ΦαρμακοAstraZeneca: Συμφώνησε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο με την ΕΕ

AstraZeneca: Συμφώνησε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο με την ΕΕ

- Advertisement -

H φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο προμηθειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμβόλιό της κατά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «FAZ», που επικαλείται πηγές της ΕΕ.

H φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο προμηθειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμβόλιό της κατά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «FAZ», που επικαλείται πηγές της ΕΕ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μετά την αντιπαράθεση της εταιρείας με την ΕΕ και έπειτα από γραπτό αίτημα της Κομισιόν, φαίνεται πως η AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο προμηθειών που έχει συνάψει με την Ευρώπη αναφορικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγή της ΕΕ σύμφωνα με την οποία, ενώ η AstraZeneca δεν θα μπορέσει να παραδώσει τα 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 που αναμένονταν το πρώτο τρίμηνο, οι ποσότητες θα υπερβαίνουν σημαντικά τα 31 εκατομμύρια δόσεις που είχαν νωρίτερα αναφερθεί.

Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες ΕΕ με την AstraZeneca

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως οι δύο πλευρές δεν κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού, με την ΕΕ να συνεχίζει να πιέζει την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε πως είναι πίσω δύο μήνες όσον αφορά την Ευρώπη, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην ΕΕ, ενώ η μείωση στις παραδόσεις φτάνει το 75%.

Έρευνα στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca στο Βέλγιο

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο, αναφέρει η βελγική εφημερίδα «De Standaard» και συμπληρώνει ότι αυτό επιβεβαιώνεται από το γραφείο του υπουργού Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε. Ο στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου», σύμφωνα με το γραφείο του υπουργού Υγείας.

Η ΕΕ καθυστέρησε να παραγγείλει τα εμβόλια, λέει ο CEO της AstraZeneca

Την Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca υπερασπίστηκε τον βρετανο-σουηδικό φαρμακευτικό κολοσσό έναντι της κριτικής από την ΕΕ, μετά την ανακοίνωση ότι θα παραδώσει μειωμένη ποσότητα των εμβολίων για τη νόσο Covid-19.

Όπως υποστήριξε ο κ. Πασκάλ Σοριό στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», η AstraZeneca εργάζεται «24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα για να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα στην παραγωγή του εμβολίου», ομολογώντας ότι «βασικά βρισκόμαστε δύο μήνες πίσω από εκεί που θέλαμε να είμαστε».

Ο Σοριό υποστήριξε ότι η καθυστερημένη απόφαση της ΕΕ να υπογράψει συμβόλαια έδωσε στην AstraZeneca περιορισμένο χρόνο αντίδρασης στα προβλήματα που θα ανέκυπταν με την τροφοδοσία, ενώ η Βρετανία είχε υπογράψει αντίστοιχο συμβόλαιο τρεις μήνες νωρίτερα.

Επισήμανε ακόμη ότι τα προβλήματα εστιάζονται στην παρασκευή του εμβολίου στα δύο εργοστάσια που χρησιμοποιούνται για την ΕΕ, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, και ότι δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση οι καλλιέργειες κυττάρων, που αποτελούν το πρώτο στάδιο της παρασκευής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ