Νομίζετε ότι ο βελονισμός χρησιμοποιείται μόνο για να ανακουφίσει από τους πόνους ή για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων; Κι όμως! Εδώ και αρκετές δεκαετίες τα οφέλη του συναντώνται και στην αντιμετώπιση εξαρτήσεων και εθισμών, με τις οποίες όλοι μας λίγο ή πολύ μπορεί να έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι σε κάποια περίοδο της ζωής μας. Μείωση άγχους, διακοπή καπνίσματος, διόρθωση βάρους, εθισμός στο ίντερνετ, στην εργασία κ.α. είναι ορισμένες από τις μορφές εξαρτήσεων που συναντάμε πιο συχνά στην καθημερινότητά μας.
«Στη σύγχρονη επιστήμη δεν μιλάμε πλέον για εξαρτήσεις αλλά για εξαρτητικές συμπεριφορές», σύμφωνα με την Κωνσταντίνα Θεοδωράτου Γενική Ιατρό Βελονισμού, Σύμβουλο Ολοκληρωμένης Υγείας & Health Coaching, που εφαρμόζει για 20 και πλέον χρόνια τον βελονισμό. Οι συμπεριφορές αυτές αφορούν σε αλλαγές της λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου που είναι παρόμοιες σε όλες τις εξαρτήσεις.
Οι θεραπείες που εφαρμόζονται στις εξαρτήσεις είναι συνδυαστικές. Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται αρχικά να επεξεργαστεί το πρόβλημα του και μέσα από τον συνδυασμό θεραπειών να αλλάξει αυτήν την εξαρτητική συμπεριφορά. Ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει σε όλα τα στάδια της εξαρτητικής συμπεριφοράς. Τόσο ο βελονισμός σώματος όσο και ο ωτοβελονισμός μπορούν μαζί και με άλλες θεραπείες να βοηθήσουν συνδυαστικά τον άνθρωπο να ξεπεράσει σωματικά και ψυχικά προβλήματα. Βελτιώνει τα συμπτώματα της απεξάρτησης και στέρησης, ηρεμεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, διώχνει το άγχος και ομαλοποιεί το σύστημα των νευροδιαβιβαστών, όπως την ντοπαμίνη κ.α.
Αποτελεί ένα πολύ καλό μέσο που βοηθά τον άνθρωπο να αλλάξει την συμπεριφορά του γενικότερα.

Ωτοβελονισμός (Βελονισμός αυτιού)
Τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία του αυτιού ειδικές – ημιμόνιμες βελόνες, οι οποίες σταθεροποιούνται με ειδικό τσιρότο και αφαιρούνται μετά από 3 ή 4 μέρες. Η θεραπεία είναι απόλυτα ανώδυνη. Επίσης γίνονται ομαδικές συνεδρίες ωτοβελονισμού δηλαδή άνθρωποι με παρόμοια εξαρτητικά συμπτώματα που κάνουν ωτοβελονισμό ταυτόχρονα, για 40-50 λεπτά.
Πώς λειτουργεί στον οργανισμό; Και τα δύο είδη βελονισμού δρουν με τον ίδιο τρόπο, επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και βοηθούν στη διατήρηση της ομοιόστασης των ουσιών, νευροδιαβιβαστών και ορμονών, που σχετίζονται με την επίτευξη της απεξάρτησης.
Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται; Σε όλες τις εξαρτητικές συμπεριφορές, όπως διακοπή καπνίσματος, ουσιών, τζόγου και όλων των βλαπτικών συνηθειών.
Πότε εφαρμόζουμε βελονισμό στο σώμα και πότε στα αυτιά; Εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε ασθενή.
Πότε μπορούν να πραγματοποιηθούν συνδυαστικά; Μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα ανάλογα με τη μέθοδο που ακολουθείται στον κάθε ασθενή.
Αριθμός και συχνότητα εφαρμογών ωτοβελονισμού: Εξαρτάται ανάλογα με το στάδιο της θεραπείας και τις ανάγκες του ασθενούς, μπορεί να γίνουν λίγες εφαρμογές π.χ. 5 ή περισσότερες.

Η Dr Κωνσταντίνα Θεοδωράτου είναι Γενική Ιατρός ΜD, MSc Βελονισμού, Med. Psych, εξειδικευμένη στο Βελονισμό, τη Συμβουλευτική Εξαρτήσεων και την Κλινική Ψυχολογία. Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρίας Ιατρών Βελονισμού (ICMART) & Πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας (SAMAG). www.theodoratou.gr