετική τάση στη συνολική επιβίωση. Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι τελικά και θα ακολουθήσει η τελική ανάλυση. Τα αποτελέσματα αναμένεται να παρουσιαστούν σε προσεχή επιστημονική συνεδρίαση το 2020.

Το αποτέλεσμα της MFS υποστηρίχθηκε επιπρόσθετα από καθυστέρηση στην επιδείνωση του πόνου σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο συν ADT. Όλα τα άλλα δευτερεύοντα τελικά σημεία, ο χρόνος για την κυτταροτοξική χημειοθεραπεία και ο χρόνος για ένα συμπτωματικό σκελετικό συμβάν (SSE), έδειξαν επίσης ένα πλεονέκτημα υπέρ της δαρολουταμίδης κατά τον χρόνο της τελικής ανάλυσης MFS.

Επιπροσθέτως, ο συνδυασμός δαρολουταμίδης και αντιανδρογόνων (ADT), έδειξε ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες στην ομάδα του συνδυασμού δαρολουταμίδης με ADT, που εμφανίστηκαν με συχνότητα ≥2% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο συν ADT, ήταν κόπωση / εξασθένιση (16% έναντι 11% ). Όπως και πόνος στα άκρα (6% έναντι 3%) και εξάνθημα (3% έναντι 1%). Η διακοπή λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών παρατηρήθηκε στο 9% των ασθενών και στα δύο σκέλη της μελέτης.

Σχετικά με το τμήμα Ογκολογίας στη Bayer ΑG

Η Bayer δεσμεύεται να προσφέρει επιστήμη για μια καλύτερη ζωή, μέσα από ένα χαρτοφυλάκιο καινοτόμων θεραπειών. Το τμήμα Ογκολογίας στη Bayer περιλαμβάνει έξι προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο. Όπως και πολλές ακόμη δραστικές ουσίες σε διάφορα στάδια κλινικής ανάπτυξης. Μαζί, τα προϊόντα αυτά αντικατοπτρίζουν την προσέγγιση της εταιρείας στην έρευνα. Η οποία δίνει προτεραιότητα στους στόχους και τις οδούς που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ