ΒασικόΤο 30% των αναδρομικών στους γιατρούς κατεβάζει τα ρολά στα νοσοκομεία

Το 30% των αναδρομικών στους γιατρούς κατεβάζει τα ρολά στα νοσοκομεία

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Πλήθος αντιδράσεων προκαλεί η κυβερνητική απόφαση για καταβολή των αναδρομικών με το σταγονόμετρο, καθώς σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα διαμαρτύρεται στο 30% επί του συνόλου των αναλογούντων ποσών, ξεκινώντας μπαράζ κινητοποιήσεων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πάρουν αναδρομικά μόνο δύο ετών, δηλαδή για την περίοδο 13/11/2014 έως 31/12/2016, ενώ δεν αποδίδονται τα ποσά που αντιστοιχούν στις εφημερίες, παρά μόνο αυτά που αντιστοιχούν στις τακτικές αποδοχές.

Δηλαδή, θα λάβουν ένα επίδομα εφάπαξ που αντιστοιχεί στο 30% των αναδρομικών μόνο του μισθού, ενώ δεν αίρεται η μισθολογική περικοπή του 2012, παρά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ήδη, για αυτή την ερχόμενη Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου, τα νοσοκομεία της χώρας θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας καθώς νοσοκομειακοί γιατροί, υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

«Απεργούμε γιατί θέλουμε να εργαζόμαστε και να ζούμε με αξιοπρέπεια» όπως τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και ζητά να δοθούν σε όλους τους γιατρούς ειδικευόμενους, μόνιμους, επικουρικούς το σύνολο των αναδρομικών και όχι μόνο ένα μέρος και να επανέλθουν οι μισθοί στα επίπεδα του 2012.

Ο χρόνος καταβολής του ποσού δεν καθορίζεται, ενώ η διαδικασία αλλά και οι ενδεχόμενες κρατήσεις παραπέμπονται σε μελλοντικές Υπουργικές Αποφάσεις. Σύμφωνα με υπολογισμούς των γιατρών με βάση στοιχεία από γραφεία προσωπικού νοσοκομείων, το κατώτερο καθαρό ποσό εκτιμάται στα 1.500 ευρώ για ειδικευόμενους γιατρούς και το ανώτερο σε 14.000 ευρώ περίπου για συντονιστές και διευθυντές.

Αιτήματα και κινητοποιήσεις

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν την επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012 και την πλήρη καταβολή όλων των αναδρομικών όσον αφορά τόσο τακτικές αποδοχές όσο και εφημερίες για όλη την περίοδο από 1/1/2012 έως και σήμερα. Για το λόγο αυτό, η ΕΙΝΑΠ πήρε απόφαση να γίνουν ομαδικές αιτήσεις ανά νοσοκομείο.

Στα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών για την απεργία της Τετάρτης περιλαμβάνεται η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ζητούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατάργηση του νόμου «εκτρώματος» για το ωράριο.

Σχετικά, η ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζει πως «απεργούμε γιατί δεν ανεχόμαστε οι συνάδελφοι μας επικουρικοί να απολύονται και να μπαίνουν στο ταμείο της ανεργίας πολλοί απ’ αυτούς με 10 χρόνια δουλειάς στην πλάτη τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες κενά. Απεργούμε γιατί η κανονικότητα για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει την κανονικότητα στις πληρωμές των συναδέλφων μας επικουρικών, που έχουν να πληρωθούν εφημερίες από τον Αύγουστο ή και ακόμα πιο πριν όπως στο Ασκληπιείο της Βούλας, στο Τζάνειο, στον Ερυθρό, στο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” και σε πολλά άλλα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα» και προσθέτει:

«Απεργούμε γιατί δεν ανεχόμαστε να μας εξαναγκάζουν με “εντέλλεσθε” να κάνουμε 10 και 15 εφημερίες το μήνα και για να τις πληρωθούμε να μας ζητάνε να γίνουμε δηλωσίες και να υπογράψουμε “opt out” όπως στο νοσοκομείο της Καλαμάτας και αλλού. Να γίνονται περικοπές στην πληρωμή δεδουλευμένων ενεργών εφημεριών με τη μετατροπή τους σε ετοιμότητας με το «έτσι θέλω» του Διοικητή όπως στο νοσοκομείο του Ναυπλίου».

Πετσόκομμα κονδυλίων

«Απεργούμε γιατί ως γιατροί δε συμβιβαζόμαστε με ένα νοσοκομείο στο οποίο, επειδή δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες, ο πλαστικός χειρουργός να κάνει στις εφημερίες τον ουρολόγο και τον ορθοπεδικό ταυτόχρονα όπως στο Θριάσιο Νοσοκομείο, ο ειδικευόμενος γυναικολόγος να εφημερεύει για την Ουρολογική και την ΩΡΛ Κλινική όπως στο νοσοκομείο των Σερρών, ο ειδικευόμενος της Γενικής Χειρουργικής να κάνει εφημερίες και για τη Θωρακοχειρουργική και για την Ουρολογική και την ΩΡΛ αν χρειαστεί, όπως στον Άγιο Σάββα.

Απεργούμε γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με το διαχρονικό πετσόκομμα των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία, που μέσα σε οκτώ χρόνια, από το 2010 έως το 2018 μειώθηκαν προοδευτικά σε ποσοστό που φτάνει έως και 50% και η κυβέρνηση να προκαλεί μιλώντας για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Απεργούμε ενάντια στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας σαν επιχειρήσεις που θα χτυπούν ανελέητα τα εργασιακά μας δικαιώματα και θα πουλάνε υπηρεσίες στους ασθενείς ανάλογα με το βαλάντιο του καθενός, χαρατσώνοντας τους με άμεσες και έμμεσες πληρωμές» καταλήγει η ΟΕΝΓΕ.

Η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία συμμετέχει επίσης στην απεργία, καλεί σε προσυγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 10:00. Στις 10:30, στην Ομόνοια καλεί το ΠΑΜΕ. «Να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα στην Υγεία» τονίζει ειδικότερα αναφέρει: «Αναθέτουν στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Α.Ε (όπως ονομάστηκε η ΕΣΑΝ Α..Ε)., να αναπτύξει το ελληνικό σύστημα DRG’s που θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 18 δημόσια νοσοκομεία. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Κύπρου, όπου από 1/1/2019, η λειτουργία των νοσοκομείων ως “αυτοτελείς μονάδες” συνοδεύεται από εισαγωγή νέου «ευέλικτου» ωραρίου εργασίας και νέου μισθολογίου, σταδιακή κατάργηση της μόνιμης εργασίας, αφού όλες οι νέες προσλήψεις θα γίνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και καταργήσεις οργανικών θέσεων».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ