ΠαθήσειςΤι ισχύει με την κατανάλωση αναψυκτικών στην εγκυμοσύνη

Τι ισχύει με την κατανάλωση αναψυκτικών στην εγκυμοσύνη

- Advertisement -

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια γυναίκα θα πρέπει να προσέχει ακόμη περισσότερο τη διατροφή της και καλό θα είναι να αποφεύγει τα αναψυκτικά.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια γυναίκα θα πρέπει να προσέχει ακόμη περισσότερο τη διατροφή της και καλό θα είναι να αποφεύγει τα αναψυκτικά.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εδώ και χρόνια, τα αναψυκτικά εκτοπίζουν σταδιακά το νερό ως το ποτό που συνοδεύει τα γεύματα. Αυτή είναι μια πτυχή που έχει επιβαρύνει τη συνολική υγεία των ανθρώπων.

Τα αναψυκτικά είναι ένας από τους κύριους υπαίτιους της κρίσης παιδικής παχυσαρκίας που βιώνεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Το χειρότερο είναι ότι η ζημιά μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και πριν γεννηθεί ένα παιδί.

Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα, η κατανάλωση αναψυκτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου του μωρού.

Τα παιδιά των γυναικών που κατανάλωναν διατροφή πλούσια σε ζάχαρη -ιδίως από αναψυκτικά- κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποδείχθηκε ότι είχαν λιγότερες οξείες δεξιότητες μάθησης και μνήμης, όπως διαπίστωσε η έρευνα.

«Όλοι θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, και ένας τρόπος για να αποφύγετε να βλάψετε το παιδί σας είναι να είστε προσεκτικοί και να περιορίσετε την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης, ιδίως των ζαχαρούχων ποτών, όπως τα φρουτοποτά, τα αθλητικά ποτά και τα αναψυκτικά», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Dr Juliana Cohen, επίκουρη καθηγήτρια στο Merrimack College στο North Andover της Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ.

Κίνδυνοι

Η μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση του American Journal of Preventive Medicine, διαπίστωσε ότι όταν οι μέλλουσες μητέρες κατανάλωναν περισσότερα αναψυκτικά, τα παιδιά τους είχαν λιγότερες οξείες δεξιότητες μη λεκτικής επίλυσης προβλημάτων και λεκτικής μνήμης, σε σύγκριση με τα παιδιά των μητέρων που είχαν χαμηλότερη πρόσληψη ζάχαρης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά λιγότερο αποτελεσματικές δεξιότητες λεπτής κινητικότητας, όρασης, χωροταξίας και οπτικοκινητικότητας κατά την πρώιμη παιδική ηλικία (περίπου 3 ετών). Οι επιπτώσεις αυτές συσχετίστηκαν επίσης με την κατανάλωση διαιτητικών αναψυκτικών.

Συστάσεις

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση γρήγορου φαγητού και πρόσθετων σακχάρων, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών, τόνισε ο δρ Mitchell Kramer, πρόεδρος μαιευτικής και γυναικολογίας στο νοσοκομείο Huntington της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ.

«Οι δυτικές δίαιτες είναι γεμάτες ζάχαρη και ποτά με ζάχαρη. Το γεγονός ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μνήμη και τη μάθηση είναι ανησυχητικό», πρόσθεσε.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συνιστά στις γυναίκες και τα παιδιά να καταναλώνουν λιγότερες από 100 θερμίδες (25 γραμμάρια) ζάχαρης την ημέρα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ