ΠαθήσειςΚεφαλαλγία: 1 στους 12 Έλληνες υποφέρει από πονοκεφάλους

Κεφαλαλγία: 1 στους 12 Έλληνες υποφέρει από πονοκεφάλους

- Advertisement -

Στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης για την Κεφαλαλγία, στις 12 Σεπτεμβρίου, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας διοργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης επαγγελματιών υγείας και κοινού για τα προβλήματα της Κεφαλαλγίας και της Ημικρανίας με κύριο στόχο την ορθή διάγνωση, αντιμετώπιση, προφύλαξη και αποφυγή κατάχρησης φαρμακευτικών ουσιών και αυτοθεραπείας.

Στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης για την Κεφαλαλγία, στις 12 Σεπτεμβρίου, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας διοργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης επαγγελματιών υγείας και κοινού για τα προβλήματα της Κεφαλαλγίας και της Ημικρανίας με κύριο στόχο την ορθή διάγνωση, αντιμετώπιση, προφύλαξη και αποφυγή κατάχρησης φαρμακευτικών ουσιών και αυτοθεραπείας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας -Επιστημονική Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που μετρά 30 και πλέον χρόνια από την ίδρυση της- επιμένει στην άποψη ότι η καλύτερη θεραπεία μιας πάθησης είναι η προληπτική διαχείρισή της, που επιτυγχάνεται με ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και επαγρύπνηση των φροντιστών υγείας, που αποτελεί και σκοπό αυτής της εκστρατείας.

Οι κεφαλαλγίες είναι ένα σημαντικό δημόσιο πρόβλημα υγείας, το οποίο συστηματικά υποτιμάται από τους σχεδιαστές δημόσιας Υγείας.

Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας έχει πραγματοποιήσει, μεγάλη επιδημιολογική πανελλήνια μελέτη για την καταγραφή των κεφαλαλγιών στον γενικό πληθυσμό, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο διεθνή ιατρικό Τύπο.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, περίπου 75.000 Έλληνες πολίτες 18-70 ετών έχουν σχεδόν καθημερινή κεφαλαλγία, του τύπου της χρόνιας ημικρανίας, μια εξαιρετικά δυσθεράπευτη και αναπηρική μορφή ημικρανίας.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Περίπου ένας στους 12 Έλληνες πολίτες έχει πονοκεφάλους που του μειώνουν τις δραστηριότητες και απαιτούν επομένως ιατρική βοήθεια. Ένα από τα εντυπωσιακότερα ευρήματα της μελέτης αυτής είναι η διαπίστωση ότι κάθε χρόνο χάνονται 5,8 εκατομμύρια εργατο-ημέρες λόγω κεφαλαλγίας, ενώ άλλες 30,9 εκατομμύρια εργατο-ημέρες είναι “κουτσές” λόγω κεφαλαλγίας. Δηλαδή, οι πολίτες πηγαίνουν στη δουλειά τους, αλλά δεν παράγουν το ίδιο, όπως όταν δεν έχουν πονοκέφαλο

Η ημικρανία είναι το 2ο σημαντικότερο ιατρικό πρόβλημα παγκοσμίως, μετά την τερηδόνα και πρώτη αιτία αναπηρίας σε άτομα κάτω των 50 ετών, λόγω απώλειας ποιοτικού χρόνου και πόνου. Η παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει συνεχώς νέες θεραπείες ειδικά στον τομέα της ημικρανίας.

Βιολογικοί παράγοντες απόλυτα συνδεδεμένοι με την παθοφυσιλογία της ημικρανιας και συσκευές νευρο-ερεθισμού προστίθενται στα κλασικά φάρμακα για την προφύλαξη της ημικρανίας και των άλλων Κεφαλαλγιών, όπως είναι η Αθροιστική. Στη χώρα μας, πραγματοποιούνται εκτενείς κλινικές μελέτες που στοχεύουν στην επιστημονική τεκμηρίωση αυτών των θεραπειών,οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν πλήρως τη θεραπευτική κατάσταση που επικρατεί τώρα.

Ιατρική παρακολούθηση 

Όσοι υποφέρουν από συχνές Κεφαλαλγίες πρέπει απαραίτητα να έχουν ιατρική
παρακολούθηση και πρόσβαση στις νέες εξειδικευμένες θεραπείες, γιατί δεν μπορούν
από μόνοι τους να διαχειριστούν αυτό το ιατρικό πρόβλημα. Οι συχνές κεφαλαλγίες
αντιμετωπίζονται. Μπορεί να μην ξεριζώνεται το πρόβλημα, αλλά η ανακούφιση που η
ιατρική θεραπεία προσφέρει, αλλάζει πραγματικά τη ζωή του ασθενή και της οικογένειάς
του.

Συχνά ωστόσο, τα ίδια τα αναλγητικά, επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους όταν χρησιμοποιούνται αλόγιστα και δεν αρκούν οι φιλικές συμβουλές και οι παραδοσιακοί
τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς τον πονοκέφαλό του. Ούτε το ξεμάτιασμα. Ειδικά
Κέντρα Κεφαλαλγίας υπάρχουν σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία στελεχωμένα με ειδικούς
γιατρούς (αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας
www.kefalalgia.gr), που καθοδηγούν με επιστημονικότητα, αποτελεσματικότητα και
ασφάλεια τους Κεφαλαλγικούς ασθενείς.

Δράσεις για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Κεφαλαλγίας

1) Ενημερωτικό σποτ στην τηλεόραση που θα παίζεται σε όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.
2) Ομιλίες σε μέσα μαζικής ενημέρωσης από τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής
Εταιρείας Κεφαλαλγίας για την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού.
3) Εκδήλωση για το κοινό στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή την Τετάρτη
14 Σεπτεμβρίου 2022 στις 18.00.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ