Βιδάκης: Ληστρική η πολιτική για ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς

  • Βιδάκης Γιώργος 
    Ιατρός, Βιοπαθολόγος Μικροβιολόγος 
    Πρόεδρος του Δικτύου Iatrica

Οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί από την αρχή της κρίσης, από το 2012 και με την εφαρμογή της μνημονικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας, έχουμε επωμιστεί βαρύτατο τίμημα.

Οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί από την αρχή της κρίσης, από το 2012 και με την εφαρμογή της μνημονικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας, έχουμε επωμιστεί βαρύτατο τίμημα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι συνεχόμενες περικοπές, οι υποτιμολογήσεις των εξετάσεων, η επιβολή clawback και rebate με την μετακύλιση των λειτουργικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ στον προυπολογισμό των εργαστηρίων μας, μας έχουν εξαντλήσει οικονομικά και οδηγούν την κατάσταση σε πλήρη αδιέξοδα με μόνους ωφελημένους τους μεγάλους παίκτες. Αλήθεια ισχνεύει η φημολογούμενη πληροφορία ότι ‘’κάποιες’’ μεγάλες αλυσίδες έχουν κερδίσει αναστολή καταβολής του clawback;

Ως επιστήμονες και ως πολίτες χρόνια τώρα αναπόσπαστο κομμάτι της κάθε τοπικής κοινωνίας, είμαστε σαφέστατα υπέρ της κοινωνικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας, αλλά μιας κοινωνικής πολιτικής που θα βασίζεται στον κρατικό προυπολογισμό και θα είναι πλήρως αποζημιούμενη προς τους εντολοδόχους παρόχους υγείας. Ειδάλλως γινόμαστε τα θύματα της κοινωνικής και ψηφοθηρικής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης η οποία χρησιμοποιεί τη δική μας τσέπη για να γίνει αρεστή!

Σύμφωνα με τον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ –ΦΕΚ 4898/1-11-2018 τΒ, μέρος των συνταγογραφούμενων εξετάσεων είναι χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόστος θα το καλύπτει στο σύνολό του ο ΕΟΠΥΥ άρα διευρύνετε η κοινωνική πολιτική υγείας της κυβέρνησης προς τους πολίτες.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι η μηδενική συμμετοχή στις εξετάσεις που διενεργείτε δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ άρα δεν εντάσσονται στο πλαίσιο μιας κοινωνικής πολιτικής της πολιτείας σε μερίδα πληθυσμού. Το σύνολο του κόστους μετακαλείται από την απόφαση που έχουν ήδη πάρει, στους Μικροβιολόγους και τους Aκτινολόγους που επισκεφτήκατε και εκτελέσατε τις όποιες εξετάσεις. Μην ευχαριστείτε λοιπόν κανένα υπουργό και καμία κυβέρνηση για την απόφαση που πήρανε.. Με άλλα λόγια η όποια ελάφρυνση ή δωρεάν παροχή προς τους ασφαλισμένους θα επιβαρύνουν ξεκάθαρα τα εργαστήρια μέσω του clawback!

Η πρόσφατες (αλλά και οι παλαιότερες) αποφάσεις για ένταξη συνεχώς νέων εξετάσεων στον ΕΟΠΥΥ, ουδέποτε συνοδεύονται με τις ανάλογες αυξήσεις του στενού κλειστού προυπολογισμού. Πάντα στο τέλος των όποιων υπουργικών αποφάσεων υπάρχει η παράγραφος:

«Η προαναφερόμενη δαπάνη καλύπτεται από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Οργανισμού, ενώ τυχόν επιβάρυνση θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, διότι αφενός μεν σε περίπτωση υπέρβασης των επιτρεπόμενων ορίων της από ιδιώτες παρόχους, θα αντισταθμιστεί με την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback)» Τόσο απλά, τόσο επεξηγηματικά, τόσο χυδαία.

Και ενώ η προσωρινότητα των μνημονιακών μέτρων στο χώρο της υγείας είχαν ισχύ έως το τέλος του 2015, η κατάσταση διαιωνίζεται για χρόνια τώρα εξελισσόμενη προς το χείριστο. Προστίθενται συνεχώς νέα δυσβάστακτα μέτρα καθιστώντας την παρουσία των μικρών εργαστηρίων σύντομα σε μουσειακή ύπαρξη.

Φτάνει πια! Η ανοχή μας έφτασε στο τέλος της!

Με την ληστρική πολιτική σας μας στερείτε πλέον ένα αναφαίρετο δικαίωμά μας, τη δυνατότητα του βιοπορισμού μέσω της άσκησης του επαγγέλματός μας! Οδηγείτε στην οικονομική εξόντωση τα μικρά και μεσαία εργαστήρια και μετατρέπετε τους εργαστηριακούς γιατρούς σε οικονομικούς μετανάστες σε χώρες του εξωτερικού.

Η ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να βασίζεται σε τιμές αποζημίωσης χαμηλότερες του κόστους των εξετάσεων ή σε μηδενικές τιμές αποζημίωσης όπως ανερυθρίαστα αναφέρεται στο ΦΕΚ.

Εμείς ως εργαστηριακοί γιατροί οι οποίοι έχουμε στηρίξει την ΠΦΥ όλα αυτά τα χρόνια για χάρη των ασθενών μας δίνοντας και την τελευταία ικμάδα των αντοχών μας, αρνούμαστε πλέον να εργασθούμε με όρους τριτοκοσμικής χώρας.

Καλούμε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (και όλους τους τοπικούς ΙΣ) το μόνο θεσμικό όργανο με το κύρος που διαθέτει μια και τα ‘’συνδικαλιστικά’’ μας όργανα με την κομματικοποίηση που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια, έχουν απαξιωθεί παντελώς στη συνείδηση των εργαστηριακών γιατρών, να παρέμβει προστατεύοντάς μας από την επιβολή συνεχώς νέων εξοντωτικών μέτρων που καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία των Διαγνωστικών Ιατρείων μας. Συγχρόνως να πιέσουν Υπουργείο Υγείας αλλά και όλη την ιατρική κοινότητα για την εφαρμογή πραγματικών επιστημονικών ιατρικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, αφοπλίζοντας με αυτό τον τρόπο τους επίδοξους «επαγγελματίες» της υπερσυνταγογράφησης που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια το χώρο της υγείας εκτοξεύοντας τα κονδύλια των εξετάσεων σε δυσβάστακτα ύψη χωρίς να υπολογίζουν ότι όλη την υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού την απορροφούν μόνο οι εργαστηριακοί γιατροί.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ