ΠαθήσειςΠανελλήνια Εθελοντική Αιμοδοσία για το άτομα με ΙΦΝΕ

Πανελλήνια Εθελοντική Αιμοδοσία για το άτομα με ΙΦΝΕ

- Advertisement -

Εν όψει του “εορτασμού” της Παγκόσμιας Ημέρας Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου (ΙΦΝΕ) 2018 ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας – HELLESCC διοργανώνει Πανελλήνια Εθελοντική Αιμοδοσία για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος που διατηρεί στο “Τζάνειο” Γενικό Νοσοκομείο του Πειραιά για τα άτομα με ΙΦΝΕ.
Τα άτομα με ΙΦΝΕ ως χρόνιοι ασθενείς δεν μπορούν να δώσουν αίμα, ενώ παράλληλα εξαιτίας της πάθησής τους συχνά υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις ή μεταγγίσεις. Έτσι ο σύλλογος καλείται τακτικά μέσω των αποθεμάτων της τράπεζάς του να καλύψει τη μεγάλη ανάγκη των ασθενών, βγάζοντας τόσο τους ίδιους όσο και τα συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα από την αγωνία εύρεσης αίματος σε μια δύσκολη και επείγουσα στιγμή.
Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 17, 18 και 19 Μαΐου 2018.
Οι εθελοντές αιμοδότες που επιθυμούν να δώσουν αίμα για τα άτομα με ΙΦΝΕ, μπορούν να προσέρχονται σε οποιοδήποτε κέντρο αιμοδοσίας της χώρας και οποιαδήποτε ημέρα, δηλώνοντας ότι επιθυμούν η φιάλη να κατατεθεί στην τράπεζα αίματος του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας – HELLESCC (κωδικός 11161) που λειτουργεί στο “Τζάνειο” Γενικό Νοσοκομείο του Πειραιά και στη συνέχεια να επικοινωνούν με τον σύλλογο (διαχειρίστρια τράπεζας κ. Γεωργία Νιαπά, τηλέφωνο 694 405 3685).
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας ο αιμοδότης, εφόσον πληροί τα απαραίτητα κριτήρια αποδοχής και δεν ισχύει γι’ αυτόν κάποιο από τα κριτήρια αποκλεισμού, την ημέρα της αιμοδοσίας, τόσο πριν όσο και μετά από αυτήν, θα πρέπει να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες υγρών και ένα ελαφρύ γεύμα 3 έως 4 ώρες πριν από τη λήψη του αίματος. Επίσης πρέπει να έχει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή κάποιο άλλο επίσημο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά του.

Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ)
Η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn είναι ανίατες χρόνιες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Συχνά αναφέρονται και ως Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ), λόγω των παρόμοιων συμπτωμάτων τους. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και μεταξύ αυτών περίπου 20.000 Έλληνες και Ελληνίδες πάσχουν από ΙΦΝΕ.

Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας – HELLESCC
Το 2006 μία ομάδα ατόμων με ΙΦΝΕ ίδρυσε τον Σύλλογο Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Αττικής, προκειμένου να “σπάσει” την απομόνωση των ασθενών, να βελτιώσει την καθημερινότητά τους, να τους ενημερώνει, να τους ενδυναμώνει και να τους αντιπροσωπεύει.
Το 2015 ο σύλλογος μετατράπηκε σε πανελλήνιο και μετονομάστηκε σε Σύλλογο Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας – HELLESCC. Έκτοτε αποτελεί και επίσημο μέλος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συλλόγων Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα (European Federation of Crohn’s and Colitis’ Associations – EFCCA).
Ο σύλλογος είναι Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο, με έδρα την Αθήνα, που δραστηριοποιείται σε όλη τη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ