ΠαθήσειςΠρος έγκριση νέο -τριπλης δράσης- φάρμακο κατά του HIV από την Gilead

Προς έγκριση νέο -τριπλης δράσης- φάρμακο κατά του HIV από την Gilead

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Σε «τροχιά» έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων εισέρχεται το νέο σκεύασμα -με θεραπευτικό σχήμα 3 δραστικών ουσιών- της Gilead Science Inc για τον ιο HIV, ανοίγοντας το δρόμο στην βιοτεχνολογική εταιρεία να πετύχει πωλήσεις πολλών δισεκατομμυρίων στην ευρωπαϊκή αγορά.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) υποστηρίζει τη νέα θεραπεία, η οποία προβλέπει ημερησίως τη λήψη ενός δισκίου Biktarvy, που συνδυάζει δύο εγκεκριμένες δραστικές ουσίες – emtricitabine, tenofovir alafenamide και έναν νέο αναστολέα της ιντεγκράσης (bictegravir).
Η θετική γνωμοδότηση της CHMP βάζει το φάρμακο σε διαδικασία -πιθανής- έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έγκριση από τον FDA
Ο συνδυασμός, ο οποίος εγκρίθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον περασμένο Φεβρουάριο, βρέθηκε στο στόχαστρο της ανταγωνιστικής εταιρείας ViiV Healthcare, που ανήκει από κοινού στην GlaxoSmithKline Plc, την Pfizer Inc και την Shionogi Ltd.
Η κοινοπραξία υπέβαλε αγωγή αμέσως σχεδόν μετά την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η Gilead παραβίαζε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για το dolutegravir του ViiV, ένα συστατικό του Triumeq για τη θεραπεία του HIV.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ