ΠαθήσειςΆνοια: 3 αλλαγές στον τρόπο ζωής που μειώνουν την πιθανότητα

Άνοια: 3 αλλαγές στον τρόπο ζωής που μειώνουν την πιθανότητα

- Advertisement -

Μέτρα για την βελτίωση του τρόπου ζωής που μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας, αναφέρει νέα έρευνα.

Μέτρα για την βελτίωση του τρόπου ζωής που μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας, αναφέρει νέα έρευνα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο τακτικός έλεγχος της ακοής, οι επτά ώρες ύπνου τη νύχτα και η περισσότερη άσκηση είναι μόλις κάποια από τα σημαντικά βήματα στον τρόπο ζωής και την καθημερινότητά που θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να πάθει άνοια έως και 40%.

Οι εμπειρογνώμονες πρότειναν ότι απλά βήματα, όπως το τεστ ακοής στα 30 και 40 μας χρόνια, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των ποσοστών άνοιας και ζήτησαν η υγεία του εγκεφάλου να αποτελέσει μεγαλύτερο μέρος προληπτικού ελέγχου στο βρετανικό σύστημα υγείας, αναφέρει το ρεπορτάζ της Daily Mail.

Περίπου 900.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο και 7 εκατομμύρια στις ΗΠΑ πάσχουν από άνοια, έναν όρο-ομπρέλα που χρησιμοποιείται για διάφορες ασθένειες του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη και τη νόηση.

Το 2020, η Επιτροπή Lancet κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έως και το 40% των περιπτώσεων θα μπορούσε να προληφθεί ή να καθυστερήσει με τη στόχευση κάποιων τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2, της σωματικής αδράνειας, της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και του καπνίσματος.

Με τα κρούσματα να αναμένεται να αυξηθούν κατά 75% έως το 2050, μια δημοσκόπηση σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι μόλις το 2% του κοινού λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσει τους κινδύνους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η σημασία του τεστ ακοής

Η απώλεια ακοής, για παράδειγμα, έχει συνδεθεί με πέντε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής απομόνωσης, της κατάθλιψης, της σωματικής αδράνειας/παχυσαρκίας και των εγκεφαλικών τραυματισμών από πτώσεις.

Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι οι χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας είχαν κατά 50% χαμηλότερο κίνδυνο ήπιας γνωστικής διαταραχής από εκείνους που δεν τα χρησιμοποιούσαν, ενώ μια άλλη έδειξε ότι μπορούν να μειώσουν την εξέλιξη από την ήπια γνωστική διαταραχή στην άνοια κατά 27%.

Ωστόσο, τα στίγματα που συνδέονται με τα ακουστικά βαρηκοΐας και οι δυσκολίες πρόσβασης σε αυτά σημαίνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που τα χρειάζονται εξακολουθούν να μην τα χρησιμοποιούν.

Η τελευταία έρευνα στη Βρετανία έδειξε ότι ενώ το 35% των ανθρώπων δήλωσαν ότι είχαν ανησυχίες σχετικά με την ακοή τους, έξι στους δέκα (59%) ανέφεραν ότι δεν έκαναν τίποτα γι’ αυτό.

Η Δρ Sarah Bauermeister, ανώτερη επιστήμονας στις πλατφόρμες άνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι οι έλεγχοι ακοής θα πρέπει να εξομαλυνθούν και να γίνουν «πιο προσιτοί και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευκολότερα από όσους έχουν προβλήματα ακοής».

‘Ο τακτικός έλεγχος της ακοής σε όλα τα επίπεδα του πληθυσμού είναι πολύ σημαντικός και μάλιστα σε όλη τη διάρκεια της ζωής, ώστε να είναι φυσιολογικό να κάνεις έναν έλεγχο ακοής είτε είσαι 30 είτε 40 ετών.

«Και αν ομαλοποιήσουμε τον έλεγχο της ακοής, θα ομαλοποιηθεί και η χρήση ακουστικού βαρηκοΐας και θα μειωθεί το στίγμα της χρήσης ακουστικού βαρηκοΐας».

Αδράνεια και λίγος ύπνος

Λιγότεροι από το ένα τρίτο (31%) του κοινού δήλωσαν ότι κοιμούνται τις συνιστώμενες επτά ώρες ποιοτικού ύπνου τη νύχτα – τη συνιστώμενη ποσότητα για την καλή υγεία του εγκεφάλου.

Και πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων αναφέρουν ότι αποτυγχάνουν να προκαλούν τακτικά τον εγκέφαλό τους, με το 32% να το καταφέρνει μόνο περιστασιακά και το 4% να το κάνει σπάνια.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου – οι οποίοι αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε, οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τις πιθανότητές τους να προσβληθούν από τη νόσο.

Μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης άνοιας

Ο καθηγητής Jonathan Schott, επικεφαλής ιατρός του Alzheimer’s Research UK, δήλωσε ότι η ασθένεια έχει γίνει ο «μεγαλύτερος φόβος» των ανθρώπων για τη γήρανση.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποβάλλονται σε γενετικές εξετάσεις.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη βελτίωση του τρόπου ζωής θα μπορούσε να μειώσει τα κρούσματα κατά δεκάδες χιλιάδες ετησίως, προτείνει ο καθηγητής.

Είπε συγκεκριμένα: «Η άνοια είναι πλέον η πιο επίφοβη συνέπεια της γήρανσης και έτσι οι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν για τον κίνδυνο που διατρέχουν».

«Οι άνθρωποι έρχονται σε εμάς, πηγαίνουν και κάνουν τις γενετικές τους εξετάσεις, τις οποίες φυσικά δεν μπορούν να αλλάξουν, και στη συνέχεια ρωτούν τι μπορούν να κάνουν για να τροποποιήσουν τον κίνδυνο», πρόσθεσε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ