ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΞεκίνησαν τα αναδρομικά στους λογαριασμούς – Στην «ουρά» οι γιατροί

Ξεκίνησαν τα αναδρομικά στους λογαριασμούς – Στην «ουρά» οι γιατροί

- Advertisement -

Πιστώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, τα αναδρομικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων των ειδικών μισθολογίων, με τους ένστολους (στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, Αστυνομικοί), δικαστικούς λειτουργούς, να βλέπουν από χθες το απόγευμα «φουσκωμένους» τους λογαριασμούς τους με την εφάπαξ καταβολή του υπόλοιπου 50% των αναδρομικών (το άλλο 50% είχε δοθεί το 2013 από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου) μετά τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Το ποσό των 185 εκατ. ευρώ θα “μοιραστούν” 20.000 περίπου γιατροί του ΕΣΥ ως αναδρομικά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εκτός πρώτου κύματος βρίσκονται οι γιατροί του ΕΣΥ και οι καθηγητές πανεπιστημίων, καθώς θα χρειαστεί να περιμένουν εξαιτίας γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα να θεωρείται πιθανή η μετάθεση καταβολής για τις αρχές του επόμενου χρόνου. Το ποσό των 185 εκατ. ευρώ αναλογεί στους γιατρούς από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εκ των οποίων τα 115 εκατ. είναι τα χρήματα που θα κατατεθούν στους λογαριασμούς, μετά τις κρατήσεις, σε 20.000 συνολικά περιπτώσεις.

Μετά την πίστωση των 115 εκατ. ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους στους λογαριασμούς του υπουργείου Υγείας, το ποσό θα κατευθυνθεί στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) όλης της χώρας θα και στη συνέχεια θα κατανεμηθούν στα νοσοκομεία, ώστε οι υπηρεσίες μισθοδοσίας να διανείμουν τα ποσά στους δικαιούχους.

Συνολικές κρατήσεις

Σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών στα αναδρομικά έχει επιβληθεί μόνο ο φόρος 20% και κατ’ εξαίρεση δεν θα υποστούν άλλη φορολόγηση. Ωστόσο, επί πραγματικού, οι συνολικές κρατήσεις αγγίζουν το 34,9% του συνολικού εφάπαξ ποσού, αφού εκτός από τον φόρο εισοδήματος 20%, επιβάλλονται περαιτέρω κρατήσεις εξαιτίας της Νοσοκομειακής περίθαλψης, της εισφοράς αλληλεγγύης και άλλων ειδικών εισφορών και κρατήσεων.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ ως έτος κτήσης των ποσών θα θεωρηθεί το φορολογικό έτος 2018. Αυτό σημαίνει ότι τα εφάπαξ επιδόματα δεν θα φορολογηθούν τμηματικά για κάθε προηγούμενο έτος από το 2012 ως και το 2016, αλλά τα αναδρομικά θα φορολογηθούν το 2019 ως πρόσθετο εισόδημα του 2018.

Το ποσό που έχει εγγραφεί συνολικά στον προϋπολογισμό για τα αναδρομικά ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ μετά τις κρατήσεις διαμορφώνεται στα 820 εκατομμύρια ευρώ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ