ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΒιλδιρίδη: Καθολική εφαρμογή του συστήματος των DRGs

Βιλδιρίδη: Καθολική εφαρμογή του συστήματος των DRGs

- Advertisement -

Στους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων συστημάτων υγείας αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν-Βενετία Βιλδιρίδη, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας».

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Στους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων συστημάτων υγείας αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν-Βενετία Βιλδιρίδη, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

H Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν-Βενετία Βιλδιρίδη ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας τον κεντρικό ρόλο των δημόσιων συστημάτων υγείας στις σύγχρονες κοινωνίες και ότι οφείλουν να παραμένουν βιώσιμα, επιδιώκοντας την ισορροπία μεταξύ της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και της συμμόρφωσης με τους εκάστοτε χρηματοδοτικούς περιορισμούς. Αναφέρθηκε στους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων συστημάτων υγείας, όπως το αυξανόμενο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης λόγω καινοτομιών στην τεχνολογία και τα φάρμακα, τη γήρανση του πληθυσμού, την εμφάνιση νέων ασθενειών και την κλιματική αλλαγή.

Διόρθωση παθογενειών

Μάλιστα, τόνισε ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την από κοινού λήψη μέτρων. Η διατήρηση της οικονομικής βιωσιμότητας του εθνικού συστήματος υγείας της Ελλάδας, πρόσθεσε, αποτελεί μια εξαιρετικά σύνθετη άσκηση δεδομένων των τρεχόντων παθογενειών και στρεβλώσεων, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τους περιορισμούς λόγω των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, τη σημαντική ιδιωτική συμμετοχή στις δαπάνες υγείας που αγγίζει το 35% και τη μεγάλη αύξηση των νοσοκομειακών ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η κ. Βιλδιρίδη παρέθεσε κάποιες από τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση με στόχο τη διόρθωση αυτών των παθογενειών και τον εξορθολογισμό των οικονομικών δαπανών, ειδικότερα: στην καθολική εφαρμογή του συστήματος των DRGs μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 για τη δικαιότερη και τεκμηριωμένη διαχείριση των νοσοκομειακών πόρων, στη συμμετοχή της ΕΚΑΠΥ στην αγορά των φαρμάκων εκ μέρους των νοσοκομείων και στην επιτάχυνση του υπολογισμού του νοσοκομειακού clawback.

Η κ. Βιλδιρίδη έκλεισε με το αισιόδοξο μήνυμα ότι το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα που θα προάγει την καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητά του μπορεί να υποστηριχθεί χρηματοδοτικά με ένα οικονομικά βιώσιμο τρόπο, δεδομένης της δεδηλωμένης πολιτικής βούλησης και των όλο και λιγότερο ασφυκτικών οικονομικών περιορισμών.

Φαρμακευτική πολιτική

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η συνεδρία «Προαπαιτούμενα και προκλήσεις για μία εθνική φαρμακευτική πολιτική», η οποία άνοιξε και τη δημόσια διαβούλευση για την εθνική φαρμακευτική πολιτική. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής είναι να υπάρξει κοινή αντίληψη όλων των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να μπορέσει να διατυπωθεί μία ολοκληρωμένη πρόταση με σαφείς στόχους, σαφείς δράσεις και σαφείς τρόπους μέτρησης των αποτελεσμάτων των δράσεων αυτών, κατέληξε η συνεδρία, με κεντρικούς ομιλητές τους καθηγητές Πάνο Καναβό και Σωτήρη Βανδώρο. Στη συζήτηση συμμετείχε ο Γ. Γ. Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Υπουργείο Υγείας, Άρης Αγγελής, ο πρόεδρος ΕΟΦ, καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, και οι Ζαχαρίας Ραγκούσης, Θεόδωρος Τρύφων, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, και Νίκος Δέδες.

Στο εξίσου ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι «Συνεργατικές λύσεις για ένα βιώσιμο Σύστημα Υγείας» συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης PHSSR – μιας πρωτοβουλίας της διεθνούς συνεργασίας Partnership for Health System Sustainability & Resilience, που ερευνά τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας.

Ο κύριος ερευνητής της μελέτης για την Ελλάδα, επίκουρος καθηγητής ΠαΔΑ Κώστας Αθανασάκης, δήλωσε πως τα συστήματα υγείας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της συγκρότησης μιας κοινωνίας και η διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητάς τους είναι μονόδρομος.

Ο George Valiotis, EHMA, αναφέρθηκε στο στη γήρανση του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της υγείας, ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία τα επόμενα χρόνια πιθανόν να οδηγήσει στη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού κατά το ήμισυ, λόγω συνταξιοδοτήσεων. Ο Δημήτρης Κοντοπίδης τόνισε την ανάγκη συμμετοχής των ασθενών στον σχεδιασμό της αξιολόγησης των καινοτόμων θεραπειών και η χρήση των ψηφιακών τεχνολογικών εργαλείων, τα οποία μπορούν πλέον να μας φέρουν πιο κοντά στη δικαιοσύνη στον χώρο της υγείας. Συνοψίζοντας, ο καθηγητής Κυριάκος Σουλιώτης επισήμανε πως τα τελευταία 40 χρόνια, υπήρξαν τρία μόνο μεταρρυθμιστικά ορόσημα: η δημιουργία του ΕΣΥ, η περιφερειοποίηση του συστήματος υγείας και η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Αυτό δεν δικαιολογείται σε μια χώρα η οποία δεν είναι φτωχή σε επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό, είπε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ