ΠολιτικήΥγείας: Πώς θα μπορούν ιδιώτες γιατροί να εργαστούν στο ΕΣΥ

Υγείας: Πώς θα μπορούν ιδιώτες γιατροί να εργαστούν στο ΕΣΥ

- Advertisement -

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επαναπροωθεί το νομοσχέδιο που είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, με το οποίο θα μπορούν οι γιατροί του ΕΣΥ να εργάζονται και ιδιωτικά.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επαναπροωθεί το νομοσχέδιο που είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, με το οποίο θα μπορούν οι γιατροί του ΕΣΥ να εργάζονται και ιδιωτικά.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Παράλληλα, όμως, στο νομοσχέδιο θα υπάρχει και διάταξη ώστε ιδιώτες γιατροί να μπορούν να κάνουν επεμβάσεις και στο ΕΣΥ.

Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι «όλη η μεταρρύθμιση την οποία επιχειρούμε, έχει να κάνει με την προσέλκυση νέων γιατρών στο σύστημα».

Για παράδειγμα σημειώνει πως «η ελευθερία παροχής ιδιωτικού έργου από έναν γιατρό του δημοσίου τομέα, είναι μεγάλο κίνητρο».

Πώς θα γίνεται όμως αυτό; Σύμφωνα με τον υπουργό: «Όταν ένας γιατρός του ΕΣΥ έχει ολοκληρώσει πλήρως τις ευθύνες του απέναντι στο δημόσιο σύστημα, δηλαδή έχει κάνει το ωράριο του, τις εφημερίες του, θα μπορεί στον ελεύθερο χρόνο του να έχει οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική εργασιακή σχέση θέλει. Αυτό μπορεί να είναι από το ιδιωτικό ιατρείο έως και μια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα».

Όμως στις σκέψεις του υπουργού Υγείας είναι και οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν να «μπαίνουν» και να εργάζονται σε δομές του ΕΣΥ. Με ποια έννοια; «Για παράδειγμα εάν ένας χειρουργός θέλει με την ομάδα του, να κάνει χρήση της χειρουργικής αίθουσας ενός δημόσιου νοσοκομείου θα πληρώνει για αυτή τη χρήση.

Όμως θα υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για αυτή τη συνεργασία. Για να μπορεί ένας γιατρός να έχει αυτή τη συνεργασία θα πρέπει να συμμετέχει και στην εφημερία, να αναλαμβάνει δηλαδή και μερίδιο των ευθυνών του νοσοκομείου, γιατί διαφορετικά είναι αδικία για του γιατρούς που εργάζονται στο νοσοκομείο» εξηγεί.

Προφανώς και για τις δύο αυτές διατάξεις υπάρχουν αντιδράσεις από νοσοκομειακούς γιατρούς που αμφισβητούν συνολικά τη μεταρρύθμιση η οποία περιλαμβάνει και τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στο ΕΣΥ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ