ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά ο big brother στις ιδιωτικές κλινικές για κλειστά νοσήλια και εξετάσεις

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Τελική ευθεία για την εφαρμογή του big brother στις ιδιωτικές κλινικές με την καθολική ηλεκτρονική διασύνδεση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), για τον έλεγχο των κλειστών νοσηλειών σε πραγματικό χρόνο (real time).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται η πρόσληψη 120 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι θα αναλάβουν τον έλεγχο των δαπανών που δηλώνουν οι ιδιωτικές κλινικές για τα περιστατικά νοσηλείας ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Ζήτημα ημερών…

Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις επόμενες ημέρες, με την ολοκλήρωση των προσλήψεων από τον Οργανισμό, προκειμένου να είναι σε θέση να εφαρμόσει το σύστημα καθολικά.

Το σύστημα εφαρμόζεται πιλοτικά, με τη συμμετοχή πέντε κλινικών από τον περασμένο Ιούνιο, προκειμένου να εντοπιστούν και να επιλυθούν τυχόν προβλήματα (συντονισμού, συνεργασίας, κλπ) και δυσλειτουργίες, πριν ενταχθούν στο σύστημα οι πάροχοι στο σύνολο τους.

Κύκλοι προσκείμενοι στον ΕΟΠΥΥ επισημαίνουν πως προβλήματα που ανέκυψαν κατά την πιλοτική εφαρμογή έχουν ήδη αντιμετωπιστεί, με την υπηρεσία να έχει αποκτήσει πλέον την τεχνογνωσία και είναι έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, οι γιατροί των ιδιωτικών κλινικών πλέον θα καλούνται να δηλώνουν, σε πραγματικό χρόνο και σε τυποποιημένες φόρμες με κωδικοποιημένες περιγραφές στην ιατρική ορολογία, το κάθε εισαγόμενο περιστατικό ασθενούς στην κλινική τους.

Το κέντρο του ΕΟΠΥΥ, μέσω των γιατρών του, θα δίνει τηλεφωνικά την έγκριση εισαγωγής και θα ελέγχει και το εξιτήριο ασθενούς μετά από κλειστή προγραμματισμένη νοσηλεία.

Για τα μόνα περιστατικά που δεν θα απαιτείται έγκριση εισαγωγής θα είναι τα επείγοντα, ωστόσο όμως και για αυτά θα δηλώνονται ο χρόνος εισαγωγής και εξόδου αλλά και ο λόγος νοσηλείας και εξετάσεων των ασθενών, ώστε να γίνεται και ο απαιτούμενος ιατρικός έλεγχος για κάθε δηλούμενη δαπάνη.

Τι έδειξε η πιλοτική εφαρμογή

Ένα από τα προβλήματα που αναδείχθηκαν μέσα από την πιλοτική εφαρμογή ήταν οι δυσκολίες και καθυστερήσεις λόγω των περιγραφών των περιστατικών από τους γιατρούς.

Το πρόβλημα επιλύθηκε με κοινή απόφαση των εμπλεκομένων μερών να υπάρχουν τυποποιημένες φόρμες, με κωδικοποιημένες περιγραφές, οι οποίες θα συμπληρώνονται από τους γιατρούς ανάλογα με το περιστατικό, έτσι ώστε η επικοινωνία και ο συντονισμός να γίνονται σε «κοινή γλώσσα».

Αρχικά, στην καθολική εφαρμογή ελέγχου η διασύνδεση θα αφορά μόνο τις κλειστές νοσηλείες, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ενταχθούν στο σύστημα και οι διαγνωστικές εξετάσεις.

Έτσι, σε πρώτη φάση θα συμπεριλαμβάνει όλους τους παρόχους κλειστής νοσηλείας, ενώ σταδιακά θα ενταχθούν και τα διαγνωστικά κέντρα.

Η εφαρμογή της διασύνδεσης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές σε «πραγματικό χρόνο» στοχεύει να ελέγξει τις δαπάνες του Οργανισμού για νοσηλείες και ακριβές εξετάσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξυγίανση και εξορθολογισμό των οικονομικών του, ενώ «φιλοδοξεί» να μειώσει τις καθυστερήσεις και τη γραφειοκρατία και να βελτιώσει το χρόνο αποπληρωμής των παρόχων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ