Νέα διάσταση στην υπόθεση της Novartis, έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες, με υπόμνημα που κατάθεσε στην εισαγγελία Διαφθοράς ο εκδότης – διαφημιστής, ο οποίος είχε κληθεί ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων να παράσχει εξηγήσεις. Το συγκεκριμένο πρόσωπο ελέγχεται από την εισαγγελία προκειμένου να διαπιστωθεί αν ξέπλενε “βρώμικο χρήμα” για την Novartis, ώστε στη συνέχεια αυτό να διοχετεύεται για παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα.

Νέα διάσταση στην υπόθεση της Novartis, έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες, με υπόμνημα που κατάθεσε στην εισαγγελία Διαφθοράς ο εκδότης – διαφημιστής, Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης ο οποίος είχε κληθεί ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων να παράσχει εξηγήσεις. Το συγκεκριμένο πρόσωπο ελέγχεται από την εισαγγελία προκειμένου να διαπιστωθεί αν ξέπλενε "βρώμικο χρήμα" για την Novartis, ώστε στη συνέχεια αυτό να διοχετεύεται για παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με τις εξηγήσεις δια υπομνημάτων των πέντε μη πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis, κλείνει ο πρώτος κύκλος της έρευνας της Εισαγγελέα Ελένης Τουλουπάκη σχετικά με τις ευθύνες προσώπων που φέρονται να ενεπλάκησαν σε έκνομες διαδικασίες για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Ενώ εκκρεμούν οι εξηγήσεις που έχουν κληθεί να δώσουν οι πρώην υπουργοί Ανδρέας Λοβέρδος και Μάριος Σαλμάς, τα μη πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα ένας διαφημιστής και τέσσερα στελέχη των επιτροπών τιμολόγησης παρέδωσαν τα υπομνήματα τους και τώρα η Εισαγγελία, αφού μελετήσει τις απαντήσεις τους και τις αξιολογήσει, θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους.

Ο διαφημιστής

Εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου έδωσε εκδότης και ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρείας που φέρεται να ξέπλενε χρήμα για τη Novartis. Ο συγκεκριμένος διαφημιστής κατέθεσε υπόμνημα δια του συνηγόρου του Απόστολου Λύτρα, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται μια “βόμβα” πρώτης γραμμής, καθώς φέρεται να παραδέχτηκε πως επέστρεψε περί τα 400.000 ευρώ σε πρόσωπο από τη Novartis, μόνο που το πρόσωπο αυτό δεν ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος Κων. Φρουζής, όπως φέρεται να είπε. Αντίθετα κατονόμασε συγκεκριμένο στέλεχος της εταιρείας το οποίο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, παίζει ρόλο στην εξέλιξη της έρευνας από πλευράς καταγγελιών κατά της Novartis.

“Του τα επέστρεφα”

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει πως το συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο είχε ρόλο στη διανομή του διαφημιστικού “πακέτου” της Novartis, το 2009 του είπε πως θα του δίνει διαφήμιση από την εταιρεία αλλά θα επιστρέφει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων στον ίδιο.

Όπως φέρεται να καταθέτει μάλιστα ο διαφημιστής, αντελήφθην ότι τα χρήματα θα κατέληγαν στο στέλεχος, εν αγνοία της εταιρείας, και ισχυρίζεται μάλιστα πως ουδέποτε του μεταφέρθηκε οτιδήποτε για πολιτικά πρόσωπα. Υπολόγισε μάλιστα το ποσό που επέστρεψε μέσα σε μια – περίπου – πενταετία στα 400.000 ευρώ. Όπως είπε:

  • Δεν υπάρχει καμία υπερτιμολόγηση στις συναλλαγές και τις διαφημίσεις της Novartis
  • Πως οι χρεώσεις της Novartis ήταν αντίστοιχες με τις χρεώσεις των άλλων εταιρειών.
  • Δεν υφίσταται εικονικότητα στις συναλλαγές,
  • Πως όλα τα τιμολόγια αντιστοιχούν σε υπηρεσίες που παρείχε στη Novartis.

Φέρεται μάλιστα να τα προσκόμισε. Κατέθεσε δε πως μπήκε σε αυτή τη διαδικασία για να εξασφαλίσει περισσότερη δουλειά για την εταιρεία του. Όσον αφορά στον Κων. Φρουζή φέρεται να κατέθεσε πως ουδέποτε ήρθε σε επαφή ή συναλλαγή μαζί του.

Γιατί κλήθηκε

Ο συγκεκριμένος διαφημιστής κλήθηκε ως ύποπτος καθώς ερευνάται αν ξέπλενε βρώμικο χρήμα για τη Novartis ώστε να πραγματοποιούνται παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα.

Η κλήση του στηρίχθηκε σε δυο γεγονότα:

-Α) Πως ένας γνωστός του (που λέει πως δεν είχε υπαλληλική σχέση μαζί του) σήκωσε, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας από το 2006 – 2013, ποσό 1.160.000 ευρώ. “Και τα επέστρεφα στον ιδιοκτήτη της εταιρείας και τη συζυγό του. Που είναι συνέταιροι”, όπως κατέθεσε. Δηλαδή τα χρήματα έμπαιναν – από την Novartis σε λογαριασμό του διαφημιστή. Και ο φίλος του πήγαινε και τα σήκωνε και του τα επέστρεφε στο χέρι.

-Β) Πως βρέθηκε ιδιόχειρο σημείωμά του (του διαφημιστή) που αναφέρει πως για τα έτη 2009, 2010, 2011, 2012 και 2014, “συνολική αξία τιμολογίων 1.049.160” και από κάτω “έλαβε συνολικά 433.000”.

Με υπόμνημά του λοιπόν κατονομάζει τον αποδέκτη των 433.000 ευρώ. Ο οποίος θεωρείται πρόσωπο που βρίσκεται πολύ κοντά στην έρευνα πλέον και στο παρελθόν ήταν στέλεχος της εταιρείας.

Φιλ. Δεσπαμπασίδης: “Λασπολόγοι και διεφθαρμένοι”

Την ίδια στιγμή, κι ενώ το όνομά του δεν αναφέρθηκε σε όσα δημοσιοποιήθηκαν για την παροχή εξηγήσεων εκ μέρους του διαφημιστή ενώπιον της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, ο Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης, ο οποίος στο παρελθόν είχε πει μετά από άλλα δημοσιεύματα που τον περιέγραφαν ως προστατευόμενο μάρτυρα στην υπόθεση, πως “δεν ονομάζομαι ούτε Μάξιμος Σαράφης, ούτε Αικατερίνη Κελέση”, με δελτίο Τύπου αναφέρει:

Την ίδια στιγμή, κι ενώ το όνομά του δεν αναφέρθηκε σε όσα δημοσιοποιήθηκαν για την παροχή εξηγήσεων εκ μέρους του διαφημιστή ενώπιον της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, ο Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης, ο οποίος στο παρελθόν είχε πει μετά από άλλα δημοσιεύματα που τον περιέγραφαν ως προστατευόμενο μάρτυρα στην υπόθεση, πως "δεν ονομάζομαι ούτε Μάξιμος Σαράφης, ούτε Αικατερίνη Κελέση", με δελτίο Τύπου αναφέρει:

“Έχω γίνει αποδέκτης δημοσιογραφικών πληροφοριών ότι ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση Novartis, απολογούμενος στην Εισαγγελία Διαφθοράς ανέφερε ότι παρέδωσε χρήματα σε εμένα. Ως δήθεν αντάλλαγμα για τις διαφημιστικές καταχωρίσεις της εταιρείας.

Πρόκειται για μία τερατώδη αθλιότητα αρρωστημένων εγκεφάλων από τη διαφθορά. Κατασκευασμένα μυθεύματα για να παραπλανήσουν τις δικαστικές Αρχές από την ουσία της υπόθεσης. Και τους πραγματικούς πρωταγωνιστές που εμπλέκονται.

Όταν διασταυρώσω ότι οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, θα προσφύγω άμεσα στην ποινική και αστική Δικαιοσύνη. Εις βάρος του λασπολόγου και των υποκινητών του.

Υπενθυμίζω ότι έχω ελεγχθεί από τον εσωτερικό έλεγχο της εταιρείας. Και από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές. διακρίβωσαν την επαγγελματική μου ακεραιότητα και τη διαφάνεια των εισοδημάτων μου αντίστοιχα.

Δηλώνω για άλλη μια φορά ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν φοβάμαι και δεν εκβιάζομαι από κανέναν. Πόσω μάλλον από πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαφθορά και αμαυρώνουν το δημόσιο βίο.

Ανυπομονώ να αντιπαρατεθώ μαζί τους, ενώπιον της Δικαιοσύνης. Γιατί έχω επιλέξει να είμαι με το μέρος της αλήθειας και της κοινωνίας.

Με εκτίμηση,

Φιλίστωρ Χ. Δεστεμπασίδης”

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα