Αξίζει να δειςΑτοπική Δερματίτιδα: Η ψυχοκοινωνική επιβάρυνση των ασθενών

Ατοπική Δερματίτιδα: Η ψυχοκοινωνική επιβάρυνση των ασθενών

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Οι ασθενείς που ζουν με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα (ανοσολογική μεσολαβούμενη δερματοπάθεια) και δεν λαμβάνουν συστημική θεραπεία είχαν μεγαλύτερη κλινική, ψυχοκοινωνική και οικονομική επιβάρυνση σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν συστηματική θεραπεία, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της τριετούς μελέτης MEASURE-AD, σε 28 χώρες, που διενήργησε η φαρμακευτική AbbVie.

Οι ασθενείς που ζουν με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα (ανοσολογική μεσολαβούμενη δερματοπάθεια) και δεν λαμβάνουν συστημική θεραπεία είχαν μεγαλύτερη κλινική, ψυχοκοινωνική και οικονομική επιβάρυνση σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν συστηματική θεραπεία, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της τριετούς μελέτης MEASURE-AD, σε 28 χώρες, που διενήργησε η φαρμακευτική AbbVie.
Abbvie

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μια ξεχωριστή ανάλυση της μελέτης MEASURE-AD έδειξε ότι η καλύτερη ποιότητα ζωής –όπως μετρήθηκε με τις βαθμολογίες του Δείκτη Ποιότητας Ζωής Δερματολογίας (DLQI)– οι χαμηλότερες βαθμολογίες σοβαρότητας της νόσου συσχετίστηκαν με χαμηλότερη κλινική επιβάρυνση και εργασιακή αναπηρία.

Τα αποτελέσματα από τις υποαναλύσεις MEASURE-AD παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της 31ης Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης MEASURE-AD διευρύνουν το πεδίο γνώσης όσον αφορά την επιβάρυνση που έχουν καθημερινά τα άτομα που ζουν με ατοπική δερματίτιδα, ενώ αναλύουν και την πιθανή σχέση μεταξύ της σοβαρότητας της νόσου, της θεραπευτικής προσέγγισης και του συνολικού αντίκτυπου στην αναφερόμενη από τον ασθενή ποιότητα ζωής», όπως δήλωσε ο Juan Francisco Silvestre, MD. δερματολόγος, Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Αλικάντε στην Ισπανία και ερευνητής στη μελέτη MEASURE-AD τονίζοντας πως «Οι real-world αναλύσεις υπογραμμίζουν το πολυδιάστατο βάρος της ατοπικής δερματίτιδας και την ανάγκη για περισσότερες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς».

Αξιολόγηση της πραγματικής επιβάρυνσης

Η post-hoc ανάλυση με τίτλο «Real-World Burden in Patients with Atopic Dermatitis Who Are Candidates for Systemic Therapy and Currently Receiving No Systemic Therapy, No Treatment, Topical Therapy Only, or Systemic Therapy: Results from a Real-World Multicountry Study», έδειξε μεγαλύτερη κλινική, ψυχοκοινωνική και οικονομική επιβάρυνση μεταξύ των ενηλίκων ασθενών με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα που δεν έλαβαν συστηματική θεραπεία, σε σχέση με αυτούς που έλαβαν συστηματική θεραπεία.

Επιπλέον, τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι πολλοί ασθενείς που ζουν με ατοπική δερματίτιδα μπορεί να υποβάλλονται σε ανεπαρκή θεραπεία, και μόνο οι μισοί επιλέξιμοι ασθενείς να λαμβάνουν συστηματική θεραπεία.

Οι μέσες βαθμολογίες σοβαρότητας της νόσου -σε έξι μετρήσεις*- ήταν υψηλότερες για τους ασθενείς που δεν έλαβαν συστηματική θεραπεία, σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν συστηματική θεραπεία (όλοι p<0,0001), με το υποσύνολο των ασθενών που δεν έλαβαν θεραπεία να έχει γενικά τις υψηλότερες μέσες βαθμολογίες.

Επιπρόσθετα, οι ασθενείς που έλαβαν συστημική θεραπεία ανέφεραν σημαντικά καλύτερες βαθμολογίες DLQI, Μέσες βαθμολογίες Σύνοψης Στοιχείων Ψυχικής Υγείας (SF-12 MCS) και Μέσες βαθμολογίες Περίληψης Φυσικού Στοιχείου (SF-12 PCS), σε σύγκριση με ασθενείς που δεν λαμβάνουν συστηματική θεραπεία (p<0,0001). Η συνολική επίπτωση της παραγωγικότητας στην εργασία και επί των ημερών που απουσίαζαν από την εργασία, ήταν επίσης μεγαλύτερες μεταξύ των ασθενών που δεν ελάμβαναν συστηματική θεραπεία, έναντι των ασθενών που έλαβαν συστηματική θεραπεία (p<0,0001).

Ποιότητας ζωής και επιβάρυνση της νόσου

Μια ξεχωριστή ανάλυση από το MEASURE-AD με τίτλο «Associations Between Patient-Reported Outcomes and Disease Severity Measures with Disease Burden in Atopic Dermatitis: Results from a Real-World Multicountry Study»αξιολόγησε τον τρόπο με τον οποίο οι βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής ενός ασθενούς (με μικρή σοβαρότητα της νόσου) οδηγούν συχνά σε χαμηλότερη κλινική επιβάρυνση και μικρότερη εργασιακή αναπηρία.

Σε αυτήν την ανάλυση, οι ασθενείς ταξινομήθηκαν με βάση την επίδραση που αναφέρθηκε από τον ασθενή στην ποιότητα ζωής του.

Τα αποτελέσματα από αυτή την ανάλυση έδειξαν ότι οι βαθμολογίες EASI και WP-NRS ήταν χαμηλότερες μεταξύ των ασθενών με χαμηλότερο DLQI, χαμηλότερο POEM και χαμηλότερες κατηγορίες βαθμολογίας ADerm-SS TSS-7 (p<0,0001 για καθεμία). Ομοίως, η συνολική έκπτωση της εργασιακής παραγωγικότητας ήταν χαμηλότερη μεταξύ των ασθενών με χαμηλότερο DLQI, χαμηλότερο POEM και χαμηλότερες κατηγορίες βαθμολογίας ADerm-SS TSS-7 (p<0,0001 για καθεμία).

«Οι ασθενείς είναι ο σκοπός μας – οι ανάγκες τους τροφοδοτούν το πάθος μας να προωθήσουμε την δερματολογική έρευνα. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών βοηθούν να ρίξουν φως στη σωρευτική επίδραση της ατοπικής δερματίτιδας στην ποιότητα ζωής των ασθενών», όπψ; δήλωσε ο Chiedzo Mpofu, MBChB, Ph.D. , αντιπρόεδρος, Global Medical Affairs, Immunology, της AbbVie.

«Είμαστε περήφανοι που βοηθούμε στην κατανόηση της πραγματικής εμπειρίας όσων ζουν με ατοπική δερματίτιδα».

Σχετικά με την μελέτη MEASURE-AD

Η MEASURE-AD είναι μια μελέτη συνολικά 28 χωρών που αποτύπωσε την πραγματική επιβάρυνση της μέτριας έως σοβαρής ατοπικής δερματίτιδας σε έφηβους και ενήλικες ασθενείς (ηλικίας ≥12 ετών) με επιβεβαιωμένη από τον γιατρό ατοπική δερματίτιδα, που είτε ήταν υποψήφιοι, είτε λάμβαναν συστηματική θεραπεία. Οι ασθενείς εγγράφηκαν στην μελέτη στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Δεκεμβρίου 2020 σε 28 χώρες. Συνολικά συμμετείχαν 1.558 ασθενείς, αποτελούμενους από 1.434 ενήλικες (≥18 ετών) καθώς και 124 έφηβους (12 έως 17 ετών) με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

AbbVie AbbVie 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ