ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΒαλτάς: «Λευκός καπνός» για τα ΦΥΚ - 20.000 συνταγές απ' τα φαρμακεία

Βαλτάς: «Λευκός καπνός» για τα ΦΥΚ – 20.000 συνταγές απ’ τα φαρμακεία

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

«Λευκός καπνός» βγήκε από την μαραθώνια Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), καθώς μετά τις έντονες αντιπαραθέσεις των προηγούμενων ημερών μεταξύ των φαρμακοποιών αποφασίστηκε να γίνει δεκτή η πρόταση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για τη διάθεση μια σειρά Φαρμάκων Υψηλού κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία, αλλά χωρίς αμοιβή για ένα μεγάλο διάστημα.

«Λευκός καπνός» βγήκε από την μαραθώνια Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ - Απόστολος Βαλτάς), καθώς μετά τις έντονες αντιπαραθέσεις των προηγούμενων ημερών μεταξύ των φαρμακοποιών αποφασίστηκε να κάνουν δεκτή τη πρόταση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για τη διάθεση μια σειρά Φαρμάκων Υψηλού κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία αλλά χωρίς αμοιβή για ένα μεγάλο διάστημα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Οι φαρμακοποιοί θα στηρίξουμε με όλες μα τις δυνάμεις αυτό το κοινωνικό σκοπό. Θα παρέχουμε αυτή την υπηρεσία αρχικά χωρίς επιστημονική αμοιβή προς όφελος των ασθενών. Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα απόσυμφορηθούν, αφού περίπου 20.000 συνταγές θα εξυπηρετούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς στο healthpharma.gr.

Το θέμα της διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία «για να μπει τέλος στις ουρές της ντροπή στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ» ήταν ψηλά στις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Η πρόταση όμως του κ. Κικίλια προς τους φαρμακοποιούς να αναλάβουν τη διάθεση των ΦΥΚ χωρίς αμοιβή, δίχασε τον κλάδο και υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις που φάνηκαν και στη σημερινή συνεδρίαση της ΓΣ του ΠΦΣ, η οποία ξεπέρασε τις 8 ώρες μέχρι τελικά οι φαρμακοποιοί να κάνουν δεκτή τη πρόταση του υπουργείου Υγείας.

Χωρίς αμοιβή μέχρι τον Αύγουστο του 2020

Όπως τονίζει ο κ. Βαλτάς, η πρόταση έγινε τελικά δεκτή με ευρεία πλειοψηφία. Τώρα αναμένετε να γίνει συνάντηση του ΠΦΣ με τον υπουργό Υγείας. Σκοπός είναι να παρουσιαστεί η απόφαση και τα αιτήματα των φαρμακοποιών.

Όπως αποφασίστηκε στην γενική συνέλευση, θα δοθεί ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020. Τα φαρμακεία θα διαθέτουν 59 κωδικούς ΦΥΚ της κατηγορίας 1Β χωρίς να λαμβάνουν αμοιβή. Πρόκειται για φαρμακευτικά σκευάσματα μόνο στη μορφή δισκίων που αφορούν δύο θεραπευτικές κατηγορίες: Τον καρκίνο και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Μετά το πέρας τις 31 Αυγούστου 2020, η διάθεση των εν λόγω σκευασμάτων θα συνεχιστεί μόνο με επιστημονική αμοιβή. Η αμοιβή θα καθοριστεί από τις διαπραγματεύσεις του ΠΦΣ με το υπουργείου Υγείας.

Η μελέτη του ΠΦΣ για τα ΦΥΚ

Στο μεσοδιάστημα αυτό ο ΠΦΣ αποφάσισε να εκπονήσει συνολική κοστολογημένη μελέτη για την οποία συμφώνησε και το Υπουργείο Υγείας. Η μελέτη θα αποδεικνύει τα οικονομικά οφέλη για τον ΕΟΠΥΥ και τους ασθενείς από τη διάθεση των ΦΥΚ μέσω των φαρμακείων. Αφετέρου θα αποτυπώνει τα κόστη των φαρμακείων. Κόστη που αφορούν τη διαχείριση και εκτέλεση της υπηρεσίας αυτής.

«Με την μελέτη αυτή θα διεκδικήσουμε το αυτονόητο τα ΦΥΚ έως ενός ποσού να διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία έναντι μιας νόμιμης επιστημονικής αμοιβής. Από αυτό θα κερδίσει και ΕΟΠΥΥ για τον οποίο θα μειωθεί το κόστος αποθήκευσης και προσωπικού και θα ωφεληθούν και οι ασθενείς. Στο εξωτερικό αυτή η διαδικασία υπάρχει εδώ και χρόνια» όπως τονίζει ο κ. Βαλτάς.

Πρώτα να λειτουργήσει το σύστημα και ύστερα η εφαρμογή

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το μέτρο θα χρειαστεί κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα για να λειτουργήσει στη πράξη. Διότι ο φαρμακοποιός θα εκτελεί τη συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όχι της ΗΔΙΚΑ.

Για τους φαρμακοποιούς θα αρχίσει να ισχύει από τη στιγμή που θα έχει ολοκληρωθεί το μηχανογραφικό σύστημα, που θα υποστηρίξει αυτή την διαδικασία.

«Είναι προϋπόθεση το μηχανογραφικό σύστημα να μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Δεν θέλουμε να ζήσουμε ξανά τα προβλήματα που προέκυψαν στο παρελθόν. Όπως στην περίπτωση με τα αναλώσιμα και τα ιατροτεχνολογικά υλικά» τονίζει ο κ. Βαλτάς.

Μια ακόμα «απαραίτητη» προϋπόθεση που βάζει ο ΠΦΣ για τη διάθεση των ΦΥΚ είναι πως την έναρξη αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να διακοπεί οποιαδήποτε διάθεση φαρμάκων με courier. Εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων που θα καθορισθούν

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ