ΠολιτικήΥπουργική απόφαση βάζει προσωρινά φρένο στα επιστημονικά συνέδρια

Υπουργική απόφαση βάζει προσωρινά φρένο στα επιστημονικά συνέδρια

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αναφορικά με το μείζον ζήτημα διεξαγωγής επιστημονικών συνεδρίων, workshops και λοιπών εκδηλώσεων στη χώρα μας, υπό τον φόβο των ανεξέλεγκτων διαστάσεων της διασποράς που προκαλεί ο κορωνοϊός και στη χώρα μας.

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αναφορικά με το μείζον ζήτημα διεξαγωγής επιστημονικών συνεδρίων, workshops και λοιπών εκδηλώσεων στη χώρα μας, υπό τον φόβο των ανεξέλεγκτων διαστάσεων της διασποράς που προκαλεί ο κορωνοϊός και στη χώρα μας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο στην πρόσφατη συζήτηση της επιτροπής των 26 «σοφών» για τον κορωνοϊό, μετά και την πρόταση που κατέθεσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για αναβολή των συνεδρίων έως και τις αρχές του ερχόμενου Μαΐου.

Κύκλοι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επισημαίνουν στο healthpharma.gr πως στο τραπέζι των συζητήσεων κατατέθηκε πρόταση για δίμηνη αναβολή και διεξαγωγή συγκεντρώσεων… “δυο ταχυτήτων”, κατά περίπτωση. Η υπουργική απόφαση αναμένεται στις επόμενες ημέρες, συνεκτιμώντας σε καθημερινή βάση την κρισιμότητα της κατάστασης στη χώρα.

Δεδομένης της έντασης στη διασπορά που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στη χώρα μας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος -με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του συλλόγου- αποφάσισε πρόσφατα και την αναβολή της γενικής συνέλευσης. Η Γ.Σ. είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου 2020.»

Κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν πως η απόφαση που θα βάζει «φρένο» στη διεξαγωγή των επιστημονικών συνεδρίων, είναι μείζον ζήτημα και πρέπει να συζητηθεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται στο εγγύς μέλλον.

Κύρια χαρακτηριστικά για την ένταση λήψης των απαραίτητων μέτρων, θα αποτελέσει η αξιολόγηση του πλήθους αλλά και των γεωγραφικών σημείων συγκέντρωσης, κάνοντας λόγο πρακτικά για συνέδρια “δύο ταχυτήτων”. Στην πρώτη περίπτωση εντάσσονται συναντήσεις με συγκεκριμένο αριθμό (λίγα μέλη – συμμετοχές επιστημόνων), οπότε και δεν κρίνεται σκόπιμη η ματαίωση τους, ενώ στη δεύτερη τα συνέδρια μεγαλύτερης έντασης και συγκέντρωσης κοινού.

Καθοριστικό ρόλο για την απόφαση της επιτροπής «σοφών» θα αποτελέσουν τα κρούσματα του κορωνοϊού στα επόμενα 24ωρα. Ήδη στην παρούσα φάση και στη χώρα μας έχει ακυρωθεί μεγάλος αριθμός συνεδρίων, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα.

Να σημειωθεί πως στην 26μελή ομάδα των «σοφών» για τον κορωνοϊό συμμετέχουν:
  1. Βατόπουλος Άλκης, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ
  2. Γαργαλιάνος Παναγιώτης, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων
  3. Γιαμαρέλλου Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας
  4. Γώγος Χαράλαμπος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Παν/μίου Πατρών
  5. Δαϊκος Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ
  6. Εξαδάκτυλος Αθανάσιος, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου
  7. Ζαούτης Θεοκλής, Καθηγητής Παιδιατρικής & Επιδημιολογίας – University of Pennsylvania – School of Medicine
  8. Καραϊσκου Αγγελική, Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων Γ.Ν.Ε. «ΘΡΙΑΣΙΟ»
  9. Λάγιου Παγώνα, Παθολόγος, Καθηγήτρια Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Παν/μίου Harvard, ΗΠΑ
  10. Λαζανάς Μάριος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS
  11. Λουρίδα Αθανασία, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Δ/ντρια ΕΣΥ – Α’ Παιδιατρική Κλινική Γ.Ν.Π. «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
  12. Μαγιορκίνης Γκίκας, Καθηγητής, Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο την επισκόπηση των επιστημονικών δεδομένων και των εξελίξεων της επιδημίας του κορονοϊού 2019-nCoV
  13. Μεντής Ανδρέας, Διευθυντής Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Ε.Ι. PASTEUR
  14. Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης, Καθηγητής Επιδημιολογίας ΠΑΔΑ (πρώην ΕΣΔΥ)
  15. Παπαευαγγέλου Βασιλική, Καθηγήτρια Γ’ Παιδιατρικής, Γ.Ν.Θ. «ΑΤΤΙΚΟΝ»
  16. Παππά – Κονιδάρη Άννα, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Διευθύντρια Α’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών & Αιμορραγικών Πυρετών
  17. Σαρόγλου Γεώργιος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Ανωτάτης Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ. τέως Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ
  18. Σύψας Νικόλαος, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ
  19. Τολούμης Γεώργιος, Υποπτέραρχος, Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ
  20. Τσακρής Αθανάσιος, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ
  21. Τσιόδρας Σωτήριος, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ – ΓΝΑ ΑΤΤΙΚΟΝ, Παθολόγος¬ Λοιμωξιολόγος
  22. Τσολιά Μαρία, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ
  23. Χατζηγεωργίου Δημήτριος, Υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού Πολιτικής Αεροπορίας
  24. Χατζηχριστοδούλου Χρήστος, Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας, Τμήμα ιατρικής, Παν/μιο Θεσσαλίας
  25. Δημήτρης Παρασκευής, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Eργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.
  26. Βάνα Σύψα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ