ΠαθήσειςΣυστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα: Γιατί επηρεάζουν τις γυναίκες;

Συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα: Γιατί επηρεάζουν τις γυναίκες;

- Advertisement -

Λύση στο μυστήριο του τρόπου με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες επηρεάζονται διαφορετικά από τις συστηματικές αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις δίνουν οι νέες έρευνες.

Λύση στο μυστήριο του τρόπου με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες επηρεάζονται διαφορετικά από τις συστηματικές αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις δίνουν οι νέες έρευνες. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα συστηματικά αυτοάνοσα ρευματολογικά νοσήματα (ΣΑΡΔ) αποτελούν μια ετερογενή ομάδα παθολογικών καταστάσεων με κοινό παρονομαστή την ύπαρξη βλάβης σε κάποιο σημείο του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού έναντι απειλών όπως οι λοιμώξεις ή ο καρκίνος.

«Σε αυτές τις παθολογίες, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον ίδιο τον οργανισμό του ασθενούς και μπορεί να προσβληθούν διάφορα όργανα, όπως τα νεφρά, η καρδιά, οι πνεύμονες ή το νευρικό σύστημα, μεταξύ άλλων», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισπανικής Εταιρείας Ρευματολογίας (SER), Sagrario Bustabad, με αφορμή το 9ο Συμπόσιο για τα Συστηματικά Αυτοάνοσα Νοσήματα, που διοργάνωσε ο εν λόγω επιστημονικός φορέας στο Μπιλμπάο. Δεν πρόκειται για συχνές παθολογικές καταστάσεις, αλλά ούτε και πολύ σπάνιες: υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% των χρόνιων παθολογικών επισκέψεων στα ρευματολογικά τμήματα των νοσοκομείων.

Ποιους επηρεάζει

Υπολογίζεται ότι περίπου το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποια μορφή ARDS και το 75-80% των ατόμων αυτών είναι γυναίκες. Σε αυτή την ομάδα χρόνιων νοσημάτων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, το σύνδρομο Sjögren, η προοδευτική συστηματική σκλήρυνση (σκληρόδερμα), οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις μυοπάθειες (μυοσίτιδα), η αγγειίτιδα, η νόσος Behçet και η υποτροπιάζουσα πολυχονδρίτιδα.

Τα προειδοποιητικά σημάδια μιας πιθανής ρευματικής νόσου είναι σχετικά εύκολο να εντοπιστούν και ο πόνος είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια που εμφανίζονται. Ωστόσο, όταν πρόκειται για συστηματική αυτοάνοση νόσο, η ανίχνευση είναι πολύ πιο περίπλοκη. Συνήθως υπάρχει ένας αριθμός αρκετά μη ειδικών σημείων και παραπόνων που είναι πολύ δύσκολο για τον ίδιο τον ασθενή να συσχετίσει με ένα ρευματικό ρευματικό νόσημα, αλλά γι’ αυτό υπάρχει ο γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ο οποίος κάνει την παραπομπή σε ειδικό ρευματολόγο. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας για την έναρξη της θεραπείας το συντομότερο δυνατό και για τη βελτίωση της πρόγνωσης και της εξέλιξης αυτών των ασθενειών.

Οι ακόλουθες κλινικές εκδηλώσεις αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα πιθανών σημείων ή συμπτωμάτων:
  • Διάφοροι τύποι δερματικών αλλοιώσεων, σκλήρυνση του δέρματος στα δάχτυλα ή σε άλλα μέρη του σώματος, φωτοευαισθησία (υπερβολική αντίδραση στην έκθεση στον ήλιο), φαινόμενο Raynaud (αποχρωματισμός των δαχτύλων, συνήθως σε κρύο καιρό).
  • Επανειλημμένη εμφάνιση έλκους (έλκους) στο στόμα ή στα γεννητικά όργανα, ξηροφθαλμία και ξηροστομία, διογκωμένοι παρωτιδικοί αδένες.
  • Κόπωση, πόνος στο στήθος, δύσπνοια σε σχέση με προβλήματα καρδιάς ή πνευμόνων.
  • Σημαντική μυϊκή αδυναμία, με αδυναμία να σηκώσετε τα χέρια ή να σηκωθείτε από μια καρέκλα. Πόνος, δυσκαμψία ή πρήξιμο στις αρθρώσεις.
  • Σημαντικός πονοκέφαλος, ευαισθησία στο τριχωτό της κεφαλής, οπτικές διαταραχές ή άλλα νευρολογικά προβλήματα.
  • Επαναλαμβανόμενες αποβολές ή προβλήματα εγκυμοσύνης.

Η ακριβής αιτία των συστηματικών αυτοάνοσων νοσημάτων είναι άγνωστη. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι, εκτός του ότι προσβάλλουν κυρίως γυναίκες, εμφανίζονται συνήθως σε άτομα με γενετική προδιάθεση (πράγμα που δεν σημαίνει ότι είναι κληρονομικά), στα οποία μια σειρά παραγόντων μπορεί να λειτουργήσει ως εκλυτικός παράγοντας, όπως η λοίμωξη, το κάπνισμα ή η έκθεση στον ήλιο.

Υπό αυτή την έννοια, η Mª Luz García Vivar, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συμποσίου, επεσήμανε ότι η τρέχουσα έρευνα επικεντρώνεται βασικά στο να «μάθουμε περισσότερα για την αιτία αυτών των ασθενειών και τους αυτοάνοσους μηχανισμούς που μεταβάλλονται σε αυτές», προκειμένου να αποκτήσουμε «νέους θεραπευτικούς στόχους, νέες θεραπείες και καλύτερους τρόπους εφαρμογής αυτών των θεραπειών». Το ιδανικό, είπε, θα ήταν να επιτευχθεί μοριακός χαρακτηρισμός αυτών των παθολογιών, ώστε να είναι δυνατή η χορήγηση «πολύ πιο εξατομικευμένων θεραπειών». Ωστόσο, επεσήμανε ότι για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε».

Γιατί τα αυτοάνοσα νοσήματα επηρεάζουν τις γυναίκες πολύ περισσότερο από τους άνδρες;

Ενώ η αιτία των συστηματικών αυτοάνοσων νοσημάτων είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, υπάρχουν ορισμένες πολύ συγκεκριμένες ενδείξεις για τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισής τους στις γυναίκες. “Η συνδυασμένη δράση της γενετικής και των ορμονών σημαίνει ότι οι γυναίκες είναι πιο ικανές να αναπτύξουν μια αυτοάνοση αντίδραση”, δήλωσε στη CuídatePlus η Blanca Hernández, ρευματολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Virgen Macarena στη Σεβίλλη. Η ίδια έδωσε διάλεξη σχετικά με την επίδραση του φύλου στην εξέλιξη και την πρόγνωση των συστηματικών αυτοάνοσων ρευματολογικών νοσημάτων.

«Είμαστε γενετικά σχεδιασμένοι να έχουμε διαφορετικές λειτουργίες ως ανθρώπινο είδος και αυτό οδηγεί σε διαφορές στην αυτοανοσία», εξηγεί και προσθέτει: «Αυτές οι διαφορές είναι ευπρόσδεκτες – κανείς δεν είναι καλύτερος ή χειρότερος – αλλά πρέπει να εντοπιστούν προκειμένου να προσπαθήσουμε να κάνουμε την ιατρική πιο εξατομικευμένη. Οι διαφορές αυτές αφορούν τόσο το φύλο όσο και το φύλο».

Πώς το φύλο επηρεάζει τα αυτοάνοσα νοσήματα

Το φύλο είναι ένα βιολογικό ζήτημα που, σύμφωνα με τον Hernández, «είναι δεδομένο πριν από τη γέννηση, όταν τη στιγμή της σύλληψης τα κύτταρα του πατέρα και της μητέρας ενώνονται». Μόλις καθοριστεί το φύλο, υπάρχει στα χρωμοσώματα κάθε κυττάρου του σώματός μας: XX στις γυναίκες και XY στους άνδρες. Και αυτή η απόκλιση στα χρωμοσώματα του φύλου επηρεάζει απολύτως τα πάντα, από την ικανότητα εγκυμοσύνης, τα δευτερογενή σεξουαλικά χαρακτηριστικά και το αναπαραγωγικό σύστημα, μέχρι τη σύσταση του σώματος (άνδρες και γυναίκες έχουν διαφορετικές αναλογίες λίπους και μυών) και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Υπάρχουν διαφορές στην αυτοανοσία που συνδέονται με τα χρωμοσώματα αλλά και με τις ορμόνες», λέει ο Hernandez. «Αυτό πιθανώς σχετίζεται με τη διαφορετική ανταπόκριση σε ορισμένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία του ERAS», προσθέτει.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ύπαρξη δύο χρωμοσωμάτων Χ αντί για ένα δίνει στις γυναίκες ένα επιπλέον γενετικό φορτίο που είναι καλό για ορισμένα πράγματα, αλλά επιζήμιο για άλλα, όπως οι αυτοάνοσες διεργασίες. «Οι γυναίκες δεν μπορούν να εκφράσουν και τα δύο Χ, διότι θα ήταν μια χρωμοσωμική παθολογία», λέει ο ρευματολόγος. Αλλά η σίγαση των γονιδίων του χρωμοσώματος Χ που εκφράζονται δεν είναι πλήρης. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ένα χρωμόσωμα Χ έχει περίπου 1.000 γονίδια, ενώ το χρωμόσωμα Υ έχει 20% λιγότερα.

Γενετικό φορτίο

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Hernández, είναι ότι «οι γυναίκες έχουν υψηλότερο γενετικό φορτίο και αυτό μας κάνει να ζούμε περισσότερο, αλλά πρέπει να πληρώσουμε ένα τίμημα, το οποίο είναι πιθανότατα η αυτοανοσία». Ως πλεονέκτημα, οι γυναίκες απολαμβάνουν επίσης καλύτερη άμυνα κατά των λοιμώξεων και κατά των καρκίνων που δεν συνδέονται με το αναπαραγωγικό σύστημα (όλοι εκτός από τον μαστό, το ενδομήτριο, τον τράχηλο της μήτρας…).

Οι άνδρες, καθώς είναι λιγότερο γενετικά φορτισμένοι, έχουν λιγότερη αυτοανοσία και, σύμφωνα με τα λόγια του Hernández, «ένα πιο καταπιεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα». Ως εκ τούτου, πάσχουν από λιγότερες ασθένειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά, από την άλλη πλευρά, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από λοιμώξεις, ιδίως ιογενείς, και «πεθαίνουν περισσότερο από καρκίνο και το προσδόκιμο ζωής τους είναι μικρότερο».

Όλα αυτά αθροίζονται και σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί ο ρόλος των γυναικείων και ανδρικών ορμονών, οι οποίες επίσης συμβάλλουν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα οιστρογόνα σε χαμηλές δόσεις διεγείρουν ελαφρώς το ανοσοποιητικό σύστημα και την παραγωγή αντισωμάτων. Αντίθετα, τα ανδρογόνα έχουν ανοσοκατασταλτική δράση.

Έτσι επηρεάζει το φύλο το ERAS

Ο ρευματολόγος υποστηρίζει ότι το φύλο συμβάλλει επίσης στην εξήγηση των διαφορών στον επιπολασμό και τις εκδηλώσεις των αυτοάνοσων νοσημάτων σε άνδρες και γυναίκες. «Το φύλο είναι ένα βιοψυχοκοινωνικό και πολιτισμικό κατασκεύασμα που βασίζεται στην απόδοση ορισμένων ρόλων ή χαρακτηριστικών που μας διακρίνουν ή μας προσδιορίζουν ως γυναίκες ή άνδρες (ή ό,τι θέλουμε να είμαστε)», λέει.

Στην περίπτωση των συστηματικών αυτοάνοσων ρευματολογικών νοσημάτων, βοηθά στην εξήγηση ζητημάτων όπως η διαφορετική έκθεση σε τοξικούς παράγοντες. «Υπάρχουν επαγγελματικές εκθέσεις που αφορούν ειδικά τους άνδρες και τις οποίες οι γυναίκες δεν έχουν», λέει η Hernández. Για παράδειγμα, η εργασία στα ορυχεία ήταν κατεξοχήν ανδρική. Από την άλλη πλευρά, «το 60% των ανδρών έχει κάποια κατανάλωση τοξικών ουσιών, όπως αλκοόλ, καπνός ή άλλες, σε σύγκριση με το 40% των γυναικών».

Διαφορές στην ανταπόκριση στη θεραπεία μεταξύ ανδρών και γυναικών

Η οπτική του φύλου είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στη θεραπεία των ασθενειών. «Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετική σωματική σύσταση και διαφορετική εντερική χλωρίδα και αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα συμπεριφέρονται διαφορετικά στο σώμα», λέει ο Hernández.

Μεταξύ άλλων, έχει παρατηρηθεί ότι «οι γυναίκες έχουν ή αναφέρουν περισσότερα ανεπιθύμητα συμβάντα που σχετίζονται με τη χρήση φαρμάκων από ό,τι οι άνδρες». Ο ρευματολόγος αναφέρει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: «Οι γυναίκες αναφέρουν διπλάσιες ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με το βιολογικό φάρμακο infliximab». Ομοίως, υπάρχουν φάρμακα που έχει αποδειχθεί ότι συμπεριφέρονται διαφορετικά σε γυναίκες και άνδρες με σπονδυλοαρθρίτιδα. Εν ολίγοις, πρόκειται για ζητήματα «φαρμακοκινητικής (η μελέτη της απορρόφησης, της κατανομής, του μετασχηματισμού και της αποβολής ενός φαρμάκου στον οργανισμό) και φαρμακοδυναμικής (η μελέτη των βιοχημικών και φυσιολογικών επιδράσεων των φαρμάκων, καθώς και των μηχανισμών δράσης τους) που συνδέονται με το φύλο και το φύλο».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ