ΠολιτικήΞυλοδαρμός Νοσηλευτριών στο ΓΝ Καλαμάτας -Καταδικάζει η ΕΝΕ

Ξυλοδαρμός Νοσηλευτριών στο ΓΝ Καλαμάτας -Καταδικάζει η ΕΝΕ

- Advertisement -

Καταδικάζει απερίφραστα η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) το περιστατικό ξυλοδαρμού συναδέρφου Νοσηλεύτριας στο ΤΕΠ του ΓΝ Καλαμάτας την περασμένη Κυριακή 27/10/2019 από ασθενή που έριξε τον πάγκο των επειγόντων και χτύπησε στο πρόσωπο μια Νοσηλεύτρια και την Ιατρό εφημερίας, χωρίς να καταστεί δυνατόν να τον συγκρατήσει ο υπάλληλος φύλαξης και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια αιμοληψίας χτύπησε μια νοσηλεύτρια με κλωτσιά στο πρόσωπο και μια άλλη στο χέρι ως την επέμβαση της αστυνομία.

Καταδικάζει απερίφραστα η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) το περιστατικό ξυλοδαρμού συναδέρφου Νοσηλεύτριας στο ΤΕΠ του ΓΝ Καλαμάτας την περασμένη Κυριακή 27/10/2019 από ασθενή που έριξε τον πάγκο των επειγόντων και χτύπησε στο πρόσωπο μια Νοσηλεύτρια και την Ιατρό εφημερίας, χωρίς να καταστεί δυνατόν να τον συγκρατήσει ο υπάλληλος φύλαξης και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια αιμοληψίας χτύπησε μια νοσηλεύτρια με κλωτσιά στο πρόσωπο και μια άλλη στο χέρι ως την επέμβαση της αστυνομία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ):

Από το περιστατικό αυτό προκύπτει η ολοένα αυξανόμενη βία κατά των επαγγελματιών υγείας. Η υγεία και σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων βρίσκεται σε διαρκή διακινδύνευση και είναι εμφανής η έλλειψη συστηματοποιημένης και αποτελεσματικής προστασίας των εργαζομένων του Νοσοκομείου και η εναπόθεση της ασφάλειας τους στο τυχαίο γεγονός της έγκαιρης παρέμβασης έτερων προσώπων, αρμοδίων ή μη προς την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας.

Το Σύνταγμα στο άρθρο 21 παρ. 3 περιέχει γενική διάταξη για την προστασία της υγείας των πολιτών («Το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων.»)

Ο ισχύων Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων, στο άρθρο 44 « Όροι υγιεινής και ασφάλειας. 1. Οι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα στη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας τους. 2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών και ύστερα από γνώμη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, ιδρύεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης οργανική μονάδα για την εποπτεία και τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας του χώρου εργασίας των υπαλλήλων του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα καθορίζονται το επίπεδο της οργανικής μονάδας και κάθε άλλο θέμα που αφορά στη Λειτουργία της.» Σύμφωνα με την Ένωση Νοσηλευτών (ΕΝΕ), με τη διάταξη αυτή αναγνωρίζεται δημόσιο δικαίωμα υπέρ των υπαλλήλων το οποίο είναι αγώγιμο, δηλαδή θεμελιώνει την αξίωση και ενώπιον δικαστηρίου για την παροχή της νόμιμης προστασίας σε περίπτωση άρνησης ή παράλειψης της Διοίκησης.

Νομοθεσία…

Η νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων κωδικοποιήθηκε δια του Ν. 3850/2010, όπως τονίζει η Ένωση Νοσηλευτών (ΕΝΕ). Η εφαρμογή του επεκτείνεται κατά το άρθρο 2 και στις «επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.»

Στο άρθρο 42 του Νόμου αυτού ορίζεται: 1. Ο εργοδότης υποχρεούται να εξασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας. Να λαμβάνει μέτρα που να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των τρίτων.»

Κατά τη ρύθμιση του άρθρου 32 του 1568/1985, που ισχύει καθό μέρος δεν καταργήθηκε από το άρθρο 42 του ανωτέρω νόμου,: «Ο εργοδότης έχει υποχρέωση:1. Να λαμβάνει κάθε μέτρο που απαιτείται, ώστε να εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και ο τρίτοι που παραβρίσκονται στους τόπους εργασίας από κάθε κίνδυνο που μπορεί να απειλήσει την υγεία ή τη σωματική τους ακεραιότητα.»

Απαράδεκτο φαινόμενο τονίζει η Ένωση Νοσηλευτών

Είναι επομένως αντικείμενο στην κείμενη Νομοθεσία, αλλά και απαράδεκτο το φαινόμενο να προσέρχεται ένας επιστήμονας Νοσηλευτής στο χώρο εργασίας του και αντί να παρέχει φροντίδα στους ασθενείς, να νοσεί ο ίδιος από επιθέσεις νοσηλευόμενων ασθενών ή συνοδών αυτών.

Εν προκειμένω είναι απαραίτητη η λήψη κάθε δυνατού και πρόσφορου μέτρου από την Υπηρεσία. Για την επαρκή προστασία της υγείας των υπαλλήλων και ειδικότερα του προσωπικού των ΤΕΠ. Όπου η προσέλευση ασθενών είναι μεγάλη και οι εντάσεις συχνότατο φαινόμενο. Ώστε το περιβάλλον στο οποίο παρέχουν τις υπηρεσίες τους να είναι ασφαλές και η υγεία τους να μην τίθεται σε κίνδυνο.

Παράλληλα επιβάλλεται η εκ μέρους της Διοικήσεως υποστήριξη της υπαλλήλου με κάθε μέσον κατά την κίνηση της ποινικής και αστικής διαδικασίας εκ μέρους της. Η οποία είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της σοβαρής ηθικής βλάβης την οποία υπέστη.

Επισημάνεις της Ένωσης Νοσηλευτών

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, το επαγγελματικό επιμελητήριο των νοσηλευτών της χώρας μας, με βασικό καταστατικό σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων των Νοσηλευτών, σας καλεί όπως άμεσα λάβετε κάθε απαιτούμενο μέτρο, ώστε να εξασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Να προληφθεί κάθε κίνδυνος που δύναται να απειλήσει την υγεία ή τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων του Νοσοκομείου. Γενικότερα και ειδικότερα σε σχέση με το συγκεκριμένο τμήμα του Νοσοκομείου. Σε συμμόρφωση με την κείμενη Νομοθεσία.

Δηλώνουμε δε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τα μέλη μας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συνδρομή.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ