ΠαθήσειςΤι είναι το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου - Ο θάνατος του Ναβάλνι

Τι είναι το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου – Ο θάνατος του Ναβάλνι

- Advertisement -

Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Αρρυθμικού Θανάτου (Sudden Arrhythmic Death Syndrome – Sads), είναι ένας «όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους απροσδόκητους θανάτους σε νέους ανθρώπους», συνήθως κάτω των 40 ετών, όταν η μεταθανάτια εξέταση δεν μπορεί να βρει προφανή αιτία θανάτου όπως υποστηρίζουν οι Ρώσοι ότι έγινε στην περίπτωση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Αρρυθμικού Θανάτου (Sudden Arrhythmic Death Syndrome - Sads), είναι ένας «όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους απροσδόκητους θανάτους σε νέους ανθρώπους», συνήθως κάτω των 40 ετών, όταν η μεταθανάτια εξέταση δεν μπορεί να βρει προφανή αιτία θανάτου όπως υποστηρίζουν οι Ρώσοι ότι έγινε στην περίπτωση του Αλεξέι Ναβάλνι.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με την Αυστραλή καρδιολόγο δρ. Ελίζαμπεθ Πάρατζ, όπως αναφέρει η New Zealand Herald, η έλλειψη ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα είναι πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι «πολλά από αυτά λαμβάνουν χώρα εκτός των παραδοσιακών ιατρικών χώρων».

«Η πλειονότητα αυτών των συμβάντων Sads – το 90 % – συμβαίνουν εκτός νοσοκομείου. Το άτομο δεν τα καταφέρνει, οπότε στην πραγματικότητα το προσωπικό του ασθενοφόρου και η ιατροδικαστική υπηρεσία φροντίζουν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ασθενών», αποκάλυψε.

«Νομίζω ότι ακόμη και οι γιατροί το υποτιμούν. Βλέπουμε μόνο το 10 τοις εκατό που επιβιώνει και καταφέρνει να φτάσει στο νοσοκομείο. Βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου».

Για τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων, το Σύνδρομο Αιφνίδιου Αρρυθμικού Θανάτου (Sads) είναι μια «πολύ δύσκολη οντότητα για να την κατανοήσουν», επειδή είναι μια «διάγνωση του τίποτα».

«Το μόνο που ξέρεις είναι ότι δεν ήταν ναρκωτικά, αυτοκτονία, τραύμα ή καρδιακή προσβολή», προσθέτει. «Εξακολουθείς να αναρωτιέσαι τι ήταν».

Η διαφορά καρδιακής προσβολής και καρδιακής ανακοπής

Η ίδια τονίζει ότι οι όροι «καρδιακή προσβολή» και «καρδιακή ανακοπή» συχνά συγχέονται.

Η καρδιακή προσβολή αναφέρεται σε απόφραξη του καρδιακού αγγείου, ενώ η καρδιακή ανακοπή σημαίνει ότι η καρδιά έχει σταματήσει.

«Αν κάποιος πάθει καρδιακή προσβολή και κάνεις αυτοψία μπορεί να δεις έναν μεγάλο θρόμβο, αυτό είναι ένα θετικό εύρημα, αλλά όταν κάποιος είχε ένα από αυτά τα γεγονότα Sads, η καρδιά είναι παρθένα», είπε. «Είναι πραγματικά δύσκολο να ξέρεις τι να κάνεις».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ