Αξίζει να δειςΠολλαπλή Σκλήρυνση: Η μεταμόσχευση Τ-κυττάρων ως νέα θεραπεία

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Η μεταμόσχευση Τ-κυττάρων ως νέα θεραπεία

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Μέσω μεταμόσχευσης κυττάρων καταφέρνει ομάδα επιστημόνων να αναστρέψουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν τον «αδενικό πυρετό» σταματώντας ή ακόμα και αναστρέφοντας τα συμπτώματα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΣΚΠ).

Μέσω μεταμόσχευσης κυττάρων καταφέρνει ομάδα επιστημόνων να αναστρέψουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν τον «αδενικό πυρετό» σταματώντας ή ακόμα και αναστρέφοντας τα συμπτώματα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΣΚΠ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με την βρετανική Independent, Αμερικανοί επιστήμονες διεξήγαγαν δοκιμή σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, εμφυτεύοντας Τ-κύτταρα που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τον ιό που προκαλεί «αδενικό πυρετό».

Οι σαρώσεις του εγκεφάλου έδειξαν ότι η εξέλιξη της πάθησης επιβραδύνθηκε ή ακόμη και αντιστράφηκε σε ορισμένους ασθενείς, όπως τονίζει η μελέτη. Όσοι είδαν αποτελέσματα είχαν επίσης «διαρκή βελτίωση της αναπηρίας», όπως και το να μπορούν να περπατούν με λιγότερο πόνο.

Τα Τ-κύτταρα εξήχθησαν από άτομα που είχαν αναρρώσει από τον ιό Epstein-Barr (EBV), ο οποίος προκαλεί «αδενικό πυρετό» και έχει αναγνωριστεί ως πιθανή αιτία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (ΣΚΠ).

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ανίατη ασθένεια

Οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι η μελέτη ήταν μικρή και δεν απέκλεισαν το φαινόμενο του φαρμάκου ως placebo. Ωστόσο, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική πρόοδο για την κατανόηση από τους ειδικούς της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (ΣΚΠ), η οποία επί του παρόντος είναι ανίατη.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια πάθηση που επηρεάζει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, ως αποτέλεσμα της βλάβης της επικάλυψης που προστατεύει τα νεύρα. Αυτό προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων όπως κόπωση, θολή όραση και προβλήματα με την κίνηση και την αίσθηση.

Η πάθηση είναι δια βίου μετά τη διάγνωση, αλλά οι εξειδικευμένες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της πάθησης και των συμπτωμάτων της. Οι ειδικοί εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για το τι ακριβώς προκαλεί την πάθηση.

Σύμφωνα με την MS Society, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ανακαλύψουν ότι έχουν ΣΚΠ στα τριάντα, τα σαράντα και τα πενήντα τους χρόνια. Η πάθηση επηρεάζει σχεδόν τρεις φορές περισσότερες τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Η πρωτοποριακή θεραπεία με τα Τ-κύτταρα αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Atara Biotherapeutics. Οι επιστήμονές του εξήγαγαν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, γνωστά ως ATA188, βρέθηκαν σε άτομα που έχουν καταπολεμήσει τον ιό EBV και τα χορήγησαν στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας μέσω ένεσης.

Τα αποτελέσματα…

Η αμερικανική εταιρεία ανοσοθεραπείας δοκίμασε τη θεραπεία αρχικά σε 24 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας για ένα χρόνο το 2017. Σε ασθενείς που “στρατολογήθηκαν” από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία προσφέρθηκαν διαφορετικές δόσεις της θεραπείας για να αξιολογηθούν τα αποτελέσματά της.

Από τους 24 συμμετέχοντες που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη μελέτη, οι 18 συνέχισαν τη δοκιμή για περισσότερα από τρία χρόνια. Επτά εξ αυτών έδειξαν σημάδια βελτίωσης. Είκοσι από τους συμμετέχοντες είδαν την κατάστασή τους να βελτιώνεται ή να σταθεροποιείται μετά από ένα χρόνο. Και μετά από τρία χρόνια, άλλα εννέα άτομα παρουσίασαν επίσης βελτιώσεις, σύμφωνα με όσα έδειξαν οι σαρώσεις εγκεφάλου.

Η Atara διεξάγει μια δοκιμή δεύτερης φάσης σε 80 άτομα, η οποία είναι το επόμενο στάδιο στην ανάπτυξη της πιθανής θεραπείας. Ο Δρ Manher Joshi, επικεφαλής Ιατρός στην εταιρεία Atara, δήλωσε ότι: «Υπάρχουν αυξανόμενες ισχυρές ενδείξεις ότι τα μολυσμένα με EBV Β-κύτταρα και τα πλασματοκύτταρα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παθογένεση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

«Αυτά τα δεδομένα για την προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας, τον πληθυσμό με τις υψηλότερες ανεκπλήρωτες ανάγκες, υπογραμμίζουν τη δυνατότητα αναστολής ή αναστροφής της εξέλιξης της αναπηρίας, στοχεύοντας με ακρίβεια αυτό που μπορεί να είναι η βασική αιτία της ΣΚΠ».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ