ΠαθήσειςAlzheimer: Συνολικά 354.000 πάσχοντες στην Ελλάδα έως το 2050

Alzheimer: Συνολικά 354.000 πάσχοντες στην Ελλάδα έως το 2050

- Advertisement -

Κάθε 3 δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια. Η νόσος Alzheimer (ΝΑ), αλλά και η άνοια γενικότερα, αποτελεί ένα δυσβάστακτο κοινωνικό πρόβλημα υγείας από την οποία πάσχουν 197.000 Έλληνες και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει στους 354.000.

Κάθε 3 δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια. Η νόσος Alzheimer (ΝΑ), αλλά και η άνοια γενικότερα, αποτελεί ένα δυσβάστακτο κοινωνικό πρόβλημα υγείας από την οποία πάσχουν 197.000 Έλληνες και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει στους 354.000.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην Ελλάδα περίπου 400.000 περιθάλποντες παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, με πιο συχνή μορφή της τη νόσο Alzheimer, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο. H 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Alzheimer.

Η άνοια εκδηλώνεται με έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, της μνήμης, της σκέψης, του λόγου, του προσανατολισμού και της οπτικής αντίληψης, δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων και τη διαχείριση συναισθημάτων έως αλλαγές της προσωπικότητας. Τα συμπτώματα θα επηρεάσουν τη λειτουργικότητα του ατόμου στο οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό του περιβάλλον, εμποδίζοντας την αυτοεξυπηρέτησή του όταν πλέον έχουν περάσει σε προχωρημένο στάδιο.

Η Αμερικανική Ένωση Συνταξιούχων (American Association of Retired Persons – AARP) συγκέντρωσε και παραθέτει 10 προειδοποιητικά σημάδια άνοιας που δεν πρέπει να αγνοήσετε:

1. Δυσκολία σε καθημερινές δραστηριότητες. Η ασυνέπεια στην εξόφληση λογαριασμών ή η αδυναμία ολοκλήρωσης μιας συνταγής μαγειρικής που πλέον δεν μπορούν να αποδοθούν σε αφηρημάδα, η δυσκολία αποπεράτωσης εργασιών και η ανάγκη για περισσότερη προσπάθεια και χρόνο συγκριτικά με παλαιότερα είναι πρώιμες ενδείξεις άνοιας.

2. Επαναλήψεις. Επαναλαμβανόμενη εξιστόρηση ενός πρόσφατου συμβάντος και η ίδια ερώτηση ξανά και ξανά αποτελούν βασικά σημάδια νόσου Αλτσχάιμερ ήπιας σοβαρότητας, σύμφωνα με ειδικούς της κλινικής Cleveland.

3. Δυσκολία στην επικοινωνία. Παρατηρήστε αν το πρόσωπο δυσκολεύεται να συμμετέχει σε συζητήσεις ή να τις παρακολουθεί, αν διακόπτεται απότομα ο ειρμός της σκέψης του και δυσκολεύεται να σκεφτεί λέξεις ή ονομασίες αντικειμένων.

4. Αδυναμία προσανατολισμού. Τα άτομα με άνοια έχουν περιορισμένη χωρική ικανότητα (χωρική αντίληψη, οπτική αναπαράσταση, προσανατολισμός στο χώρο) με αποτέλεσμα να χάνονται συχνά όταν π.χ. οδηγούν.

5. Αλλαγές της προσωπικότητας. Άτομα με άνοια θα αρχίσουν να συμπεριφέρονται ασυνήθιστα ανήσυχα, μπερδεμένα, φοβισμένα ή καχύποπτα, θα είναι ευέξαπτα ή θα παρουσιάζουν καταθλιπτικά συμπτώματα.

6. Απώλεια της αίσθησης χώρου και χρόνου. Αν κάποιος ξεχνά πού βρίσκεται ή δεν μπορεί να θυμηθεί πώς βρέθηκε εκεί, αν ξεχνά τι μέρα είναι επανειλημμένως, τότε η κατάσταση είναι ανησυχητική.

7. Απώλεια αντικειμένων. Για την ακρίβεια, τα άτομα με άνοια τοποθετούν αντικείμενα σε μέρη άλλα από τα συνηθισμένα τα οποία μετά δεν θυμούνται.

8. Προβλήματα συμπεριφοράς τα οποία περιλαμβάνουν από την κακή διαχείριση των χρημάτων έως αμέλεια της προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας.

9. Απώλεια ενδιαφέροντος. Η ξαφνική απώλεια ενδιαφέροντος για την οικογένεια, τους φίλους, την εργασία και τις κοινωνικές εκδηλώσεις αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι άνοιας.

10. Απώλεια μνήμης. Η απώλεια μνήμης και δη όταν επιμένει, είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια άνοιας. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, κάποιες φορές η απώλεια μνήμης συνδυαστικά με δυσκολία συγκέντρωσης, λόγου ή σκέψης μπορεί να υποδηλώνει ήπια γνωστική εξασθένηση, κατάσταση λιγότερο σοβαρή που αποτελεί εντούτοις παράγοντα κινδύνου για άνοια.

Δράσεις ευαισθητοποίησης για Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer

Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, που φιλοδοξούμε να αποτελέσει μήνα ευαισθητοποίησης του κοινού για τη νόσο, η Alzheimer Ελλάς προγραμμάτισε τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

 • Συμμετοχή στη Βαλκανική Πλατεία: Παρουσία στη θεσμοθετημένη σειρά εκδηλώσεων του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, με τίτλο «Βαλκανική πλατεία» – περιοχή Στρεμπενιώτη. Η Εταιρεία θα έχει το δικό της εκθεσιακό stand με πλούσιο πληροφοριακό υλικό για την ενημέρωση του κοινού από την Πέμπτη 7/9 έως και την Πέμπτη 14/9 και ώρα 19:00 -23:00.
 • Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού Νεολαίας “Connected we stand” το Σάββατο 16/09 στις 11:00-20:00 στην Νέα παραλία Θεσσαλονίκης (άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου).
 • Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer με χαρά σας καλούμε να παρακολουθήσετε τη Θεατρική παράσταση & 21 από τη Θεατρική Ομάδα της Alzheimer Hellas- Αγία Ελένη, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ευαγγελίας Μπακογλίδου! Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21/9, στις 19:30 μ.μ., στο Δημοτικό θέατρο «Άνετον» (Παρασκευοπούλου 42, Θεσσαλονίκη). Τιμή πρόσκλησης 10 ευρώ. Σας περιμένουμε όλους!
 • Πραγματοποίηση ομιλιών-ενημέρωσης κοινού και διεξαγωγή δωρεάν τεστ μνήμης από
  τους επαγγελματίες υγείας της Alzheimer Ελλάς:
 • Σε συνεργασία με την ΤΟΜΥ Μενεμένης-Αμπελοκήπων πραγματοποίηση ενημέρωσης του κοινού στην πλατεία Μενεμένης την Πέμπτη 21/9 (17:00-19:00).
 • Πραγματοποίηση ενημερωτικής ομιλίας για την πρόληψη της νόσου Alzheimer στο
  Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών του Δήμου Πέλλας την Παρασκευή 29/09 στις
  10:00.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Photo: Pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ