Ροή ΕιδήσεωνArexvy: Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για τον αναπνευστικό ιό RSV

Arexvy: Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για τον αναπνευστικό ιό RSV

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Μετά από επιστημονική αναζήτηση 60 ετών, η ανθρωπότητα έχει πλέον στη διάθεση της το πρώτο εμβόλιο για την προστασία από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό ή RSV. Χθες, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το εμβόλιο Arexvy, της φαρμακευτικής εταιρείας GSK, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να χορηγείται ως μία δόση σε ενήλικες 60 ετών και άνω.

O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το εμβόλιο Arexvy, της φαρμακευτικής εταιρείας GSK για τον RSV

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το σκεύασμα Arexvy αξιολογήθηκε στο πλαίσιο του μηχανισμού ταχείας αξιολόγησης FDA επειδή η πρόληψη της λοίμωξης από τον RSV στον ηλικιωμένο πληθυσμό θεωρείται μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγεία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο Arexvy προστατεύει κατά 83% τους ηλικιωμένους από τη λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού (πνευμονία) που είναι η κύρια απειλή όταν τους μολύνει ο ιός RSV. Η προστασία του διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες.

Το εμβόλιο περιέχει μια τροποποιημένη έκδοση της γλυκοπρωτεΐνης επιφάνειας σύντηξης RSV. Αυτή η πρωτεΐνη είναι ο κύριος στόχος των αντισωμάτων που παράγονται για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Όταν ένα άτομο λαμβάνει το εμβόλιο, το ανοσοποιητικό του σύστημα δημιουργεί συγκεκριμένα αντισώματα και Τ κύτταρα που βοηθούν στην πρόληψη της μόλυνσης από RSV.

Σημαντικό επίτευγμα

«Οι ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα εκείνοι με υποκείμενες παθήσεις, όπως καρδιακή ή πνευμονική νόσο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από τον RSV», όπως δηλώνει ο ο Δρ Peter Marks, διευθυντής του Κέντρου Βιολογικής Έρευνας και Αξιολόγησης του FDA.

«Η έγκριση του πρώτου εμβολίου RSV είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την δημόσια υγεία, όσον αφορά την πρόληψη μιας ασθένειας που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και αντανακλά τη συνεχή δέσμευση του FDA να διευκολύνει την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Στους ενήλικες που μολύνονται από τον ιό, συνήθως εμφανίζονται ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Τα συμπτώματα μοιάζουν με μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που μπορεί να περιλαμβάνει ρινόρροια, φαρυγγίτιδα, βήχα, πονοκέφαλο, κόπωση και πυρετό.

Η νόσηση μπορεί να είναι σοβαρή σε ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και εκείνων με πνευμονική ή καρδιακή νόσο και διαβήτη. Στην Ευρώπη, ο RSV προκαλεί περίπου 250.000 νοσηλείες και 17.000 θανάτους νοσηλευόμενων κάθε χρόνο σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ