ΠαθήσειςΤι συμβαίνει με όσους έχασαν γεύση ή όσφρηση λόγω κορωνοϊού

Τι συμβαίνει με όσους έχασαν γεύση ή όσφρηση λόγω κορωνοϊού

- Advertisement -

Εξαιρετικά είναι τα νέα για όσους έχασαν μέρος ή το σύνολο της όσφρησης ή της γεύσης τους λόγω του κορωνοϊού, καθώς η επίδραση, αν και επίμονη, δεν είναι τελικά μόνιμη, σύμφωνα με μελέτη.

Εξαιρετικά είναι τα νέα για όσους έχασαν μέρος ή το σύνολο της όσφρησης ή της γεύσης τους λόγω του κορωνοϊού, καθώς η επίδραση, αν και επίμονη, δεν είναι τελικά μόνιμη, σύμφωνα με μελέτη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μια μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Τεργέστης στην Ιταλία διαπίστωσε ότι παρά την απώλεια της γεύσης και της όσφρησης που συνδέεται με το COVID-19, η προοδευτική αποκατάσταση και η αποκατάσταση των αισθήσεων συμβαίνει αργά με την πάροδο του χρόνου.

Στην ερευνητική επιστολή με τίτλο «Olfactory and Gustatory Function 3 Years After Mild COVID-19-A Cohort Psychophysical Study», που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, η ομάδα διερεύνησε τη μακροπρόθεσμη απώλεια της ικανότητας όσφρησης και γεύσης σε 88 άτομα με ήπια συμπτώματα COVID-19 που είχαν εξεταστεί θετικά για SARS-CoV-2 τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020.

Αναλύσεις δεδομένων

Οι ψυχοφυσικές αξιολογήσεις πραγματοποιήθηκαν 1, 2 και 3 χρόνια μετά τη μόλυνση SARS-CoV-2 με τη χρήση της δοκιμασίας Sino-nasal Outcome Test 22 (SNOT-22), της εκτεταμένης σειράς δοκιμασιών Sniffin’ Sticks και της δοκιμασίας Taste Strips.

Στις αυτοαναφερόμενες αξιολογήσεις με τη χρήση του SNOT-22, η δυσλειτουργία της όσφρησης ή της γεύσης μειώθηκε κατά τη διάρκεια των 3 ετών. Ξεκινώντας από ένα υψηλό ποσοστό 64,8% κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης, η δυσλειτουργία μειώθηκε σε 31,8%, 20,5% και 15,9% κατά την παρακολούθηση 1 έτους, 2 ετών και 3 ετών, αντίστοιχα.

Η εκτεταμένη σειρά δοκιμών Sniffin’ Sticks είδε τη δυσλειτουργία να μειώνεται σε 40,9%, 27,3% και 13,6% στις αξιολογήσεις 1, 2 και 3 ετών, αντίστοιχα. Η δοκιμασία Taste Strips ήταν 26,1%, 13,6% και 11,4% στις αξιολογήσεις 1, 2 και 3 ετών, αντίστοιχα.

Οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού είχαν μικρότερο αντίκτυπο

Η μελέτη υποδηλώνει μια ευνοϊκή αποκατάσταση της λειτουργίας της όσφρησης και της γεύσης κατά την περίοδο παρατήρησης των 3 ετών, με τη γεύση να παρουσιάζει χαμηλότερη συχνότητα και ταχύτερη αποκατάσταση από την όσφρηση.

Η απώλεια της ικανότητας γεύσης και όσφρησης ήταν τόσο συχνή συνέπεια της αρχικής ποικιλίας του SARS-CoV-2, ώστε το σύμπτωμα θεωρήθηκε πρώιμος διαγνωστικός δείκτης πριν από την ευρεία διαθεσιμότητα των εξετάσεων.

Εκτός από τη μείωση της ικανότητας απόλαυσης αγαπημένων τροφών, η απώλεια της όσφρησης μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη. Το φυσικό αέριο αρωματίζεται τεχνητά, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να μυρίσουν μια διαρροή πριν συμβεί ένα ατύχημα. Η μυρωδιά του καπνού μπορεί να αποτελέσει προειδοποίηση για μια πυρκαγιά πριν γίνει αντιληπτή η όραση του καπνού.

Εκτιμάται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνθηκαν από κορωνοϊό είχαν απώλεια ασιθήσεων κατά τη διάρκεια των πρώτων κυμάτων της πανδημίας, γεγονός που συνάδει με το παρόν εύρημα. Οι μεταγενέστερες παραλλαγές έχουν πολύ μικρότερο αντίκτυπο στη γεύση και την όσφρηση, ενώ η παραλλαγή Οmicron δεν έχει σχεδόν καμία αισθητή επίδραση.

Φυσιολογική λειτουργία

Για όσους έχασαν αυτές τις αισθήσεις, υπήρχε αβεβαιότητα σχετικά με το πότε ή ακόμη και αν η φυσιολογική λειτουργία θα επέστρεφε. Μία από τις πολλές δυσκολίες στην αντιμετώπιση μιας νέας λοίμωξης όπως η COVID-19 είναι ότι δεν υπάρχει κλινικό ιστορικό για να ανατρέξει κανείς και δεν υπάρχει ιστορικό του παρελθόντος για το χρόνο ανάρρωσης στο οποίο να μπορεί να βασιστεί. Ευτυχώς, η τρέχουσα μελέτη διαπιστώνει ότι οι επιπτώσεις δεν είναι μόνιμες και ότι η ανάκαμψη πραγματοποιείται σιγά-σιγά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Photo: Pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ