ΠαθήσειςΡευΜΑζήν: Σχεδόν 8 στους 10 ασθενείς δυσκολεύονται να βρουν εργασία

ΡευΜΑζήν: Σχεδόν 8 στους 10 ασθενείς δυσκολεύονται να βρουν εργασία

- Advertisement -

Στο πλαίσιο του 27ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρευματολογίας (10-13 Δεκεμβρίου) που διοργανώνεται διαδικτυακά από τη Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος, έλαβε χώρα το 4ο Forum των STAKEHOLDERS για τις Ρευματικές Παθήσεις ΡευΜΑζήν.

Στο πλαίσιο του 27ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρευματολογίας που διοργανώνεται από τη Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος έλαβε χώρα το 4ο Forum των STAKEHOLDERS για τις Ρευματικές Παθήσεις  - Ρευμαζήν

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ειδικότερα, στην ενότητα «Ρευματοπαθείς και εργασία», παρουσιάστηκαν από την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν, Κατερίνα Κουτσογιάννη, τα πρώτα συμπεράσματα έρευνας που διαμορφώθηκαν από τα αποτελέσματα του Ερωτηματολογίου της ΡευΜΑζήν, με θέμα τη σχέση των ρευματοπαθών με την εργασία και ακολούθησε σχολιασμός τους από την Τζένη Πρατσίδου, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας και Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες.

Δεδομένης της δύσκολης περιόδου που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, η χαρτογράφηση των εργασιακών συνθηκών των ρευματοπαθών, η διαπίστωση των αναγκών τους αλλά και η εξακρίβωση του βαθμού ενημέρωσης των ίδιων και των εργοδοτών τους όσον αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα και τις δυνατότητες εύλογων προσαρμογών στην εργασία, συναποτέλεσαν τους στόχους της πανελλαδικής έρευνας που υλοποίησε ΡευΜΑζήν, υπό την αιγίδα της Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.

Με εξασφαλισμένη την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, οι ασθενείς απάντησαν διαδικτυακά σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες και τα νέα δεδομένα στη σχέση ρευματικών νοσημάτων και εργασίας την εποχή της πανδημίας.

Από τα 503 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια, προέκυψε ότι:

• Συνολικά 83.44% των συμμετεχόντων ήταν στην παραγωγική εργασιακά ηλικία, εύρημα που υποστηρίζει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της μελέτης.

• Το 90% είναι γυναίκες, κάτι που εξηγείται από το επιβεβαιωμένο στατιστικά γεγονός ότι τα ρευματικά νοσήματα αφορούν περισσότερο γυναίκες και ότι οι γυναίκες εμφανίζονται πιο πρόθυμες να συμμετέχουν σε έρευνες.

• Η πλειονότητα των συμμετεχόντων είναι σε θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες 40,4%, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός του ποσοστού 2,8% που βρίσκεται σε εναλλακτικές θεραπείες και του 7,5% που δεν λαμβάνει θεραπεία.

• Το 83% στηρίζεται οικονομικά στην προσωπική του εργασία ή στην εργασία τρίτου προσώπου στην οικογένεια, ενώ μόνο το 11% έχει στήριξη από το κράτος.

• Για το 65% των ερωτηθέντων κύρια πηγή εισοδήματος είναι η εργασία τους, ενώ το 81% δηλώνει ότι νόσησε μετά την έναρξη της εργασίας.

• Θετικό είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς κοινοποιούν πλέον το πρόβλημά τους στην εργασία, με το 56% να το έχει κοινοποιήσει στον εργοδότη και το 61% στους συναδέλφους του ενώ το 15% δεν μιλάει για το νόσημα του στην εργασία.

• Είναι σημαντικό ότι το 61% θεωρεί ότι η εργασία του θα ήταν ευκολότερη αν υπήρχαν εύλογες προσαρμογές στον εργασιακό χώρο.

• Το 39% εκτιμά ότι οι εργοδότες δεν είναι ενημερωμένοι για τις ανάγκες αλλά και για τα δικαιώματα των ρευματοπαθών στην εργασία, ενώ το 59% των ερωτηθέντων δε γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.

• Το 77% θεωρεί ότι το ρευματικό νόσημα συνιστά ανασταλτικό παράγοντα για την εύρεση εργασίας και το 67% ότι είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη διατήρηση της εργασίας.

• Στις ερωτήσεις για τις συνθήκες εργασίας κατά τη διάρκεια του lock down, είναι χαρακτηριστικό ότι το 53% δεν έκανε χρήση της ειδικής άδειας, το 60% δεν βγήκε σε αναστολή εργασίας, ενώ το 53% των ασθενών δεν έκαναν χρήση τηλεργασίας λόγω της φύσης της εργασίας τους, ανησυχητικά ποσοστά αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι οι περισσότεροι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για σοβαρή Covid-19 νόσο.

Στη συνέχεια, η Αντιπρόεδρος της ΡευΜΑζήν και Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Πάτρας, Φωτεινή Ασημακοπούλου, μίλησε για την διευκόλυνση των ρευματοπαθών στην εργασία και τις σχετικές προτάσεις της Ομοσπονδίας. Στην ομιλία της Ελίνας Ρέπα, Ταμία της ΡευΜΑζήν και Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες, έγινε λόγος για τους εργαζόμενους γονείς των παιδιών με ρευματικά νοσήματα και παρουσιάστηκαν οι προτάσεις της Ομοσπονδίας, ενώ η Κική Σπανίδου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες, παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με την εργασία των ρευματοπαθών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έδειξε πώς ορισμένες πρακτικές όπως η τηλεργασία μπορούν να εφαρμοστούν στο μέλλον .

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ