ΠαθήσειςΣκληρόδερμα: Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν χάσεις το χαμόγελο σου

Σκληρόδερμα: Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν χάσεις το χαμόγελο σου

- Advertisement -

Με το μήνυμα «Το σκληρόδερμα, δε θα πάρει το χαμόγελό μου» γίνεται φέτος ο εορτασμός για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων Παγκόσμιας Ημέρας Σκληροδέρματος. Με πρωτοβουλία της FESCA, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκληροδερμίας, η 29η Ιουνίου καθιερώθηκε ως ημέρα αφιερωμένη σε αυτή τη σπάνια ρευματική πάθηση με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και της ιατρικής κοινότητας για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των πρώιμων συμπτωμάτων της.

Με το μήνυμα «Το σκληρόδερμα, δε θα πάρει το χαμόγελό μου» γίνεται φέτος ο εορτασμός για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων Παγκόσμιας Ημέρας Σκληροδέρματος.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος προσκαλεί όλους όσους πάσχουν από την ασθένεια να χαμογελάσουν και να το δημοσιεύσουν στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης με το hashtag #ScleroSmile. Στόχος της καμπάνιας είναι η ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τη νόσο. Αλλά και η πίεση στις αρμόδιες αρχές παγκοσμίως για στήριξη των ερευνών αντιμετώπισης του σκληροδέρματος και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Το Σκληρόδερμα είναι ένα σπάνιο και χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα. Χαρακτηρίζεται από παθολογική σκλήρυνση και πάχυνση του συνδετικού ιστού. Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις: σκληρό και δέρμα. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από πολύ ήπια μέχρι και απειλητικά για την ζωή.

Συνήθως προσβάλλει το δέρμα, αλλά μπορεί να προσβάλει και εσωτερικά όργανα όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, οι νεφροί και ο γαστρεντερικού σωλήνας. Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου υπολογίζεται από 1:10.000 – 1:30.000 στο γενικό πληθυσμό. Συνήθως προσβάλλει γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών, με ποσοστό εμφάνισης 4 γυναίκες προς 1 άνδρα ενώ στην παραγωγική ηλικία η αναλογία αυξάνεται σε 15 γυναίκες προς 1 άνδρα. Η παθογένεια της ασθένειας είναι ουσιαστικά άγνωστη αλλά ενοχοποιούνται γενετικά και περιβαλλοντικά αίτια.

Οι δύο κατηγορίες

Υπάρχουν δύο κατηγορίες Σκληροδέρματος. Το εντοπισμένο σκληρόδερμα (αλλιώς και Μορφέα) το οποίο κατά κύριο λόγο προσβάλλει το δέρμα. Και το Συστηματικό Σκληρόδερμα που χαρακτηρίζεται ως πιο σοβαρό. Στην περίπτωση αυτή οι ασθενείς εμφανίζουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, ανάλογα με την προσβολή των οργάνων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τα συμπτώματα της νόσου να αναγνωρίζονται άμεσα και ο ασθενής να επισκέπτεται τον κατάλληλο γιατρό, τον Ρευματολόγο. Η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των σοβαρών επιπλοκών του σκληροδέρματος. Αλλά και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το ενημερωτικό site http://www.tosomasoumilaei.gr/

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ