ΠολιτικήΞεκινά έρευνα στον ΠΟΥ - Ποιος χρηματοδοτεί και πώς τον Οργανισμό

Ξεκινά έρευνα στον ΠΟΥ – Ποιος χρηματοδοτεί και πώς τον Οργανισμό

- Advertisement -

Φουντώνουν τα σενάρια για ανεξάρτητη έρευνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μετά τις έντονες πιέσεις που δέχεται για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπα για ραγδαίες μεταρρυθμίσεις σε διάστημα 30 ημερών.

Φουντώνουν τα σενάρια για ανεξάρτητη έρευνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μετά τις έντονες πιέσεις που δέχεται για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπα για ραγδαίες μεταρρυθμίσεις σε διάστημα 30 ημερών. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα συνεχίσει να ηγείται της παγκόσμιας μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού δήλωσε ο κ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ευχαρίστησε «τα πολλά κράτη μέλη που εξέφρασαν την υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη τους» στη διήμερη ετήσια υπουργική συνέλευση του οργανισμού. Χαιρέτισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που εγκρίθηκε με συναίνεση από τα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ, η οποία ζητεί μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της διεθνούς αντίδρασης, «συμπεριλαμβανομένης, χωρίς να περιορίζεται σε αυτήν, της απόδοσης ΠΟΥ».

«Θέλουμε λογοδοσία» λέει ο διευθυντής του ΠΟΥ

«Θέλουμε λογοδοσία περισσότερο από οποιονδήποτε», είπε ο κ. Τέντρος. «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στρατηγική ηγεσία για τον συντονισμό της παγκόσμιας αντίδρασης» στην πανδημία, σημείωσε για τον ρόλο του ΠΟΥ.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δεν έκανε καμία αναφορά σε απειλή του προέδρου των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ, που διατυπώθηκε σε επιστολή του προς τον ΠΟΥ, ότι θα σταματήσει μόνιμα τη χρηματοδότηση για τον ΠΟΥ, εάν ο οργανισμός δεν δεσμευτεί να προχωρήσει σε βελτιώσεις εντός 30 ημερών και ότι θα επανεξετάσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στον διεθνή οργανισμό.

Νέα επίθεση Τραμπ κατά ΠΟΥ

Αφού κατηγόρησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για φιλοκινεζική στάση και ανέστειλε τη χρηματοδότηση που παρέχουν οι ΗΠΑ σε αυτήν την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος κ. Ντόναλντ Τραμπ απείλησε αυτήν την εβδομάδα ότι θα διακόψει τελείως τη συμβολή της χώρας του. Έδωσε προθεσμία στον ΠΟΥ να προχωρήσει σε ραγδαίες μεταρρυθμίσεις μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

Ποιες είναι όμως οι βασικές πηγές χρηματοδότησης αυτής της υπηρεσίας που εδρεύει στη Γενεύη;

Η Ουάσινγκτον είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΠΟΥ. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ιδιαίτερα υποστηρικτική σε προγράμματα που αφορούσαν την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας. Την καταπολέμηση του HIV/AIDS και τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών.

Στο 9% του προϋπολογισμού του ΠΟΥ, η συνεισφορά των ΗΠΑ

Για την τρέχουσα, διετή περίοδο, που λήγει τον Δεκέμβριο του 2021, οι ΗΠΑ επρόκειτο να συμβάλουν με το ποσό των 553 εκατομμυρίων δολαρίων. Ή το 9% του προϋπολογισμού του ΠΟΥ, ύψους 5,8 δισεκ. δολαρίων. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο από τα 187,5 εκατομμύρια δολάρια που θα καταβάλει η Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΠΟΥ.

Άλλοι σημαντικοί χρηματοδότες είναι η Βρετανία, με 519 εκατομμύρια δολάρια. Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς με 340,9 εκατομμύρια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 269,8 εκατ. Η Γερμανία με 228,7 εκατ. και η Ιαπωνία με 217,2 εκατομμύρια.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Στηρίζει τον ΠΟΥ μετά τις απειλές του Τραμπ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την υποστήριξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μετά τις απειλές του κ. Ντόναλντ Τραμπ ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση στον οργανισμό.

«Είναι η στιγμή που πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη. Όχι να εκτοξεύουμε κατηγορίες ούτε να υπονομεύουμε την πολυμερή συνεργασία», δήλωσε μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κ. Βιρζινί Μπατί, η οποία ερωτήθηκε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες για τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Τραμπ σχετικά με τον ΠΟΥ.

«Η ΕΕ υποστηρίζει τη διεθνή συνεργασία στη διάρκεια αυτής της κρίσης», δήλωσε η εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι «οι πολυμερείς προσπάθειες ήταν η μόνη βιώσιμη επιλογή για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ