ΦαρμακοΕΟΦ: Ανάκληση του Ptinolin στην Ελλάδα για την «ένοχη» ρανιτιδίνη

ΕΟΦ: Ανάκληση του Ptinolin στην Ελλάδα για την «ένοχη» ρανιτιδίνη

- Advertisement -

Το σκεύασμα Ptinolin της φαρμακευτικής επιχείρησης Help ABEE προστίθεται στη λίστα των ανακλήσεων στην εγχώρια αγορά, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), μετά το Zantac της GlaxoSmithKline και το Ranitidine της Mylan, στο πλαίσιο των προϊόντων που περιέχουν τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη.

Το σκεύασμα Ptinolin της φαρμακευτικής επιχείρησης Help ABEE προστίθεται στη λίστα των ανακλήσεων στην εγχώρια αγορά, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), μετά το Zantac της GlaxoSmithKline και το Ranitidine της Mylan, στο πλαίσιο των προϊόντων που περιέχουν τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΦ προχώρησε στην ανάκληση παρτίδων του φαρμακευτικού προϊόντος PTINOLIN inj. sol. 50mg/2amp. Είχε προηγηθεί η ανάκληση όλων των παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων ZANTACEF.TAB150MG/TAB, ZANTAC F.C.TAB 150MG/TAB, ZANTAC INJ.SOL 50MG/2ML AMP, RANITIDINE/MYLAN F.C.TAB 150MG/TAB, LUMAREN FC TAB 150 MG και LUMAREN INJ 50MG/2ML.

Η σημερινή απόφαση για ανάκληση παρτίδων του φαρμακευτικού προϊόντος PTINOLIN inj. sol. 50mg/2amp, «εκδίδεται με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση στην οποία προβαίνει η εταιρεία Help ABEE. Κατόπιν της αναστολής του πιστοποιητικού καταλληλότητας του παραγωγού Saraca Laboratories Limited για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη», αναφέρει ο ΕΟΦ.

Συγκεκριμένα, ανακαλούνται οι παρτίδες 64107 με ημερομηνία λήξης 04/2020, 64157 με ημερομηνία λήξης 04/2020, 64167 με ημερομηνία λήξης 11/2020, 64177 με ημερομηνία λήξης 11/2020 και 64187 με ημερομηνία λήξης 11/2020 της Help ABEE.

Η εταιρεία Help ΑΒΕΕ ως κάτοχος άδειας κυκλοφορίας του προϊόντος, οφείλει να υλοποιήσει την ανάκληση σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων, (FDA) ξεκίνησαν την επανεξέταση των φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη. Σχετικές δοκιμασίες έδειξαν ότι ορισμένα από αυτά τα προϊόντα περιείχαν μια πρόσμιξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA), η οποία ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο (ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο) βάσει μελετών σε ζώα.

Τα φάρμακα που περιέχουν ρανιντιδίνη χρησιμοποιούνται ευρέως για να μειώσουν την παραγωγή γαστρικού οξέος σε ασθενείς με καταστάσεις όπως αίσθημα καύσου στο στομάχι και έλκη στομάχου. Διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή και με συνταγή, και έχουν εγκριθεί από τις εθνικές αρχές και διατίθενται ως δισκία και ενέσιμα σκευάσματα.

Η ρανιτιδίνη αποτελεί τη δραστική ουσία ενός εκ των παλαιότερων και «δημοφιλέστερων» σκευασμάτων για τη μείωση της παραγωγής του γαστρικού οξέος σε ασθενείς με καταστάσεις, όπως αίσθημα καύσου στο στομάχι και έλκη στομάχου.

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1977 με την εμπορική ονομασία Zantac. Η άδεια κυκλοφορίας είχε κατοχυρωθεί στην βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline. Μετά τη λήξη της πατέντας, η ρανιτιδίνη συνέχισε να παράγεται ως γενόσημο φάρμακο. Μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα από τα εμπορικότερα σκευάσματα για το πεπτικό σύστημα. Χορηγείται είτε με είτε χωρίς ιατρική συνταγή.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ