ΠαθήσειςHIV: Η έγκαιρη θεραπεία «κλειδί» για την ύφεση του ιού

HIV: Η έγκαιρη θεραπεία «κλειδί» για την ύφεση του ιού

- Advertisement -

Τα άτομα που ζουν με HIV πρέπει να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα άτομα που ζουν με HIV πρέπει να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Επιστήμονες από το Institut Pasteur, το CEA, το Inserm, το Université Paris Cité και το Université Paris-Saclay, σε συνεργασία με το Institut Cochin και με την υποστήριξη των MSD Avenir και ANRS Emerging Infectious Diseases κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση έναρξη της θεραπείας στα άτομα με HIV προάγουν την ύφεση της ιατρικής κατάστασης. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Communications στις 11 Ιανουαρίου 2024.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο από πρωτεύοντα με λοίμωξη SIV, το οποίο τους επέτρεψε να ελέγχουν όλες τις παραμέτρους (φύλο, ηλικία, γενετική, ιικό στέλεχος κλπ.) που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη ανοσολογικών αποκρίσεων και στην εξέλιξη της νόσου. Σύγκριναν ομάδες που είχαν λάβει δύο χρόνια θεραπείας, ξεκινώντας είτε λίγο μετά τη μόλυνση (στην οξεία φάση) είτε αρκετούς μήνες μετά τη μόλυνση (στη χρόνια φάση), είτε χωρίς θεραπεία.

Έναρξη θεραπείας

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έναρξη της θεραπείας εντός τεσσάρων εβδομάδων από τη μόλυνση προάγει έντονα τον έλεγχο του ιού μετά τη διακοπή της θεραπείας. Αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα χάνεται εάν η θεραπεία ξεκινήσει μόλις πέντε μήνες αργότερα. «Δείξαμε τη σχέση μεταξύ της έγκαιρης θεραπείας και του ελέγχου της λοίμωξης μετά τη διακοπή της θεραπείας και η μελέτη μας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την προώθηση της ύφεσης της λοίμωξης HIV», σχολίασε ο Asier Sáez-Cirión, επικεφαλής του Viral Reservoirs and Immune Control Unit του Pasteur’s Institut, και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι επιστήμονες απέδειξαν επίσης ότι η έγκαιρη θεραπεία προάγει την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής ανοσοαπόκρισης κατά του ιού. Αν και τα αντιιικά CD8+ T ανοσοκύτταρα που αναπτύχθηκαν τις πρώτες εβδομάδες μετά τη μόλυνση έχουν πολύ περιορισμένο αντιιικό δυναμικό, η πρώιμη εισαγωγή μακροχρόνιας θεραπείας προάγει την ανάπτυξη των CD8+ Τ κυττάρων μνήμης, τα οποία έχουν ισχυρότερο αντιιικό δυναμικό και επομένως είναι ικανά να ελέγχουν αποτελεσματικά την ιική ανάκαμψη που εμφανίζεται μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ