ΠαθήσειςΒικελής: Πονοκέφαλοι και καλοκαίρι - Πώς να βοηθήσετε τους πελάτες σας

Βικελής: Πονοκέφαλοι και καλοκαίρι – Πώς να βοηθήσετε τους πελάτες σας

- Advertisement -
  • Γράφει ο Δρ. Μιχάλης Βικελής

Οι περισσότεροι άνθρωποι με πονοκεφάλους έχουν την εμπειρία πως η συχνότητα και η ένταση των πονοκεφάλων μεταβάλλεται στη διάρκεια του χρόνου, επηρεαζόμενη από ποικίλους παράγοντες, όπως, μεταξύ άλλων, η κόπωση, η ψυχική ένταση και οι καιρικές συνθήκες.

Βικελής: Οι περισσότεροι άνθρωποι με πονοκεφάλους έχουν την εμπειρία πως η συχνότητα και η ένταση των πονοκεφάλων
Μιχάλης Βικελής

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η καλοκαιρινή περίοδος είναι η περίοδος του χρόνου που για αρκετούς ανθρώπους με ημικρανία ή κεφαλαλγία τάσεως χαρακτηρίζεται από επιδείνωση των πονοκεφάλων τους. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που παίζουν ρόλο και, ως εκ τούτου, αρκετά σημεία που πρέπει να προσέξει κάποιος, ώστε να αποφύγει ή να μειώσει την έξαρση των πονοκεφάλων.

Μερικές συμβουλές από εσάς για τους πελάτες σας

Προφύλαξη από το έντονο ηλιακό φως

Πέρα από τα γνωστά σε όλους μας ηλιακά εγκαύματα, η έκθεση στο έντονο ηλιακό φως μπορεί να πυροδοτήσει μια κρίση σε ανθρώπους με ημικρανία με αύρα, αλλά και σε αρκετούς με άλλα είδη πονοκεφάλων. Το ίδιο ισχύει για την αντανάκλαση του ηλιακού φωτός σε φωτεινές επιφάνειες, όπως μεγάλες επιφάνειες κτιρίων αλλά και η άμμος στις παραλίες. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως κάποιος θα πρέπει να μένει μέσα στο σπίτι, αλλά πως σκόπιμο είναι να αποφεύγει την για πολύ ώρα έκθεση στον ήλιο, να μένει σε σκιερό μέρος στην παραλία και βέβαια να φοράει καπέλο και γυαλιά ηλίου.

Σωστή ενυδάτωση

Η αφυδάτωση είναι ίσως ο πιο συχνός παράγοντας που προκαλεί πονοκέφαλο. Το καλοκαίρι αυτό μπορεί να συμβεί πολύ εύκολα, καθώς λόγω των θερμοκρασιών το σώμα μας χάνει υγρά με ταχύ ρυθμό. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι δεν πίνουν αρκετά υγρά. Σημαντικό είναι επίσης τα υγρά που επιλέγει κάποιος να μην περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης ή καφεΐνης. Όπως δηλαδή συμβαίνει με πολλά αναψυκτικά. Έτσι, το νερό και οι φυσικοί χυμοί αποτελούν την καλύτερη λύση για την αναπλήρωση των υγρών που χάνουμε. Η ποσότητα των υγρών που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος ποικίλει και έτσι δεν μπορεί να γίνει μια καθολική σύσταση για το πόσα υγρά πρέπει να πίνουμε το καλοκαίρι.

Γυαλιά ηλίου

Ο καλοκαιρινός ήλιος μας εμποδίζει και στα μάτια. Προτρέψτε τους πελάτες σας να φορούν πάντα ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου με τον κατάλληλο φακό. Η υπερβολική ποσότητα φωτός που φτάνει στα μάτια μας το καλοκαίρι, σε αρκετούς ημικρανικούς και κεφαλαλγικούς ανθρώπους μπορεί να πυροδοτήσει κρίση.

Διατήρηση της καθημερινής τους ρουτίνας

Το καλοκαίρι είναι πολύ εύκολο να «ξεφύγει κάποιος από την καθημερινότητά», και αυτό γιατί η μέρα είναι μεγαλύτερη και η διάθεσή του ακόμη καλύτερη στο να κάνει περισσότερα πράγματα. Καλό θα ήταν να μην παραλείπει τα βασικά γεύματα της ημέρας, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς υπερβολές σε λιπαρά ή υδατάνθρακες.

Αν εμφανιστεί μια κρίση, να την αντιμετωπίσει

Οι κρίσεις κάθε κεφαλαλγίας πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως. Το κατάλληλο σκεύασμα θα πρέπει να δρα τόσο κεντρικά όσο και περιφερικά. Να έχει γρήγορη δράση και να προσφέρει αποτελεσματική αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας. Καθώς και να είναι καλά ανεκτό.

Το Nurofen Express μαλακές κάψουλες που περιέχει ιβουπροφαίνη 400mg, χάρη στη μοναδική καινοτομία της μαλακής κάψουλας, απορροφάται δύο φορές ταχύτερα από τα απλά δισκία ιβουπροφαίνης. Έτσι, φτάνει ταχύτερα στο σημείο του πόνου. Με αυτό τον τρόπο βοηθά σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκέφαλου. Το Nurofen Express διαρκεί έως και 8 ώρες.

Επιπρόσθετα, τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου, τα αναλγητικά πρέπει να λαμβάνονται με τα πρώτα συμπτώματα. Όπως και στη χαμηλότερη αλλά συνάμα αποτελεσματική δόση.

H αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας τάσεως με Nurofen Express μαλακές κάψουλες συνιστάται και από τον Σύλλογο Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος. Τονίστε ταυτόχρονα, ότι πρέπει συνέχεια να θυμόμαστε πως η λήψη οποιουδήποτε αναλγητικού δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστα.

Δρ. Μιχάλης Βικελής
Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD
www.headaches.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ