«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε επιπλέον Τοπικές Μονάδες Υγείας (TOMY) σε όλη τη χώρα. Τώρα έχουμε 96 Μονάδες σε λειτουργία και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουμε ξεπεράσει τις 120 δομές σε όλη τη χώρα και να έχουμε καλύψει το 50% του αρχικού σχεδιασμού».
Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, από την Πάτρα, μετά τη συνάντηση που είχε με γιατρούς της Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) στην περιοχή Τριών Ναυάρχων.
Ο υπουργός Υγείας, ο οποίος επισκέπτεται και άλλες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας. Όπως ανέφερε «ξεκινάμε με καλά μελετημένα και εδραιωμένα βήματα κι έτσι το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναπτύσσεται».
Επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας
Παράλληλα, σημείωσε ότι «οι Τοπικές Μονάδες είναι μία επένδυση που κάνει η πολιτεία σε έναν τομέα του δημόσιου συστήματος υγείας που ήταν ελλειμματικός». Όπως τόνισε σε αυτό το σημείο ότι «θα έχει προοπτική και εγγυημένη χρηματοδότηση. Υπάρχει σχέδιο σταδιακής συνδρομής του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του εθνικού σκέλους και του κρατικού προϋπολογισμού».
Για τη στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) με ιατρικό προσωπικό, ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι «υπάρχει ένα πρόβλημα με την ανταπόκριση ιατρικού δυναμικού στις προσκλήσεις». Ο βασικός λόγος, όπως εξήγησε, «δεν είναι, όπως καμιά φορά λέγεται, ότι οι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στο συγκεκριμένο μοντέλο υγείας. Υπάρχει μία πολύ μαζική μετανάστευση γιατρών και ιδιαίτερα νέων γιατρών στο εξωτερικό».
Έξοδος… γιατρών
«Έχουν φύγει από τη χώρα μας 18.000 γιατροί και αυτό δυσκολεύει τα πράγματα, αλλά εμείς έχουμε κάνει μία προσπάθεια να δώσουμε ένα επιπλέον μισθολογικό κίνητρο, δίνοντας μισθολογικές αποδοχές της δεύτερης βαθμίδας του συστήματος υγείας, δηλαδή επιμελητών Α’ και νομίζω ότι για τα σημερινά δεδομένα είναι αξιοπρεπείς και ως εκ τούτου δεν τεκμηριώνεται η κριτική που γίνεται για υποτιμητικούς μισθούς» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε να πείσουμε τους νέους γιατρούς της χώρας μας ότι αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο θα αναπτύσσεται σιγά σιγά και είναι μία επένδυση».
«Θα έχουμε τη δυνατότητα στο αμέσως επόμενο διάστημα, με τη νέα προκήρυξη που έληξε και που τώρα γίνεται η τελική επιλογή των γιατρών, να ενισχύσουμε και τις υπάρχουσες δομές. Με περισσότερους γιατρούς θα αναπτύξουμε επιπλέον Τοπικές Μονάδες Υγείας σε όλη τη χώρα» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι «αυτή η μεγάλη αλλαγή στο σύστημα υγείας θα επικουρηθεί και μέσα από ένα δίκτυο συμβάσεων με ελευθεροεπαγγελματίες οικογενειακούς γιατρούς. Αλλά και με συμβάσεις με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων που τώρα είναι σε εξέλιξη».
«Έχουμε μία ανοιχτή πρόσκληση από τον ΕΟΠΠΥ, όπου στην αρχική της φάση είχε μία περιορισμένη ανταπόκριση, αλλά με κάποιες διορθωτικές κινήσεις που κάναμε και με μία βελτίωση των όρων της σύμβασης θα αυξηθούν και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί που θα θέλουν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΠΥ και να δράσουν επικουρικά με τους γιατρούς των δομών» συμπλήρωσε.
Παροχή ιατρικών υπηρεσιών
Σχετικά με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών από τις ΤΟΜΥ, ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι «πλέον η Πρωτοβάθμια Φροντίδα δεν είναι αποσπασματική και κατακερματισμένη. Υπάρχει μία δομή πρώτης πρόσβασης και μία δομή αναφοράς, δηλαδή ένας γιατρός επαφής με το σύστημα, ο οικογενειακός γιατρός, και μία ομάδα υγείας που υποστηρίζει αυτό το έργο».
«Έτσι, ο πολίτης ξέρει ότι μπορεί να αναφέρεται σε αυτή τη δομή, να δέχεται φροντίδα. Μπορεί να του παρασχεθεί και στη συνέχεια να υπάρχει μία οργανωμένη πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες του συστήματος υγείας. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική παρέμβαση, γιατί θέλουμε να διευκολύνεται ο κόσμος» τόνισε.
Ακόμη, υποστήριξε ότι «υπάρχει μία σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται, γιατί οι πολίτες βλέπουν ότι οι άνθρωποι αυτών των δομών αφιερώνουν χρόνο». Ενώ πρόσθεσε ότι «αναπτύσσονται και δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας στην κοινότητα και στα σχολεία και νομίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Οικογενειακοί γιατροί
Μάλιστα, όπως επισήμανε ο υπουργός, «όταν έρχονται οι πολίτες στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), θέλουμε να τους παρέχεται η κατάλληλη φροντίδα που μπορούν να δώσουν οι οικογενειακοί γιατροί και είναι σημαντικό το ότι έχουμε νέους γονείς που φέρνουν τα παιδιά τους, εμπιστεύονται τους οικογενειακούς παιδιάτρους που αρχίζουν να τα παρακολουθούν, να τα εμβολιάζουν, να δίνουν συμβουλές».
«Αυτή είναι μία πολύ σημαντική επένδυση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αυτή την περίοδο έχουμε 150.000 επισκέψεις σε όλες τις Τοπικές Μονάδες της χώρας. Είναι ουσιαστικά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα που μέχρι τώρα δεν κάλυπτε το δημόσιο σύστημα. Ως εκ τούτου οι πολίτες αναγκάζονταν να απευθύνονται κατά βάση στον ιδιωτικό τομέα. Κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως να συνωστίζονταν σε μεγάλες ουρές αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία» κατέληξε ο κ. Ξανθός.