ΠαθήσειςΗμικρανία: Το 50% των ατόμων που πάσχουν ζουν με το άγχος της...

Ημικρανία: Το 50% των ατόμων που πάσχουν ζουν με το άγχος της επόμενης κρίσης

- Advertisement -

Ένα στα δύο άτομα που πάσχουν από ημικρανία, ζουν με το άγχος της επόμενης κρίσης, χάνοντας παράλληλα μια με δύο ημέρες τον μήνα από την εργασία τους, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος, μετά από σχετική πανελλήνια διαδικτυακή έρευνα που διεξήγαγε.

Ένα στα δύο άτομα που πάσχουν από ημικρανία, ζουν με το άγχος της επόμενης κρίσης, χάνοντας παράλληλα μια με δύο ημέρες τον μήνα από την εργασία τους, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος, μετά από σχετική πανελλήνια διαδικτυακή έρευνα που διεξήγαγε.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην διαδικτυακή έρευνα συμμετείχαν 1091 ημικρανικοί ασθενείς

Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα, όπως δήλωσε ο κος Κωνσταντίνος Μπίλιας, Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου, το 67% δήλωσε ότι κατά τις ημέρες της ημικρανίας, η απόδοσή του στην εργασία είναι μειωμένη και το 68%. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί τουλάχιστον δυο φορές το μήνα, σε οικογενειακές ή κοινωνικές υποχρεώσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 85% των ημικρανικών ασθενών παρά τις μεγάλες δυσκολίες τους συνεχίζει να εργάζεται. Το 55% θεωρεί πως οι ημικρανίες αποτελούν εμπόδιο στην επαγγελματική του εξέλιξη. Το 40% ότι επηρεάζεται η σχέση με το σύντροφό και τα παιδιά του. Ενώ το 23% ότι επηρεάζεται η σχέση με τους φίλους του.

Τα αποτέλεσμα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι οι κρίσεις ημικρανίες επηρεάζουν πολύ αρνητικά την ψυχολογία των ασθενών καθώς οι ημικρανικοί ασθενείς σε ποσοστό 70% θεωρούν ότι το περιβάλλον τους δεν τους καταλαβαίνει, ένα 20% έχει την ανάγκη να «κρύψει» την ημικρανία του, ενώ 14% βιώνει κατάθλιψη και έχει άρνηση για τη ζωή

Επιπρόσθετα, 43% δήλωσε πως νιώθουν αβοήθητοι και αγχωμένοι, 40% ότι είναι απογοητευμένοι, 28% ότι είναι θλιμμένοι, 25% ότι είναι οργισμένοι, 21% ότι είναι απαισιόδοξοι, 16% ότι είναι μόνοι με μόνο 6% να είναι αισιόδοξοι.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Σύλλογο Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, η ημικρανία είναι μια πάθηση με σημαντική επίπτωση τόσο στην επαγγελματική ζωή, όσο και στην προσωπική και οικογενειακή ζωή, αλλά και στην ψυχολογία των πασχόντων.

Δυστυχώς, οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις της ημικρανίας, συχνά δεν γίνονται κατανοητές ή αποδεκτές από το επαγγελματικό ή και το οικογενειακό περιβάλλον.

Το ερωτηματολόγιο της έρευνας διευκρίνισε ο κος Μπίλιας, αποτελείτο από 52 ερωτήσεις και συντάχθηκε από μέλη του Συλλόγου σε συνεργασία με τους νευρολόγους-συμβούλους του Συλλόγου Δρ. Μιχάλη Βικελή και Δρ. Εμμανουήλ Δερμιτζάκη. Η έρευνα απευθύνθηκε στα μέλη του Συλλόγου αλλά και στους επισκέπτες της διαδικτυακής σελίδας του συλλόγου. Να σημειωθεί, πως δεν πρόκειται για έρευνα στον γενικό πληθυσμό και τα αποτελέσματά της πρέπει να αξιολογούνται σύμφωνα με τον πληθυσμό που συμμετείχε.

Όλη την έρευνα μπορεί κάποιος να την διαβάσει στο website του Συλλόγου

https://kefalalgies.gr/el/headaches-news/58-2018-1091.html

Σχετικά με το Σύλλογο Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος:

Ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος συστάθηκε το 2017. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανισμό. Βασικό στόχο έχει την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις Ημικρανίες και τις Κεφαλαλγίες. Έχει την υποστήριξη εξειδικευμένων νευρολόγων με πολύ μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των Κεφαλαλγιών.

Τα Ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου είναι άτομα από όλη την Ελλάδα, που πάσχουν από Ημικρανίες ή Κεφαλαλγίες. Τους ενώνει η επιθυμία να συμβάλουν, μέσω των δράσεων του Συλλόγου, στην ενημέρωση των ασθενών. Καθώς και στην ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για το θέμα αυτό.

Ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος είναι μέλος της PAIN ALLIANCE EUROPE. Έχει συμπεριληφθεί στα Μητρώα Διαφάνειας των Συλλόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ