ΠαθήσειςΤο πρώτο «χωριό» στην Ευρώπη για ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Το πρώτο «χωριό» στην Ευρώπη για ασθενείς με Αλτσχάιμερ

- Advertisement -

Τις πύλες του ανοίγει σε ένα χρόνο το πρώτο «χωριό» στην Ευρώπη για ασθενείς με Αλτσχάιμερ, στη πόλη Dax της νοτιοδυτικής Γαλλίας, προκειμένου να μελετήσει τη συμπεριφορά των ασθενών σε μία κοινότητα όπου νιώθουν… ελεύθεροι.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο για ασθενείς που πάσχουν από την νευροεκφυλιστική αυτή νόσο, αφορά ένα… χωριό μέσα στο πράσινο που διαθέτει σούπερ μάρκετ, κομμωτήριο, παντοπωλείο και μία μπυραρία. Εκεί του χρόνου θα φιλοξενηθούν 120 ασθενείς με Αλτσχάιμερ, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

Στην περιοχή Dax, το «χωριό του Αλτσχάιμερ» θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2019. Εκεί οι επιστήμονες θα πειραματιστούν με εναλλακτικές θεραπείες.

Όπως εξηγεί η Ναταλί Γκρεγκουάρ, αρχιτέκτονας του χωριού, η κοινότητα αυτή είναι έτσι διαμορφωμένη με στόχο τη συμμετοχή των ασθενών στην κοινωνική ζωή.
Εκτός από τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους- συνοδούς, θα υπάρχουν και νοσηλευτές που θα φροντίζουν τους ασθενείς.Περίπου 12 στούντιο θα φιλοξενούν τις οικογένειες των ασθενών όπως και τους ερευνητές που θα επισκέπτονται το χωριό.

«Στόχος του προγράμματος είναι να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ εντός του κοινωνικού πλαισίου,όπου να μην είναι ορατές οι ιατρικές μπλούζες και να μην χορηγούνται εύκολα τα φάρμακα. Οι ασθενείς όμως θα βρίσκονται υπό τη στενή επίβλεψη των νοσηλευτών», επισημαίνουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

«Από τους 120 ασθενείς,οι 10 θα είναι κάτω των 60 ετών. Η διανυκτέρευση για ένα χρόνο για τους συγγενείς των ασθενών θα κοστίζει 60 ευρώ την ημέρα», εξηγεί η Φρανσίς Λακόστ, διευθύντρια του τμήματος Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το χωριό είναι κτισμένο σ΄ένα καταπράσινο χώρο πέντε στρεμμάτων στις παρυφές της πόλης Dax.Διαθέτει πλατείες, κήπους και δρόμους ειδικά διαμορφωμένους για να μπορούν να βαδίσουν άνετα οι ασθενείς.Επιπλέον, θα υπάρχει ένα κομμωτήριο, ένα παντοπωλείο και μία μπυραρία»,επισημαίνει η Γκαμπριέλ Μπελόκ, πρώην δήμαρχος της Dax.

Το κόστος του χωριού για ασθενείς με Αλτσχάιμερ υπολογίζεται σε 28 εκατομμύρια ευρώ.

Στη Γαλλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 150 χιλιάδες νέα κρούσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ολλανδία, το 2013 ,υπήρξαν εναλλακτικές ιδέες για τους παραδοσιακούς οίκους ευγηρίας. Δημιουργήθηκαν χωριά ειδικά διαμορφωμένα για την διαμονή ηλικιωμένων ατόμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ