Αξίζει να δειςAstraZeneca: Στο 70,4% η αποτελεσματικότητα - Περαιτέρω έρευνα

AstraZeneca: Στο 70,4% η αποτελεσματικότητα – Περαιτέρω έρευνα

- Advertisement -

Το 70,4% φτάνει η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με σχετικό άρθρο το οποίο δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Το 70,4% φτάνει η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με σχετικό άρθρο το οποίο δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, στην πλειοψηφία των εθελοντών χορηγήθηκαν δύο πλήρεις δόσεις του εμβολίου με την αποτελεσματικότητα να είναι 62%. Σε μια μικρότερη ομάδα χορηγήθηκε αρχικά μισή δόση του εμβολίου και αργότερα μία πλήρης δόση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 90%. Στις δοκιμές συμμετείχαν 11.636 εθελοντές σε Βρετανία και Βραζιλία.

Η εταιρεία έχει κάνει γνωστό πως είναι πιθανόν να προχωρήσει σε μια επιπρόσθετη κλινική δοκιμή ώστε να διαπιστώσει, αν η αυξημένη αποτελεσματικότητα στο 90% μπορεί όντως να οφείλεται στη μειωμένη δόση ή αν το αποτέλεσμα ήταν τυχαίο. Σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου αξιοποιήθηκαν δεδομένα από 23.000 εθελοντές από τη Βρετανία, τη Βραζιλία και τη Νότιο Αμερική.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση μόνο τρία από τα 175 περιστατικά ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν θεωρήθηκαν σοβαρά. Η ανεξάρτητη αρχή η οποία επιτηρούσε τις κλινικές δοκιμές έκρινε ότι το ένα από αυτά ίσως και να σχετίζονταν με το εμβόλιο (χωρίς να μπορεί να δώσει τελική απάντηση), το δεύτερο αφορούσε εθελοντή ο οποίος ελάμβανε εικονικό εμβόλιο και το τρίτο αφορούσε εθελοντή ο οποίος έλαβε το εμβόλιο και εμφάνισε υψηλό πυρετό.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κ. Andrew Pollard «ο υψηλός πυρετός εμφανίστηκε μετά την λήψη της πρώτης δόσης, θεωρείται σχετιζόμενος με το εμβόλιο, αλλά ο εθελοντής ανέρρωσε σύντομα και δεν εμφάνισε πυρετό όταν έλαβε τη δεύτερη δόση». Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στο The Lancet οι εθελοντές της δεύτερης ομάδας με την υψηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν λιγότεροι του 6% του συνόλου των εθελοντών της τρίτης και τελικής φάσης των κλινικών δοκιμών. Κανένας από αυτούς δεν ήταν άνω των 55 ετών, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την αξιολόγηση της επιτυχίας της συγκεκριμένης δοσολογικής μεθόδου σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Εμβόλιο: Χαμηλότερο κόστος

Το εμβόλιο της AstraZeneca διαφέρει από τα άλλα σκευάσματα. Είναι πολύ πιο εύκολο να παρασκευαστεί, διανέμεται και φυλάσσεται σε απλό ψυγείο. Ενώ, κοστίζει πολύ λιγότερο από τα υπόλοιπα.

«Έχουμε ανάγκη από όλα τα εμβόλια. Αυτό είναι που πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες κατά νου, πριν ξεκινήσουν να συγκρίνουν δεδομένα σε μια σειρά από έρευνες», σημειώνει ο γενικός διευθυντής της AstraZeneca, κ. Pascal Soriot. Το εμβόλιο AstraZeneca αναμένεται να είναι το βασικό του προγράμματος εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ