Αύξηση των περιστατικών καρκίνου κατά 1/3 μέχρι το 2040

Κατά ένα τρίτο θα αυξηθούν οι διαγνώσεις καρκίνου μέχρι το 2040, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νέων περιπτώσεων κάθε χρόνο να ξεπεράσει για πρώτη φορά το μισό εκατομμύριο στη Βρετανία, προειδοποίησε ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος οργανισμός έρευνας για τον καρκίνο στον κόσμο, ο Cancer Research UK.

Κατά ένα τρίτο θα αυξηθούν οι διαγνώσεις καρκίνου μέχρι το 2040, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νέων περιπτώσεων κάθε χρόνο να ξεπεράσει για πρώτη φορά το μισό εκατομμύριο στη Βρετανία, προειδοποίησε ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος οργανισμός έρευνας για τον καρκίνο στον κόσμο, ο Cancer Research UK.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

O Cancer Research UK εκτιμά ότι τα περιστατικά καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθούν από τα 384.000 περιστατικά ετησίως που είναι τώρα σε 506.000 το 2040, αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις.

Ενώ τα ποσοστά επιβίωσης έχουν βελτιωθεί, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με τους θανάτους να αυξάνονται σχεδόν κατά το ένα τέταρτο από 167.000 σε 208.000, κατά την ίδια περίοδο.

Προειδοποίησε ότι«το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας κινδυνεύει να κατακλυστεί από τον όγκο των νέων διαγνώσεων καρκίνου», εκτός εάν γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση των αιτιών που μπορούν να προληφθούν, όπως η παχυσαρκία, και την εκπαίδευση περισσότερου προσωπικού.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των περιπτώσεων οφείλεται στη γήρανση του πληθυσμού, ο οργανισμός δήλωσε επίσης ότι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, κ.ά συμβάλλουν στην αύξηση των περιστατικών.

8,4 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου μέχρι το 2040

Συνολικά, θα μπορούσαν να υπάρξουν 8,4 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου και 3,5 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2023 και 2040, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Daily Mail για τα ευρήματα του Οργανισμού.

Περίπου έξι στις δέκα περιπτώσεις και τα τρία τέταρτα (76%) των θανάτων θα αφορούν άτομα άνω των 70 ετών, εκτιμά η έκθεση.

Ο καθηγητής Charles Swanton, επικεφαλής κλινικός ιατρός του Cancer Research UK, δήλωσε: «Μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας, αν αφεθεί χωρίς βοήθεια, το Σύστημα Υγείας κινδυνεύει να κατακλυστεί από τον τεράστιο όγκο των νέων διαγνώσεων καρκίνου.

«Χρειάζονται 15 χρόνια για να εκπαιδευτεί ένας ογκολόγος, παθολόγος, ακτινολόγος ή χειρουργός».

«Η κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να σχεδιάζει από τώρα για να δώσει στους ασθενείς την υποστήριξη που θα χρειάζονται τόσο απεγνωσμένα».

Στην κίτρινη γραμμή οι διαγνώσεις καρκίνου και στην κόκκινη γραμμή οι θάνατοι από καρκίνο
Στην κίτρινη γραμμή οι διαγνώσεις καρκίνου και στην κόκκινη γραμμή οι θάνατοι από καρκίνο/ Πηγή: Daily Mail
Πρόληψη και αιτίες

Περίπου τέσσερις στις δέκα περιπτώσεις καρκίνου μπορούν να προληφθούν, με τις δύο μεγαλύτερες αιτίες που μπορούν να προληφθούν να είναι το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Η φιλανθρωπική οργάνωση προβλέπει ότι το κάπνισμα θα μπορούσε να προκαλέσει περίπου ένα εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο από τώρα έως το 2040, ενώ περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να είναι παχύσαρκοι.

Η παχυσαρκία προκαλεί ήδη περίπου 22.800 περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το αλκοόλ ευθύνεται για 11.900 και η κατανάλωση πολύ λίγων φυτικών ινών συνδέεται με 11.700 περιπτώσεις.

Οι καθυστερήσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία σημαίνουν ότι το NHS δεν είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει τη φιλοδοξία του να διαγνώσει τα τρία τέταρτα (75%) των καρκίνων σε πρώτο ή δεύτερο στάδιο μέχρι το 2028, ανέφερε.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Οι εκτιμήσεις έρχονται καθώς τα έγγραφα δείχνουν ότι οι στόχοι για τη μείωση της καθυστέρησης των ασθενών με καρκίνο που περιμένουν πάνω από 62 ημέρες για να ξεκινήσουν θεραπεία μέχρι τον Μάρτιο, φαίνεται ότι θα χαθούν.

Το Cancer Research UK προβλέπει ότι οι καρκίνοι των νεφρών θα αυξηθούν κατά 61% από περίπου 13.600 το 2019 σε περίπου 21.900 μέχρι το 2040.

Κατά την ίδια περίοδο, ο αριθμός των ανδρών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη προβλέπεται να αυξηθεί κατά 55%, από περίπου 54.800 σε περίπου 85.100.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν από καρκίνο της μήτρας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 68% μεταξύ, από περίπου 2.500 σε περίπου 4.200, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο του ήπατος θα μπορούσαν να εκτοξευθούν από περίπου 6.000 σε περίπου 9.500 κάθε χρόνο.

Ο οργανισμός δήλωσε ότι απαιτείται δράση για την πρόληψη περισσότερων καρκίνων, για την ταχύτερη διάγνωση και θεραπεία των καρκίνων, για επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία και για την αντιμετώπιση των «χρόνιων» ελλείψεων προσωπικού και εξοπλισμού στο βρετανικό σύστημα υγείας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ