ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΥφαντόπουλος: Διαψεύδει τις φήμες για την προεδρεία στην Επιτροπή HTA

Υφαντόπουλος: Διαψεύδει τις φήμες για την προεδρεία στην Επιτροπή HTA

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή 

Τέλος στα σενάρια που τον ήθελαν να έχει δεχθεί πρόταση από το υπουργείο Υγείας για να αναλάβει τη θέση του προέδρου στην Επιτροπή ΗΤΑ, βάζει ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, Γιάννης Υφαντόπουλος.

Τέλος στα σενάρια που τον ήθελαν να έχει δεχθεί πρόταση από το υπουργείο Υγείας για να αναλάβει τη θέση του προέδρου στην Επιτροπή ΗΤΑ, βάζει o Γιάννης Υφαντόπουλος

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο κ. Υφαντόπουλος μιλώντας στο healthpharma.gr τονίζει ότι «Δεν έχω δεχθεί καμία επίσημη πρόταση από το υπουργείο Υγείας, να αναλάβω τη θέση του προέδρου στην Επιτροπή HTA». Επισήμανε παράλληλα ότι αν και μια τέτοια πρόταση θα ήταν τιμητική ο ίδιος θεωρεί ότι έχει πολλά να προφέρει ακόμα ως Καθηγητής και ερευνητής.

«Σίγουρα θα ήταν τιμητική μια τέτοια πρόταση. Νιώθω όμως ότι έχω ακόμα πολλά πράγματα να προσφέρω ως καθηγητής στους φοιτητές μου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για τα Οικονομικά της Υγείας. Όπως επίσης και στην έρευνα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Υφαντόπουλος.

Σχετικά πάντως με τη λειτουργία του δημόσιου τομέα της υγείας και του φαρμάκου τόνισε ότι «Όλες οι διαδικασίες θα πρέπει να διέπονται από διαφάνεια και εξωστρέφεια».

Ο κ. Υφαντόπουλος έχει διατελέσει μεταξύ άλλων πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (EKKE). Επίσης, του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ) και του Ελληνικού Τμήματος του ISPOR (International Society of Pharmacoeconomics and Outcome Research). Το όνομα του ακούστηκε εκτός από την θέση του προέδρου της Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΗΤΑ) και για την προεδρεία της Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων. Όπως ωστόσο τονίζει στο healthpharma.gr ούτε για αυτή την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει δεχθεί κάποια πρόταση από το υπουργείο Υγείας.

Δύσκολο «παζλ» η σύνθεση της νέας Επιτροπής HTA

Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι θα είναι δύσκολο για το υπουργείο Υγείας να βρει το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία της Επιτροπή Αξιολόγησης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΗΤΑ). Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι επιστήμονες που έχουν γνώση του φαρμάκου δύσκολα θα εγκαταλείψουν τις δραστηριότητες τους στον ιδιωτικό τομέα για να απασχοληθούν αποκλειστικά στην εν λόγω Επιτροπή.

Με μεγάλες καθυστερήσεις και δυσκολίες είχε γίνει και η συγκρότηση της πρώτης Επιτροπής HTA που θεσμοθετήθηκε από τον κ. Ανδρέα Ξανθό, πρώην υπουργό Υγείας. Αλλά και στη διάρκεια της λειτουργίας της υπήρχαν προβλήματα λόγω της έλλειψης εξωτερικών αξιολογητών. Όπως και στη στελέχωση της με μόνιμο διοικητικό/επιστημονικό προσωπικό. Το ίδιο πρόβλημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει και η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης

Ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας μιλώντας χθες στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, επεσήμανε πως σήμερα θα ανακοινώσει τη σύνθεση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων. Μάλιστα η πρώτη διαπραγμάτευση που θα αναλάβει η Επιτροπή θα είναι για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ