Αποτελεσματική η έγκαιρη αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

Βραχυπρόθεσμα και σε βάθος χρόνου έχει αποτέλεσμα η έγκαιρη αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, σύμφωνα με μελέτη του σουηδικού πανεπιστημίου «Karolinska Institutet», που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The International Journal of Obesity».

Βραχυπρόθεσμα και σε βάθος χρόνου έχει αποτέλεσμα η έγκαιρη αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, σύμφωνα με μελέτη του σουηδικού πανεπιστημίου «Karolinska Institutet», που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The International Journal of Obesity»

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 170 μικρά παιδιά στη Σουηδία που είχαν λάβει θεραπεία για διαγνωσμένη παχυσαρκία. Τα παιδιά, ηλικίας 4-6 ετών, συμμετείχαν στην έρευνα, μέσω παιδιατρικών κλινικών στην περιοχή της Στοκχόλμης.

Μαζί με τους γονείς τους κατανεμήθηκαν σε τρεις κατηγορίες θεραπείας: τυπική θεραπεία, όπου τα παιδιά και οι γονείς είχαν συναντήσεις για τη διατροφή και την άσκηση με γιατρό, παιδίατρο ή/και διαιτολόγο, καθώς και ομάδα γονικής υποστήριξης ή ομάδα γονικής υποστήριξης με μετέπειτα τηλεφωνική υποστήριξη.

Στις δύο ομάδες γονικής υποστήριξης δεν συμμετείχαν τα παιδιά και το επίκεντρο ήταν πώς οι γονείς θα μπορούσαν να προωθήσουν τον υγιεινό τρόπο ζωής στην οικογένεια με θετικό τρόπο και χωρίς συγκρούσεις.

Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά και στις τρεις ομάδες βελτίωσαν την κατάσταση του βάρους τους και είδαν μείωση του βαθμού παχυσαρκίας τους. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς έλαβαν γονική υποστήριξη, είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα, ιδίως όσα έλαβαν και τηλεφωνήματα παρακολούθησης.

«Διαπιστώσαμε, επίσης, ότι περισσότερα παιδιά σε αυτό το τρίτο γκρουπ παρουσίασαν κλινικά σημαντική βελτίωση της κατάστασης του βάρους τους που σχετιζόταν με καλύτερη μεταβολική υγεία, δηλαδή καλύτερα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα», επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτρια, Πολίνα Νόβικα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Επιστήμης στο Karolinska Institutet και καθηγήτρια Τροφίμων, Διατροφής και Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.

Ενώ η παχυσαρκία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, παρατηρεί η ίδια, η μελέτη δείχνει ότι η εντατική θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, «πολύ πιο αποτελεσματική από ό,τι αν αρχίσετε να τα θεραπεύετε στην εφηβεία τους».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Photo: Pixabay

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ